Pretraga

Članica ERS-a Loretana Farkaš podnijela ostavku: ‘Ne može dobro završiti kad netko s prosvjeda zasjeda na ministarsko mjesto’

A- A+

Nova Ekspertna radna skupina za provođenje kurikularne reforme odlukom ministra Barišića imenovana je 22. svibnja u krnjem sastavu – izabrana je voditeljica ERS-a i sedam članova. Za preostalih pet mjesta ponovljen je javni natječaj. Novi ERS od samog imenovanja prate brojne kontroverze, od kritika za netransparentnost cijelog procesa izbora, izbora člana koji ne udovoljava uvjetima natječaja sve do ostavke člana Povjerenstva Josipa Milata, upravo zbog brojnih nelogičnosti i netransparentnosti tijekom izbora ERS-a. Od samog početka krnji ERS sada je u novim problemima – imenovana članica ERS-a Loretana Farkaš 9. lipnja podnijela je ostavku na članstvo u Ekspertnoj radnoj skupini, a za Srednja.hr objašnjava razloge svog poteza.

Foto: www.novebojeznanja.hr/www.ffos.unios.hr

Ekspertna radna skupina za provođenje kurikularne reforme imenovana je prije nepunih mjesec dana.

Izdvojeni članak

Pala prva ostavka nakon imenovanja nove voditeljice Cjelovite kurikalarne reforme i članova timova

22. svibnja tadašnji ministar Barišić imenovao je ERS u krnjem sastavu – voditeljicu Jasminku Buljan Culej i sedam članova, dok je za pet članova ponovljen javni natječaj. Kako smo otkrili dva dana nakon imenovanja ERS-a, jedan od članova Mirko Ruščić izabran je u ERS iako nije zadovoljavao uvjete javnog natječaja. I dalje nema službene informacije što je s članstvom Mirka Ruščića u ERS-u, no Ekspertna skupina u novim je problemima. 

Ostavku na članstvo u ERS-u 9. lipnja podnijela je Loretana Farkaš, izabrana u kategoriji stručnjak iz društveno-humanističkog područja. 

Farkaš nam je u odgovoru istaknula da u području odgoja i obrazovanja radi 24 godine te da je, kao dekanica jedinog humanističkog fakulteta u Hrvatskoj koji ima Certifikat za kvalitetu sustava visokog obrazovanja usklađen s europskim kriterijima vrednovanja, smatrala kako svojim iskustvom i znanjem može pridonijeti u radu Ekspertne skupine. Ipak, jasno nam ističe razloge svoje ostavke.

Izdvojeni članak

Blamaža Barišića i Vican: Prekršena procedura u izboru člana nove Ekspertne radne skupine

– Razloga za ostavku na članstvo u Radnoj skupini je više. Prvi je što smatram da se izborom nove osobe cijeli proces ponovno odgađa na neodređeno vrijeme. Drugi je razlog ministričina izjava kojom je jasno rekla da želi “svoje” ljude u provođenju kurikularne reforme. Osobno ne pripadam nikakvim interesnim i političkim skupinama pa se stoga u budućem radu ne vidim kao “ičiji” čovjek. Na kraju, smatram da ne može dobro završiti priča u kojoj netko s prosvjeda zasjeda na ministarsko mjesto, pojašnjava Farkaš i dodaje kako vjeruje da će vrlo brzo netko drugi uspješno zauzeti njezino mjesto u ERS-u jer, kako kaže, u Hrvatskoj ima dovoljno kompetentnih stručnjaka. 

Farkaš je, osim toga, dekanica Filozofskog fakulteta u Osijeku, a njezino ime široj je javnosti poznato od veljače, kada je sastavila pismo podrške ministru Barišiću i pozvala kolege nastavnike i studente s osječkog sveučilišta da ga supotpišu. 

Ostavkom Loretane Farkaš, ERS na čelu s Jasminkom Buljan Culej broji šest članova, ali uz bitnu napomenu da i dalje nije službeno opozvan član Mirko Ruščić, izabran iako nije zadovoljavao uvjetima natječaja. U ERS-u su, dakle, trenutačno: Gordana Lešin, Dubravka Brezak Stamać, Sonja Rupčić Petelinc, Robert Kuhar, Ružica Vuk i Mirko Ruščić. 

Od ustroja u krnjem sastavu, ERS je održao jedan sastanak, i to 29. svibnja.