Pretraga

Bojkot nastave u Podravini: Učenik donio nož u školu i prijetio kolegama klanjem

A- A+

Samo 15 od 130 učenika Osnovne škole Gola kod Koprivnice u petak se pojavilo na nastavi, a jutros je u školu došla samo polovica njih. Razlog bojkota nastave 15-godišnji je problematični učenik koji prema riječima roditelja u školu donosi nož te učenicima prijeti da će ih zaklati.

Ilustracija; screenshot: YouTube

Kako piše podravski.hr, otprilike polovica učenika došla je danas na nastavu u Osnovnu školu Gola kod Koprivnice. U petak je od 130 učenika došlo samo njih 15, pa nastave nije bilo. Uzrok bojkota nastave jedan problematični je 15-godišnji učenik koji već dulje vrijeme i fizički prijeti kolegama.

Izdvojeni članak

Imamo problem i vrijeme je da to izgovorimo naglas: Nasilje u školama širi se poput korova

– Taj 15-godišnjak s nožem dolazi u školu i prijeti našoj djeci kako će ih zaklati. Stalno ih verbalno zlostavlja i djeca su u strahu jer bi on mogao učiniti ono što govori, kazali su roditelji za Podravski.hr.

Problematični je učenik, prenosi spomenuti izvor, ovih dana hospitaliziran u jednoj zagrebačkoj bolničkoj ustanovi. Inače, riječ je o učeniku koji je potkraj 2017. godine pao s krovišta sportske dvorane u školi u Goli, a zbog izostanaka iz škole te problema u obitelji bio je smješten i u Odgojni dom u Ivancu. Kako spomenuti portal neslužbeno doznaje, učiteljsko vijeće škole u Goli prije četiri je mjeseca donijelo odluku da se učenik u ovom polugodištu premjesti u drugu školu. No, susjedne škole u koje se je mladi zlostavljač zakonski mogao premjestiti tim prijedlogom nisu bile oduševljene pa do prebacivanja u drugu školu ipak nije došlo.

Škola je, piše podravski.hr, prije sedam dana raspisala natječaj za angažiranjem zaštitarske službe, ali roditelji učenika smatraju da jedan ili dva zaštitara neće moći zaštititi svu djecu od problematičnog učenika koji im prijeti nožem.

Što se događa s Pravilnikom kojim Ministarstvo pokušava doskočiti problemu nasilja?

Izdvojeni članak
nasilje

Učenici s bilo kakvom opomenom ili ukorom, uskoro će imati dodatnu obavezu u školi

U Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslali smo upit o tome što oni čine povodom događaja u Osnovnoj školi Gola.

– Ravnatelj je obavijestio Ministarstvo o događaju  i u dopisu naveo kako škola postupa sukladno Zakonu i pravilnicima. Učeniku je izrečena pedagoška mjera preseljenja u drugu školu. Ministrica je stavila na raspolaganje sve službe za dodatnu pomoć, kažu iz Ministarstva.

Inače, nakon velikog prosvjeda nastavnika protiv nasilja u školama, ‘Za sigurnu školu’, Ministarstvo je problemu pokušalo doskočiti izradom Pravilnika o načinu i obliku provođenja odgojno-obrazovne potpore i stručnoga tretmana učenika u riziku za razvoj problema u ponašanju i učenika s problemima u ponašanju. Pravilnik je na javnu raspravu stavljen 19. prosinca, a na njega je pristiglo preko 1.200 komentara. No, izvješća o provedenoj javnoj raspravi još nema pa smo Ministarstvo pitali i što se događa s tim Pravilnikom.

– Što se tiče Pravilnika, zbog složenosti i velikog broja komentara, u tijeku je obrada komentara pristiglih na javno savjetovanje, kratko su komentirali iz Ministarstva.

Podsjetimo, prema nacrtu ovog Pravilnika, svi će učenici  kojima su izrečene pedagoške mjere, pa i one najblaže poput opomene, ubuduće biti uključeni u obavezne programe odgojno-obrazovne potpore ili stručnog tretmana. Odgojno-obrazovna potpora za učenika provodi se kontinuirano tijekom školske godine, a najmanje šest mjeseci. U stručni tretman učenik će biti uključen kontinuirano, odnosno, sve dok postoje razlozi za njegovo provođenje. Ideja je Ministarstva kroz ove učenike odgojno usmjeravati i savjetovati, pružati im pomoć u učenju, a bit će uključeni i u dopunsku ili dodatnu nastavu te izvannastavne aktivnosti. Uz navedeno, provodit će se i savjetovanja s roditeljima.

__________________________________________________________________

Portal srednja.hr u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih prošloga je mjeseca organizirao tribinu pod nazivom ‘Kazalište i mladi: Nasilje u školama’, na kojoj je još jednom potvrđeno kako je vršnjačko nasilje veliki problem i nešto u čemu je većina svjedočila ili u čemu je sudjelovala. Kako je izgledala rasprava o ovoj temi, pogledajte u nastavku.