Pretraga

Stožer donio odluku: U ovom hrvatskom gradu svi osnovnoškolci ne moraju nositi maske na satu

A- A+

Prema preporuci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, učenici bi na nastavi trebali nositi maske u slučaju da škola ne može osigurati propisani razmak među đacima. Iznimka su učenici od 1. do 4. razreda osnovnih škola. No, Stožer civilne zaštite Grada Varaždina donio je odluku prema kojoj maske na satu neće morati nositi niti učenici osnovnih škola od 5. do 8. razreda, kao ni njihovi nastavnici.

Ilustracija: Unsplash

Stožer civilne zaštite Grada Varaždina početkom ovoga tjedna raspravljao je o organizacije rada u osnovnim školama na području Grada Varaždina u uvjetima sprječavanje zaraze koronavirusom.

U Varaždinu nisu obvezne maske za učenike od 5. do 8. razreda

Nakon te rasprave odlučeno je da od utorka učenici od 5. do 8. razreda osnovnih škola ne moraju na satu nositi maske.

– Stožer je kao nadležni lokalni stožer za područje Grada Varaždina utvrdio je da učenici osnovnih škola od 5. razreda s područja Grada Varaždina i njihovi učitelji, nastavnici i stručni suradnici ne moraju obavezno nositi zaštitne maske u učionici za vrijeme trajanja nastave, osim onih koji to žele. Pri donošenju takve odluke, Stožer je uzeo u obzir sljedeće: da su ravnatelji I. do VII. osnovne škole u Varaždinu i Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar dali zahtjeve da se za vrijeme nastave u učionicama ne nose maske, da je osnivač Grad Varaždin suglasan o ne nošenju maski za vrijeme nastave u učionicama, da su maske obavezne u svim ostalim situacijama utvrđenim uputama i preporukama HZJZ i da će se stalno pratiti epidemiološka situacija, stoji u odluci koju potpisuje načelnik stožera civilne zaštite Varaždina, Miroslav Marković.

Izdvojeni članak

Otac prosvjedovao ispred škole jer mu sina ne puste u školu bez maske: U sve se uplela i policija

U slučaju pogoršanja situacije, odluka se može promijeniti

Ipak, u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, kažu iz Grada Varaždina, odluka o nenošenju maski za vrijeme nastave će se ponovo, u najkraćem mogućem roku, razmotriti i prema potrebi izmijeniti. Osim učenika od 5. do 8. razreda osnovnih škola, maske ne moraju nositi niti učenici od 1. do 4. razreda osnovne, kako i stoji u preporuci HZJZ-a.

A radi poštivanja svih preporuka, varaždinski stožer prihvatio je i prijedloge ravnatelja triju osnovnih škola da se nastava organizira u dvije smjene.

– Nadalje, radi osiguranja uvjeta za provođenje praktične nastave u kabinetima, uz obaveznu dezinfekciju i provjetravanja kabineta, Stožer civilne zaštite Grada Varaždina prihvaća prijedloge ravnatelja II., IV. i VI. osnovne škole u Varaždinu za organizaciju nastave u dvije smjene. Podržan je prijedlog da se podnese zahtjev nadležnom ministarstvu za suglasnost za skraćivanje nastavnog sata na 40 minuta s ciljem skraćivanja cjelokupnog nastavnog dana, stoji u odluci stožera koju možete vidjeti u nastavku.

Podsjetimo, još je ranije ministar znanosti i obrazovanja izjavio kako se maske nose se slučajevima kada nije moguće održati razmak, a da ravnatelj može donijeti odluku da se maske u razredu ne moraju nositi, o čemu više možete čitati ovdje.

Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Download [86.10 KB]

Stožer donio odluku: U ovom hrvatskom gradu svi osnovnoškolci ne moraju nositi maske na satu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap