Pretraga

Crkva se ozbiljno naljutila na ravnatelje: Pišu im da đacima ne smiju nuditi ispisivanje s vjeronauka

A- A+

Dio splitskih škola od roditelja je zatražio suglasnost roditelja za uključivanje u izbornu nastavu, između ostaloga, i vjeronauk. No Crkvi, točnije Katehetskom uredu Splitsko-makarske nadbiskupije, to se nije svidjelo. Pa su ravnateljima uputili pismo u kojem upozoravaju da se jednom izabrani vjeronauk roditeljima više ne smije stavljati kao izbor.

foto: Pixabay.com

Znanstvenik i splitski profesor Ivica Puljak na svome je Facebook profilu objavio dopis Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. U njemu se predstojnik ureda požalio kako škole koje od roditelja traže suglasnost za uključivanje u izbornu nastavu time diskriminiraju vjeronauk, koji se nalazi na popisu izbornih predmeta. Tvrde da je riječ o kršenju ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske.

Izdvojeni članak

Vjeroučitelj koji bi strijeljao i nabijao glave na kolce tužio školu zbog otkaza i izgubio spor

– U spomenutim Ugovorima jasno stoji da Republika Hrvatska jamči nastavu vjeronauka u svim osnovnim i srednjim školama kao obaveznog predmeta za one koji ga izaberu, pod istim uvjetima pod kojima se izvodi nastava ostalih predmeta. Ako bi neki roditelj želio promijeniti svoju odluku, dužan je o tome pisanim putem obavijestiti školu prije početka nove školske godine, stoji u dopisu Katehetskog ureda koji potpisuje don Josip Periš.

Napominje kako se ‘kada je jednom izabran, vjeronauk više ne smije roditeljima i učenicima stavljati na izbor.’ Uz to, upozorava i da je diskriminacija vjeronauka stavljanje tog predmeta izvan redovitog rasporeda sati.

– Stoga Vas, poštovani ravnatelji i ravnateljice, dobronamjerno molim da ubuduće u anketama koje dijelite učenicima o izboru novih predmeta ne stavljate katolički vjeronauk, budući da je on već izabran (ili nije) u prvom razredu osnovne škole, piše don Periš u dopisu kojeg u cijelosti možete pročitati u dopisu.