Pretraga

Buba bar je novo ‘it’ mjesto za popiti posebnu kavu u gradu: Evo i zašto

A- A+

Ako ste se u bilo kojem trenutku zasitili ugostiteljskih objekata u kojima vas poslužuje neljubazno osoblje ili vam je jednostavno dosta obilaženja jednoličnih kafića po gradu, priča o ovome zasigurno će vas oduševiti. Buba bar, naziv je prvog kafića u Hrvatskoj u kojemu će vas posluživati osobe s Downovim sindromom, a kako bi uspješno dovršili isplanirane radove u ovom jedinstvenom kafiću, vinkovačka Udruga Bubamara prije nekoliko dana pokrenula je i crowdfunding kampanju.

Foto: Youtube, screenshot

Budući da su statistike u korist zaposlenih osoba s invaliditetom u Hrvatskoj itekako poražavajuće, Buba bar u Vinkovcima postati će mjesto u kojemu će upravo osobe s invaliditetom ostvariti svoje osnovno pravo, ono na rad. U projekt Udruge koja već dugih niz godina okuplja ljude s invaliditetom iz cijelog prostora Vukovarsko-srijemske županije uključila se i Gradska uprava pa je vrijednim Bubamarcima ustupila prostor od 500 četvornih metara, a u svega nekoliko dana kampanje na platformi Indiegogo uspjeli su skupiti 12.784 dolara od predviđenih 10.000 dolara.  

Izdvojeni članak

Lijepa gesta učiteljice: Učenici s Downom na vjenčanju ju pratili do oltara

Omogućena dodatna radna mjesta

Pet Bubamaraca, Alen, Domagoj, Dario, Ivana i Marija već su osigurali svoje radno mjesto u budućem baru, no zbog hvalevrijedne kampanje koja je u potpunosti zaživjela među velikodušnim donatorima, u rad kafića uključiti će još njih pet. I dok svi iz Udruge željno iščekuju završetak radova u Buba baru, budući konobari već pažljivo obavljaju praksu kako bi što bolje obavljali svoj posao na radnome mjestu. 

– Ja ću posluživati ljude, ja ću biti uzoran radnik. Veseli me i volim da radim, a ne da kući budem i da se dosađujem, a novac koji zaslužim koristiti će mi za izlaske u grad, odjeću i obuću, kazao je Dario koji se baš poput svih svojih kolega raduje što će se napokon osjećati korisnim. 

Izdvojeni članak

Nisu mu dali da se ukrca na let jer ima Downov sindrom

Mali crni Ford

Marija kaže kako će trebati puno truda i suza, no svi zajedno vjeruju kako će biti vrijedni i kako će kvalitetno obavljati svoj posao. Neki poput Ivane već imaju planove u što će uložiti svoj prvi zarađeni novac.

– Kupit ću auto. Mali, crni Ford, kazala je simpatična Vukovarčanka. 

Otvorenje ovog jedinstvenog kafića po mnogočemu će biti posebno. Osim što je otvorena mogućnost osobama s invaliditetom da pokažu ono što znaju, mogu i žele, s druge pak strane, gosti Buba bara imati će priliku upoznati se s toplim ljudima čiji osmijeh, unatoč životnim okolnostima nikada ne silazi s lica. 

– Naša je misija poboljšati kvalitetu života osoba s invaliditetom, te potaknuti društvo da osobe s invaliditetom prihvati kao svoje ravnopravne članove.

Želimo da Buba Bar probije led, i da uskoro svaki grad u Hrvatskoj ima svoj Buba Bar. Želimo mladima s invaliditetom pružiti priliku da žive život kao i svi ostali ljudi. Želimo da budu u mogućnosti raditi, stoji na stranicama crowdfunding kampanje Indiegogo.