Pretraga

CIA: Hrvatska je deveta u svijetu po nezaposlenosti mladih

A- A+

Središnja obavještajna služba američke vlade CIA objavila je The World Factbook (Svjetsku knjigu činjenica) koja sadržava statističke podatke svih zemalja svijeta, te rang-liste po određenim kriterijima. Tako se prema podacima CIA-e, Hrvatska smjestila na devetom mjestu po nezaposlenosti mladih u dobi između 15 i 24 godine, a u društvu prvih 11 našle su se sve zemlje bivše Jugoslavije osim Slovenije.

Izvor: YouTube

Izdvojeni članak

Kabinet za mlade studentice i predsjednice Grabar-Kitarović ’emigrirao u Irsku’

Prema podacima Central Intelligence Agency (CIA) Hrvatska je 9 na svijetu po nezaposlenosti mladih u dobi između 15 i 24 godine.

Takvih je u nas 43 posto, a u prvih 11 nalaze se sve države bivše Jugoslavije, ovim Slovenije.
Najgore stoji i prva je na popisu CIA-e Bosna i Hercegovina, gdje je nezaposlenost mladih te dobi 62,8 posto. BiH slijedi Kosovo s 55,3 posto, a na četvrtom je mjestu Makedonija s 53,9 posto nezaposlenih mladih.

Sedma je Srbija s 51 posto, zatim Hrvatska, te se na jedanaestom mjestu našla Crna Gora.
Naši susjedi Slovenci našli su se na 54 mjestu, sa stopom nezaposlenosti mladih od 20.6 posto.

Iako bi optimisti ovakvo stanje pripisali niskoj stopi ranog napuštanja školovanja (najnižoj u EU – 2.7 posto) jednako tako zabrinjava i opća nezaposlenost stanovništva, koja je prema podacima CIA-e 17,1 posto pa se tako Hrvatska smjestila pri vrh i te svjetske ljestvice.

Izvor: www.cia.gov

Usko vezano uz nezaposlenost, prema ljestvici CIA-e, naše je stanovništvo na dobrom putu da izumre.

Prosječna starost stanovništva je 42,7 godina, od čega prosječna starost muškarca 40,8, a žena 44,8 godina. Na ljestvici starosti smo tako 20 u svijetu, ako je suditi po podacima kojima raspolaže CIA.

Prema podacima iz 2016. godine na 1.000 stanovnika rodi se devetero djece. Tako se Hrvatska našla na 210 mjestu od ukupno 226 zemalja na ljestvici.
Sukladno tim podacima, pri vrhu smo ljestvice po broju umrlih na 1.000 stanovnika – 24 smo od ukupno 226 zemalja svijeta.