Pretraga

Dalmatinski tinejdžeri piju i drogiraju se više od svih drugih u Europi

A- A+


Izdvojeni članak

Tinejdžer u paklu droge: Kako sam se s ulice vratio u školske klupe

Dalmatinski tinejdžeri opijaju se i drogiraju više od svih ostalih tinejdžera u Europi. Dečki i cure podjednako konzumiraju alkohol i droge, a nešto više od jedne trećine mladih koristilio je i ljepilo. Ovi poražavajući podaci rezultati su istraživanja koje se svake četiri godine provodi u Splitsko- dalmatinskoj županiji.

Čak dvije tisuće petnaestogodišnjaka bili su uzorak u ispitivanju o alkoholu i drogama u Splitsko-dalmatinskoj županiji koje je pokazalo da su mladi iz te županije veći konzumenti alkohola i droga nego svi ostali njihovi vršnjaci iz Europe.

Izdvojeni članak

Alkohol – Ulaznica u svijet vršnjaka

Više od jedne trećine ‘snifalo’

Ono što je zabrinulo istraživače je i visok broj tinejdžera koji su koristili neka ljepila ili pak sredstva za otapanje, kojih ima čak 28 posto.

– Jednostavno nam nije jasno jesu li mladi krivo shvatili pitanje, iako se ne može krivo shvatiti pitanje, ili se nešto događa vani, a da stručne razvojne službe i stručnjaci još uvijek ne znaju o čemu se radi, objasnila je Roberta Matković koja je sudjelovala u istraživanju.

Ovaj trend ne bi trebao biti previše iznenađujuć, jer su nove vrste opijata poput osvježivača zraka koji imaju nisku cijenu razlog ovom velikom broju 15- godišnjaka koji koriste ljepila i druga sredstva.

Dečki i cure se jednako drogiraju

Do alkohola i cigareta danas je iznimno lako doći, a rijetki su trgovci koji traže na uvid osobnu iskaznicu prilikom kupnje.
Što se tiče konzumiranja droga i alkohola ne postoji razlika između cura i dečkiju. Oba spola u jednakom postotku konzumiraju i alkohol i droge.

Zavod za javno zdravstvo Splitsko- dalmatinske županije koje stoji iza ovog istraživanja apelira na sve roditelje i djecu da im se obrate, makar anonimnim upitom ako trebaju pomoć oko tinejdžerske ovisnosti. Napominju kako kod njih nema puno čekanja, već samo puno stručnjaka koji su tu da pomognu.

Dalmatinski tinejdžeri piju i drogiraju se više od svih drugih u Europi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap