Pretraga

Davor Gobac i Joško Lokas o srednjoškolskim danima

A- A+

Na adresi Klaićeva 7 u Zagrebu, nalaze se dvije ugledne škole, odnosno Deseta gimnazija ‘Ivan Supek’ te Prva tehnička škola Tesla. Obje su pohađale mnoge poznate javne ličnosti. Prošli tjedan smo u priči o Desetoj gimnaziji napomenuli kako su je završili olimpijci, plivač Gordan Kožulj te veslač Igor Francetić. Poznati su se pak ‘Teslaši’, pjevač Davor Gobac te voditelj Joško Lokas prisjetili svojih srednjoškolskih iskustava, za radio Soundset.

Foto: srednja.hr

Unutar iste zgrade na različitim katovima se odvija nastava u Desetoj gimnaziji ‘Ivan Supek’ te Prvoj tehničkoj školi Tesli. Kako ove dvije škole imaju dugu tradiciju, pohađale su i mnoge javne i slavne ličnosti. Prošli smo tjedan u tekstu o Desetoj gimnaziji istaknuli neke slavne ličnosti koje su je završile. Radio Soundset je pak vratio frontmena Psihomodo popa Davora Gobca te televizijskog voditelja Joška Lokasa u njihove srednjoškolske dane. Naime njih su dvojica pohađali popularnu Teslu.

Izdvojeni članak

X. gimnazija u Zagrebu: Imaju dvojezičnu nastavu, a dvije trećine maturanata upisuje prvi izbor fakulteta

Cure su nam pisale zadaće, a vješto smo markirali nastavu

Neponovljivi Davor Gobac rođen je u Karlovcu, a danas stanuje u Zaprešiću. Međutim svoje srednjoškolske dane proveo je u Klaićevoj 7. Spomenutom izvoru ispričao je nekoliko anegdota iz tog doba.

– U moje vrijeme, ’82./83., imali smo raspored kao da nemamo nastavu. Išli smo na praksu po tjedan dana, i onda po tjedan dana u školu. Znalo se dogoditi da se netko ‘razbolio’ za vrijeme tjedna u kojemu je trebao biti u školi. Onda se ne bi niti pojavio na praksi, pa su dečki imali po tri tjedna odmora, prisjetio se Gobac za radio Soundset.

Tehničke škole u kojima su osnovni smjerovi strojarstvo i elektrotehnika pratio je glas, osobito prije nekoliko desetljeća, o tome kako je isključivo pohađaju dečki.

– Da, mi smo u razredu imali jednu curu. Ona je muškarcima obično znala pisati zadaće, prizano je frontmen Psihomodo popa.

Dodao je i jednu zezanciju, koja je prerasla u malo veći problem.

– Sjećam se kako smo jedna vrata bili zašarali, pa je razrednica vikala da ih sada moramo i pofarbati. No mi smo ih pofarbali u žuto, i štok i vrata. I onda je tek ispala pi..arija. A mi smo onda opet prefarbali, ali u zeleno. Onda je postalo ozbiljno, pa su školski djelatnici vratili bijelu boju vrata, rekao je Gobac.

Izdvojeni članak

Učenici Elektrostrojarske škole Varaždin snimili emisiju uživo

‘Tesla nešto najbolje što se svima nama moglo dogoditi’

Joško Lokas tvorac je nekih od najzanimljivijih kvizova, koje smo mogli vidjeti na domaćim televizijama. Visoko mišljenje izrazio je o dečkima iz srednje.

– Najbolji koji su postojali u Zagrebu! Nije bezveze nastala pjesma ‘Mi smo Tesla, Tesla s nama, svi su nama pod nogama!”, prisjetio se Lokas.

Odnos dečkiju i djevojaka i u njegovom je razredu bi istovjetan Gopčevom. Među njih 40-ak bila je samo jedna cura.

– Ali bilo je jako puno cura, jer na svu sreću u cijeloj zgradi Obrazovnog centra postojali su smjerovi poput informatike, kasnije i fizike tako da je bilo jako zgodnih cura na gornjim katovima s obzirom da smo mi zauzimali prizemlje, objasnio je Joško.

Međutim, kad je riječ o muško-ženskim odnosima, dodao je i da je u svakom slučaju njegova bivša škola na idealnom geografskom položaju.

Tesla je savršeno pozicionirana u odnosu na škole s većom ženskom populacijom. Mi smo bili blizu tadašnje Pedagoške u Klaićevoj i Ekonomske (Medulićeva), tako da djevojaka – žena, cura nije manjkalo, pojasnio je

Lokas.

Samo lijepa sjećanja iz tih dana ima popularni voditelj.

– Svoje najbolje dane ako nisu bili vezani za školu i druženje po hodnicima škole, mi smo provodili na Zdencu kod HNK i u ZKM-u. ZKM je bilo naše najbolje okupljalište, pogotovo kad smo bili popodnevni turnus jer bi se tamo nakon škole slilo oko 500 do 1.000 ljudi različitih opredjeljenja, različitih interesnih sfera. Uglavnom ja mislim da je Tesla nešto najbolje što se svima nama moglo dogoditi, rekao je Lokas za Soundset radio.

Osvrnuo se i na nastavni program koji je imao.

– Ono što nisam naučio u školi je kako obrančunavati sve te silne poreze, ali savršeno znam Pitagorin teorem koji mi treba skoro svaki dan u životu, dodao je kroz smijeh.

Izdvojeni članak

Vraćam se u srednju: Luka Tomaš(Kinoklub)

Lokas iz Tesle na književnost i hrvatski jezik

Kako je na kraju Joško završio na nimalo srodnom fakultetu, prema njegovim tvdnjama znanje iz srednje nije mu previše koristilo.

– Najmanje smo koristili znanje koje smo stekli u Tesli, konkretno ja. Nakon Tesle i Strojarstva završio sam na Filozofskom fakultetu na smjeru Hrvatski jezik i književnost tako da eto to znanje sam primjenjivao u dokolici, poručio je Lokas.

Među ostalim poznatijim učenicima, u Tesli su nam spomenuli nogometaša Marka Mlinarića, komičara Željka Pervana, poginulog generala Damira Tomljanovića Gavrana te manekenka i studentica programskog inženjeringa Ivona Rebrović.