Pretraga

Collins Dictionary objavio riječ godine: Znate li koje je njezino značenje?

A- A+

Bliži se kraj još jedne godine – vrijeme kada tradicionalno gledamo unazad i analiziramo što se sve dogodilo u proteklih 365 (ili 366) dana. Između ostalog, analizira se i jezik – koje smo sve nove riječi izmislili ili preveli, ali i koje smo najviše koristili. Tako je i Collins Dictionary odabrao riječ godine.

Kako piše BBC, Collins Dictionary je odabrao novu riječ godine, i ovaj put je u pitanju jedna skraćenica: NFT (non-fungible token). Hrvatski izraz bi bio nezamjenjivi token, a u pitanju su certifikati koji dokazuju digitalno vlasništvo, pa se tako originalne verzije viralnih videa, memesa ili tvitova, mogu prodavati kao da su u pitanju umjetnička djela.

Korištenje ove skraćenica je u 2021. godini poraslo za više od 11 tisuća posto. Alex Beecroft, koji radi u Collins Dictionaryju, je rekao da je ‘neobično’ da je došlo do tolikog porasta u korištenju za jednu skraćenicu. Rekao je kako će se tek vidjeti hoće li njezin utjecaj biti dugotrajan, ali da je zbog iznenadne prisutnosti u razgovorima diljem svijeta postala riječ godine.

NFT je jedna od tri riječi povezane s tehnologijom koje su se našle na Collinsovoj listi novih riječi, uz ‘crypto (skraćenica za cryptocurrency, kriptovalute)’ i ‘metaverse’ (trodimenzionalni virtualni svijet). Na listi su se još našli i izrazi ‘climate anxiety’ (briga oko klimatskih promjena i manjak djelovanja po tom pitanju), ‘neopronun’ (riječi koje se koriste kao zamjenica, bez impliciranja roda) i ‘cheugy’ (nešto u potpunosti van mode i ne-cool).

Izdvojeni članak

Izabrana nova riječ godine: ‘Ne postoji neka druga koja može bolje opisati atmosferu ove godine’

Podsjećamo, u 2020. su bili odabrali za riječ godine ‘lockdown’, a jasno je da je utjecaj pandemije na jezik i dalje snažan. Na ovogodišnjoj listi su se tako našle riječi ‘pingdemic’, ‘hybrid working’ i ‘double-vaxxed’.