Pretraga

[Ideja godine ’22] Projekt učenika III. gimnazije Split vodi nas korak bliže glasovanju online

A- A+

Treće mjesto na jubilarnom, desetom izdanju Ideje godine osvojio je tim Tap iz III. gimnazije Split. Tap čine Ivan Garmaz, Lovre Trogrlić i Ante Ivančić, a svojim projektom osmislili su siguran sustav online glasovanja koji koristi NFT-ove i blockchain tehnologiju.

tap ideja godine

Foto: srednja.hr

Na ovogodišnjem izdanju Ideje godine konkurencija je bila veoma jaka, a kao jedan od najboljih projekata istaknuo se Tap, rad učenika III. gimnazije Split. Ivan Garmaz, Ante Ivančić i Lovre Trogrlić su pod mentorstvom profesora Ante Bartulovića osmislili jedinstveni sustav online glasovanja čiju sigurnost omogućava blockchain tehnologija.

Brzo i sigurno online glasovanje

Kako su članovi tima objasnili, blockchain možemo shvatiti kao knjigu u koju se mogu upisati određene transakcije koje se kasnije mogu čitati, ali se ne mogu izbrisati. NFT-ovi u njihovoj aplikaciji služe kao digitalni potpisi za brzu i sigurnu autentifikaciju prilikom online glasovanja. Savki korisni dobiva svoj digitalni potpis, odnosno NFT koji može koristiti prilikom bilo kojeg oblika online glasovanja, od referenduma do glasovanja u Saboru.

Ideju o projektu dobili su kad su shvatili koliko su nepouzdani trenutni sustavi glasovanja. Njihov interes za blockchain tehnologiju inspirirao ih je da osmisle sustav koji će onemogućiti manipulaciju glasovima. Demo verziju aplikacije osmislili su za drugo natjecanje, ali zatim su se odlučili prijaviti na Ideju godine i proširiti svoj projekt.

– Osmišljavanje same ideje je zapravo bio najteži dio projekta. Svidio nam se koncept Ideje godine i to što finalisti idu u Zagreb na dva dana. Odlučili smo projekt proširiti s marketinške strane i smisliti poslovni plan pa vidjeti što će nam ovdje reći. Onda smo napravili uglavnom grafičke stvari poput Instagrama. Smislili smo identitet brenda, imamo svoje boje i svoj logo. Imamo izgled koji se može povezati s nama, rekao je Ante Ivančić.

Što je Ideja godine i tko čini žiri?

Ideja godine je srednjoškolsko poslovno natjecanje u organizaciji portala srednja.hr, a zlatni partner projekta je EFFECTUS poduzetnički studiji – visoko učilište. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija i SPAN. Partner projekta je portal poduzetnik.biz. Pokrovitelji projekta su Zagrebački inovacijski centar – ZICER i Fil Rouge Capital. U žiriju su se ove godine našli Aljoša Šestanović, prodekan EFFECTUS poduzetničkog studija, Zoran Krišto iz tvrtke Span, Ivana Rajković Pavlić iz ZICER – Zagrebačkog inovacijskog centra te Marko Matijević, glavni urednik portala srednja.hr i pokretač Ideje godine.

Izazovi i učenje novih vještina

Prilikom izrade projekta članovi tima su se oslonili na znanje koje su stekli u gimnaziji pod vodstvom njihovog mentora, a najveći izazov predstavljala im je činjenica da su radili na blockchainu koji je potpuno nova tehnologija.

– Velik izazov je bio što NFT-ovi koje mi koristimo postoje tek oko pet mjeseci. Mi smo zapravo od nečega što je sasvim novo stvorili zavidnu priču, jer nije bilo nikoga na čijim bi greškama mogli učiti. Prvo smo morali u glavi osmisliti kako ćemo sve to algoritamski izraditi i tek onda početi programirati, što je zapravo bio najlakši dio, poručio je Ivan Garmaz.

Kao najzabavniji dio rada na projektu istaknuli su rad na Instagram profilu, na kojem su nekoliko dana radili do četiri ujutro. Tijekom razvoja projekta naučili su mnogo u različitim područjima i stekli samopouzdanje da daljnji razvoj i probijanje na tržište.

– Naučili smo kako napraviti financijski plan i razvili našu ideju koja je bila samo aplikacija. Razvili smo pravi poslovni plan, marketinški plan i pobrinuli se za financijski dio i troškove. Zapravo smo naučili kroz ovaj projekt da možemo za par dana slobodno osnovati firmu i krenuti na tržište, rekao je Ivan Garmaz.

Izdvojeni članak
Marijo Marić

[Ideja godine ’22] Često zaboravljate na poštu u sandučiću? Ideja maturanta riješit će vam taj problem

Prema novim pobjedama

‘Tapovci’ namjeravaju do kraja godine smanjiti neke od troškova, do kraja ove godine imati dovršenu desktop i mobilnu aplikaciju te sljedeće godine napraviti vlastiti blockchain. Ideja godine im je dala potreban vjetar u leđa da nastave sa svojim projektom, a vide i brojne prednosti u ovakvom tipu natjecanja.

– Jedinstveno je i koncept nam se jako sviđa. Zanimljivo je što povezuje ljude iz svih krajeva Hrvatske, ljude sa sličnim idejama i istim ciljevima na jednom mjestu. Pruža im prvu priliku da pokažu ono što imaju, a omogućuje im i da se poznaju i stvore veze koje će im jednog dana pomoći u poslu, rekao je Lovre Trogrlić.

Snimku finala i predstavljanje svih projekata pogledajte u videu ispod:

Često postavljana pitanja i odgovore o projektu Ideja godine pronađite ovdje. Pratite sve novosti na Facebook stranici Ideja godine, na stranici srednja.hr/Ideja-godine ili nas pitajte putem maila [email protected].

Više o Ideji godine 2022. čitajte na sljedećim poveznicama:

[Ideja godine ’22] Često zaboravljate na poštu u sandučiću? Ideja maturanta riješit će vam taj problem

[Ideja godine ’22] Imamo pobjednika: Maturant napravio pametni poštanski sandučić i osvojio žiri

[Ideja godine ’22] Spremni za finale: Ovo su najbolje poslovne ideje koje su osmislili hrvatski srednjoškolci