Pretraga

Učenici danima ne idu u školu zbog prijetnje učenika: Majka sada tvrdi da je žrtva on

A- A+

Učenici Osnovne škole Perušić nedaleko od Gospića danima ne pohađaju nastavu zbog navodne prijetnje jednog učenika da će sastaviti listu za obračun. No u obratu koji se dogodio majka tog učenika sad tvrdi da je njezino dijete žrtva vršnjačkog nasilja te optužuje djelatnike škole i roditelje. Ravnateljica nam jučer nije odgovarala na upit ni pozive, jutros se kratko javila i rekla da ne može razgovarati jer ne na policijskom sastanku, a poziv nakon opet je prekinut.

Tabla na OŠ Perušić

Tabla na OŠ Perušić| screenshot: HRT

U Osnovnoj školi Perušić u Ličko-senjskoj županiji učenici prethodnih dana ne pohađaju nastavu. Sve zbog navodnih prijetnji jednog učenika da će sastaviti listu za obračun. No, u novom zapletu slučaja majka tog dječaka, pak, tvrdi da je on sam žrtva.

Učenici zbog navodne prijetnje danima ne idu u školu

Krenimo redom. Slučaj detaljno medijski prati HRT koji je protekli ponedjeljak izvijestio kako je jedan od učenika OŠ Perušić prijetio sastavljanjem popisa onih s kojima će se obračunati. Navodne prijetnje su upućene i učenicima i učiteljima. HRT je neslužbeno doznao da je policija iz stana gdje učenik živi zaplijenila oružje.

– Službe odrađuju svoj dio posla, institucije su sve pravodobne izviještene i to je to. Meni je jedino žao naših učenika i mojih roditelja koji su zabrinuti s pravom, ali nadam se da će se riješiti pozitivno, rekla u ponedjeljak za HRT Snježana Milković, ravnateljica OŠ Perušić.

Jedna je majka navela da je zbog straha došla u školu po djecu i da do daljnjeg, dok ne vidi što policija radi, dijete neće pustiti u školu.

Izdvojeni članak
tužno dijete

EU želi stati na kraj nasilju nad djecom: ‘Zajedno moramo izgraditi sveobuhvatan sustav potpore’

Policija se kratko oglasila, ravnateljica jučer nije odgovarala na mail, pozivi su prekidani

U srijedu smo u jutarnjim satima poslali upit PU ličko-senjskoj kao i ravnateljici škole. Na web stranici škole stajalo je da dolazi tim za psihološke krizne intervencije, koji će razgovarati s učenicima i roditeljima. Policija nam je jučer odgovorila u vrlo kratkom roku.

– Obavještavamo Vas da su policijski službenici Policijske postaje Gospić zaprimili dojavu ravnateljice odgojno-obrazovne ustanove s njihovog postajnog područja da je jedno dijete izreklo riječi prijetnje koje su uznemirile učenike. Policijski službenici su odmah izašli na mjesto događaja i poduzeli sve zakonom previđene radnje i mjere te su o svemu utvrđenom izvijestili sve relevantne institucije kako bi poduzele radnje iz svoje nadležnosti. Napominjemo da prema hrvatskom zakonodavstvu osoba mlađa od 14 godina ne može biti kaznenopravno odgovorna te zbog zaštite djece nismo u mogućnosti iznositi više detalja provedenih izvida kriminalističkog istraživanja, odgovorili su nam u srijedu iz PU ličko-senjske.

Ravnateljicu smo, pak, u upitu poslanom na mail adresu škole oko 9 ujutro u srijedu pitali jesu li se učenici vratili na nastavu, kako je postupao tim za psihološke krizne intervencije te što će biti s učenikom koji je izrekao prijetnje. Budući da odgovor ravnateljice kroz nekoliko sati nismo dobili, kroz dan smo triput zvali njen ured. Sva tri puta poziv nam je prekinut nakon što je telefon par puta odzvonio.

Izdvojeni članak
cura na mobitelu

Mladi sve bolje razumiju medije, ali ih brine internetsko nasilje: Evo tko im je glavni izvor informiranja

Sada majka dječaka koji je navodno prijetio tvrdi da je on – žrtva

Popodne u srijedu HRT je opet izvijestio o slučaju s novim detaljima. Djeca nisu bila u školi, neki su roditelji uistinu razgovarali s psihologinjom, ali sada majka učenika koji je navodno izrekao prijetnje optužuje sve djelatnike škole, ali i roditelje druge djece te tvrdi da je njezino dijete –  žrtva. Navodi da se sustavno maltretira te da je upozoravala na vršnjačko nasilje u razredu, kao i da je sve ovo laž.

Kako prenosi HRT, majka ima ozbiljne primjedbe na rad ravnateljice i stručne službe škole te je pisala je svim institucijama. U srijedu je i podnijela prijavu protiv pojedinih učenika koji pohađaju nastavu s njezinim sinom i koji su ga navodno maltretirali, zbog čega su i oni završili na obavijesnom razgovoru u policiji.

HRT u srijedu prenosi da roditelji i dalje inzistiraju na odgovorima i ne osjećaju se sigurnima djecu poslati na nastavu. Isti izvor doznaje i da je iz Županije upućen zahtjev Ministarstvu znanosti i obrazovanja da učenik koji je navodno prijetio do zadovoljavajućeg rješenja školu pohađa online.

Izdvojeni članak
u pozadini split crno bijelo, naprijed policijska plava rotirka u boji

Novi detalji nasilja u Splitu: Maloljetnici i 18-godišnjak teško ozlijedili mladića, odvedeni u pritvor

Ponovno smo zvali školu

S obzirom na nove detalje i optužbe majke dječaka koji je navodno prijetio, ponovno smo telefonski probali doći do ravnateljice. Na prvi poziv oko 9 ujutro nam je odgovorila, a nakon što smo rekli da smo novinari i da zovemo vezano uz slučaj, kratko nam je odgovorila da ne može razgovarati jer je ‘na policijskom sastanku’. Drugi poziv dva sata kasnije je, kao i jučerašnji, opet prekinut. Od jutros nije u funkciji niti web stranica škole.

Upit smo poslali i u Ministarstvo znanosti, pitali smo ih što su poduzeli i što još planiraju poduzeti kako bi se učenici OŠ Perušić vratili na nastavu. Čim dobijemo odgovor, o njemu ćemo izvijestiti javnost.

Dopuna teksta, 25. travnja 2024. u 13:29h

Nedugo nakon objave teksta pristigao je i odgovor Ministarstva obrazovanja.

– MZO je od samog početka u kontaktu sa školom te pomaže u rješavanju nastale situacije u interesu svakog učenika škole. Na zahtjev škole odobrili smo Tim za psihološke krizne intervencije koji je danas boravio u školi. Majka učenika se obratila MZO s pritužbom na rad ravnateljice i stručne službe škole. MZO je zatražilo od AZOO pružanje stručno-savjetodavne pomoći stručnoj službi i ravnateljici OŠ Perušić, navode iz MZO-a.