Pretraga

Dalmatinski tinejdžeri piju i drogiraju se više od svih drugih u Europi

A- A+


Izdvojeni članak

Tinejdžer u paklu droge: Kako sam se s ulice vratio u školske klupe

Dalmatinski tinejdžeri opijaju se i drogiraju više od svih ostalih tinejdžera u Europi. Dečki i cure podjednako konzumiraju alkohol i droge, a nešto više od jedne trećine mladih koristilio je i ljepilo. Ovi poražavajući podaci rezultati su istraživanja koje se svake četiri godine provodi u Splitsko- dalmatinskoj županiji.

Čak dvije tisuće petnaestogodišnjaka bili su uzorak u ispitivanju o alkoholu i drogama u Splitsko-dalmatinskoj županiji koje je pokazalo da su mladi iz te županije veći konzumenti alkohola i droga nego svi ostali njihovi vršnjaci iz Europe.

Izdvojeni članak

Alkohol – Ulaznica u svijet vršnjaka

Više od jedne trećine ‘snifalo’

Ono što je zabrinulo istraživače je i visok broj tinejdžera koji su koristili neka ljepila ili pak sredstva za otapanje, kojih ima čak 28 posto.

– Jednostavno nam nije jasno jesu li mladi krivo shvatili pitanje, iako se ne može krivo shvatiti pitanje, ili se nešto događa vani, a da stručne razvojne službe i stručnjaci još uvijek ne znaju o čemu se radi, objasnila je Roberta Matković koja je sudjelovala u istraživanju.

Ovaj trend ne bi trebao biti previše iznenađujuć, jer su nove vrste opijata poput osvježivača zraka koji imaju nisku cijenu razlog ovom velikom broju 15- godišnjaka koji koriste ljepila i druga sredstva.

Dečki i cure se jednako drogiraju

Do alkohola i cigareta danas je iznimno lako doći, a rijetki su trgovci koji traže na uvid osobnu iskaznicu prilikom kupnje.
Što se tiče konzumiranja droga i alkohola ne postoji razlika između cura i dečkiju. Oba spola u jednakom postotku konzumiraju i alkohol i droge.

Zavod za javno zdravstvo Splitsko- dalmatinske županije koje stoji iza ovog istraživanja apelira na sve roditelje i djecu da im se obrate, makar anonimnim upitom ako trebaju pomoć oko tinejdžerske ovisnosti. Napominju kako kod njih nema puno čekanja, već samo puno stručnjaka koji su tu da pomognu.