Pretraga

Godišnji pregled tehnoloških događaja: Najviše će se pamtiti pad najpopularnijih društvenih mreža

A- A+

Gdje ste bili kada je pao Facebook, Instagram, WhatsApp i Messenger? Već ste zaboravili da je izašao iPhone 13? Nema veze, mi ćemo vas podsjetiti u našem godišnjem pregledu najznačajnijih tehnoloških događaja.

Foto: Screenshot/YouTube

Još jedna godina obilježena pandemijom koronavirusa donijela je sa sobom mnoštvo tehnoloških noviteta. Tako se, primjerice, učenici i njihovi roditelji mogu jednostavnije služiti e-dnevnikom zahvaljujući novoj CARNET-ovoj aplikaciji, a ljubitelji pametnih telefona mogu se počastiti nekim od iPhone 13 modela, ako ih naravno uspiju pronaći u trgovinama zbog nestašice čipova.

Kako tehnološki noviteti i najznačajniji događaji u 2021. godini ne bi ostali zaboravljeni, odlučili smo ih skupiti sve na jednom mjestu i napraviti njihov pregled.

e-Dnevnik aplikacija za pametne telefone

Tajenje jedinica i neopravdanih sati nikad nije bilo teže. CARNET je ove godine (ne)ugodno iznenadio učenike te je predstavio mobilnu aplikaciju e-Dnevnik koja omogućava lakše pregledavanje ocjena, bilježaka i svih ostalih podataka koje nastavnici s veseljem upisuju. Zahvaljujući tome, mnogim je roditeljima laknulo, jer među ostalom mogu vidjeti i upisane izostanke, vladanje, pedagoške mjere te raspored sati i ispita tijekom cijele školske godine.

TikTok je najpreuzimanija aplikacija

Gotovo su svi svjesni popularnosti koje je kineska društvena mreža TikTok stekla proteklih godina, pa i nije toliko čudno da je prema preuzimanjima u potpunosti prešla Facebook, WhatsApp, Instagram i Facebook Messenger. Titula najpreuzimanije aplikacije za pametne telefone na svijetu vrlo je prestižna, što su ubrzo shvatile i ostale platforme koje svom silom žele kopirati format snimanja i pregledavanja kratkih videozapisa koje je popularizirao TikTok. Da, Instagram Reels – gledamo u tebe.

tiktok

Foto: Unsplash

Veliki pad Instagrama, Facebooka, WhatsAppa i Messengera

Jedan od događaja koji će zasigurno mnogima ostati u sjećanju je pad Instagrama, Facebooka, WhatsAppa i Messengera. Tog ‘kobnog’ 4. listopada milijuni korisnika ostali su bez pristupa najpopularnijim aplikacijama na nekoliko sati, a mnogi su prijavljivali probleme čak i sljedeći dan. Težinu ovog slučaja shvatio je i osnivač tvrtke koja stoji iza palih platformi, Mark Zuckerberg, zbog čega je javno objavio svoju ispriku.

Facebook promijenio ime u Meta

Zuckerbergova se tvrtka ove godine može pohvaliti i jednom velikom promjenom napravljenom kao dio velikog rebrandiranja. Facebook se, naime, od kraja listopada zove Meta, a sve u svrhu novog smjera u kojem planiraju krenuti – stvaranje virtualnog svijeta ‘metaverzuma’.

– Vjerujem da je metaverzum sljedeće poglavlje interneta, kao i naše tvrtke. Baziramo se na tehnologiji koja pomaže spajati ljude jedne s drugima. Danas nas vide kao društvenu mrežu, ali u osnovi svega je da mi spajamo ljude. Metaverzum je sljedeća granica, teleportirati se bilo gdje, moći iskusiti što god želite, s kime god želite, u bilo kojem trenutku, istaknuo je tada Zuckerberg.

Izdvojeni članak
Facebook, Meta, Mark Zuckerberg

Facebook promijenio ime, već su krenule šale na njihov račun

iPhone 13

Apple svakog rujna održava događaj na kojem predstavlja novu seriju svojih pametnih telefona, pa to nisu preskočili ni ove godine. iPhone 13, 13 Mini, 13 Pro i 13 Pro Max, nisu donijeli značajne promjene u dizajnu, a bome niti u specifikacijama. Međutim, Pro modeli konačno se mogu pohvaliti većom stopom osvježavanja zaslona, a korisnike je najviše razveselilo značajno dulje trajanje baterije te početni kapacitet interne memorije koji se povećao na 128 gigabajta.

Nestašica čipova

Ako ste ove godine pokušali kupiti PlayStation 5, zasigurno znate da ga je gotovo nemoguće pronaći po normalnoj cijeni na policama u trgovinama, a sve zahvaljujući globalnoj nestašici čipova. Zbog pandemije koronavirusa, više je ljudi zatvoreno u svoje kuće, pa je i potražnja za tehnološkim proizvodima značajno porasla, kao i cijene. Teško je predvidjeti kada će se situacija stabilizirati, jer ne nedostaje samo čipova, već i kontejnera za transport, kartona za pakiranje proizvoda i vozača kamiona.

Kriptovalute

Iako kriptovalute ‘žare i pale’ već dulje vrijeme, njihove će rekordne cijene ostati upamćene i u 2021. godini. Bitcoin se tako u listopadu mogao kupiti za preko 66.200 dolara, barem dok nije doživio pad za Crni petak. Veliku je popularnost zahvaljujući najbogatijem čovjeku na svijetu, Elonu Musku, stekao i Dogecoin, zbog čega su brojni kripto početnici odlučili ući u svijet digitalnog novca. Valja istaknuti da se kriptovalutama od nedavno može kupovati i u Konzumu.

bitcoin

Foto: Pixabay

NFT

NFT (non-fungible token), odnosno nezamjenjivi token, svojevrsni je certifikat koji dokazuje vlasništvo nad nekom digitalnom imovinom. Drugim riječima, za određenu svotu novaca moguće je kupiti NFT nekog popularnog memea, baš kao što je moguće, primjerice, kupiti neko umjetničko djelo. Korištenje ove skraćenice u 2021. godini porastao je za više od 11 tisuća posto, zbog čega ju je Collins Dictionary odabrao za riječ godine.