Pretraga

Capak odgovorio smiju li gradovi ukinuti maske u školama i zašto su u samoizolaciji čitavi razredi

A- A+

Tek što je započela nastavna godina, neki razredi završili su u samoizolaciji zbog pojave zaraze među učenicima. Krunoslav Capak ponovio je kako nema potrebe da čitav razred odlazi u samoizolaciju ako su učenici nosili maske i nisu bili u bliskom kontaktu sa zarađenim đakom. Naglasio je i kako lokalni stožeri smiju ukinuti maske na nastavi, ako procjene da je epidemiološka situacija na njihovom području povoljna.

Screenshot: Facebook

Kako smo pisali u četvrtak, Grad Varaždin je, na zahtjev ravnatelja osnovnih škola do daljnjeg ukinuo maske na satu za učenike od 5. do 8. razreda osnovnih škola. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, komentirao je tu odluku i odgovorio na pitanje koliku slobodu imaju gradovi i ravnatelji kod određivanja takvih kriterija.

Lokalni stožeri imaju ovlasti ukidanja maske na satu

– Dokumentom koji su izdali HZJZ i Ministarstvo obrazovanja vezano uz početak školske godine jasno je definirano da se daju ovlasti lokalnim stožerima da u slučaju povoljne epidemiološke situacije ukinu obvezu nošenja maski. Dakle, u Varaždinu se očito dogodilo to – ako je povoljna epidemiološka situacija, oni imaju pravo donijeti takvu odluku, rekao je Capak na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite RH.

Nekoliko razreda, među njima i razred prvašića OŠ Mladost, već je završilo u samoizolaciji. Epidemiolozi su u samoizolaciju poslali čitave razrede, iako upute HZJZ-a propisuju da se to u mnogim slučajevima ne treba činiti.

– Razlog zašto smo predložili povjerenstvu, i zašto je povjerenstvo prihvatilo da se donese obveza nošenja maski za više razrede osnovne škole i za srednje škole, je taj da ako jedan učenik oboli, onda ako on nosi masku i ako oni koji su s njim u razredu nose masku, nema potrebe da svi idu u samoizolaciju. To je onda procjena epidemiologa koji je pozvan. Danas već puno znamo o bolesti, a i profesori i nastavnici su o tome informirani te također mogu sudjelovati u toj procjeni, dakle ako se utvrdi da je bilo bliskog kontakta, koji znate da je definiran za zatvoreni prostor manje od dva metra, 15 minuta, ‘licem u lice’ razgovoru – u tom slučaju oni koji su ostvarili ovakav kontakt trebaju ići u samoizolaciju, kaže Capak.

Izdvojeni članak

U samoizolaciji 1.766 djece: Prvašićima prekinuli nastavu u klupama, a Škola na Trećem još nije krenula

 

Capak: Komuniciramo s epidemiolozima koji su čitave razrede stavljali u samoizolaciju

Dodaje, to je puno lakše procjenjivati ako svi nose masku.

– U tom slučaju vjerojatno nitko, osim možda netko za koja se utvrdi da je bez maske bio u bliskom kontaktu, ne treba ići u samoizolaciju. Škola traje tek od ponedjeljka, a informacije koje mi dobivamo s terena kažu da su neki epidemiolozi stavili čitave razrede u samoizolaciju i u tijeku je intenzivna komunikacija s njima i upoznavanje s našim stavom koji je donio referentni centar za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo oko toga da nema potrebe ako nije bilo bliskog kontakta čitav razred ide u samoizolaciju, rekao je Capak.

Na pitanje hoće li se onda čitavi razredi koji su završili u samoizolaciji vratiti na nastavu Capak kaže kako on to ne zna te da to ovisi o procjeni epidemiologa.

Capak odgovorio smiju li gradovi ukinuti maske u školama i zašto su u samoizolaciji čitavi razredi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap