Pretraga

Brutalno zaprijetio nastavnici jer mu je kći pala popravni: ‘Takvih kao ti ima zakopanih na groblju’

A- A+

Javni je prostor ovih dana ispunjen ispovijestima nastavnika koji su doživjeli verbalno ili fizičko nasilje od strane učenika i njihovih roditelja. Sve je kulminiralo nakon incidenta u Čakovcu u kojemu su učenici kredom gađali svog nastavnika, a on se s njima fizički obračunao. Među čestim horor pričama koje iznose nastavnici diljem Hrvatske prijetnje su smrću. Jednu takvu doživjela je i nastavnica iz Varaždina, i to od strane roditelja kojemu je ovih dana sud odredio kaznu. Ozbiljne prijetnje dobila je nakon što je učenica pala matematiku na popravnom ispitu.

Foto: Pixabay

Kako je priopćilo Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu, 16. studenog podignuta je pred Općinskim sudom u Varaždinu optužnica s kaznenim nalogom protiv hrvatskog državljanina (54) zbog počinjenja kaznenog djela prijetnje nastavnici.

Kći mu pala popravni iz matematike

Izdvojeni članak

Prekinuta šutnja iz klupa: O incidentu u Čakovcu progovorili učenici i ispričali svoja slična iskustva

– Okrivljenika se tereti da je 21. kolovoza 2018. u Varaždinu, u uredu ravnatelja srednje škole, nezadovoljan što njegova kći nije položila popravni ispit iz matematike, rekao nastavnici da takvih koji rade kao ona ima zakopanih na groblju, misleći pritom na profesora kojeg je u lipnju 2001. godine ubio učenik te škole, pokazujući pritom na dvorište gdje se to dogodilo. Općinski sud u Varaždinu je 23. studenog donio nepravomoćnu presudu kojom je okrivljenika oglasio krivim za kazneno djelo prijetnje i osudio ga uvjetnom osudom s utvrđenom kaznom zatvora od sedam mjeseci i rokom kušnje od jedne godine, priopćili su iz ODO Varaždin.

Slučaj iz 2001. koji se spominje u priopćenju Općinskog državnog odvjetništva mlađima je manje poznat. Naime, tada je u varaždinskoj srednjoj Rudarsko-kemijskoj školi 16-godišnji učenik J.K. hicima iz pištolja ubio profesora Josipa Medvedovića, a sve zbog zaključene treće jedinice. Nakon što je ubio profesora, učenik je na isti način sebi oduzeo život.

– Otkako je ubijen moj suprug, ništa se nije učinilo na zaštiti profesora u školama pa se čudim što nije ubijen još netko. Kad je moj suprug ubijen, imala sam apsolutnu podršku svojih kolega, ali mislim da se kompletna hrvatska prosvjeta trebala drugačije ponijeti. (…) Nakon toga mi je bilo teško, još dugo bi mi krenule suze na oči kad sam ulazila u razred. Naša djeca, Hrvoje i Ana, nakon očeva ubojstva tražila su od mene da napustim posao u školi, jer su se panično bojali da će se i meni nešto dogoditi. I sama bih to najradije napravila, ali ta ih je plaća odškolovala, uz 1.300 kuna očeve mirovine, kazala je još 2007. godine za Jutarnji list profesorica Nevenka Medvedović, supruga ubijenog varaždinskog profesora.

Zbog sigurnosti u školama nastavnici izlaze na ulice

Izdvojeni članak

Odluka je pala: Nastavnici prosvjeduju zbog nasilja u hrvatskim školama

Presuda za prijetnje nastavnici uz aludiranje na tragičan događaji iz 2001. godine dolazi u vrijeme kada se zbog nasilja u školama sprema veliki prosvjed. Sve je kulminiralo nakon što su učenici Tehničke škole u Čakovcu profesora gađali kredama, nakon čega se on fizički obračunao s njima. Nakon tog incidenta profesoru je prijetio otkaz, a to je bio pokretač velike internetske kampanje u kojoj su nastavnici počeli dijeliti vlastita iskustva nasilja koje su doživjeli od strane učenika i njihovih roditelja.

Bilo je tu slučajeva prijetnji nožem, uništavanja vozila, udaranja, gađanja zapaljenim papirićima i psovki, a posebice zabrinjavaju slučajevi na koje su se nadležne službe oglušile.

Kako bi upozorili na stanje sigurnosti u školama i iznijeli konkretne prijedloge za njegovo poboljšanje, grupe Nastavnici.org, Školska zbornica i Sindikat Preporod za subotu organiziraju prosvjed pod nazivom ‘Za sigurnu školu’. Sudionici javnog skupa okupljaju se u 11 sati na Trgu Republike Hrvatske u Zagrebu (ispred HNK) i odande kreću prema Trgu bana Jelačića.