Pretraga

Deset slavnih genijalaca i droge koje su koristili

A- A+

Često se posljednjih godina nameće pitanje je li inteligencija i imaginacija povezana s rekreativnim korištenjem opijata. Kao i obično kada je ova tema u pitanju može se naći mnoštvo relevantnih zagovornika i protivnika spomenute hipoteze. U tekstu donosimo deset slavnih znanstvenika i tehnoloških vizionara, koji su zadužili svijet, a uz to su povremeno eksperimentirali s korištenjem pojedinih droga.

Foto: Sigmund Freud

Eksperimentiranje s opijatima učestalo je u umjetničkim krugovima, a podaci pokazuju da rekreativnom korištenju droga nisu neskloni niti velebna znanstvena imena. Naime dugo se ispituje, osobito u posljednje vrijeme, povezanost inteligencije s navikama korištenja pojedinih droga, među njima i onih legalnih, dakle alkohola i cigareta. Tumačenja su raznolika, a sigurno je i da štetnost, ali i eventualna blagotvornost, imaju mnoštvo pristaša. U tekstu donosimo deset znanstvenika svjetskog glasa i tehnoloških otaca s podacima koje su droge konzumirali. Izvor je američki političko-ekonomski portal Salon.

Izdvojeni članak

Bitka protiv droge nije urodila plodom: Ilegalne droge sve jeftinije i kvalitetnije

Sigmund Freud – Kokain

‘Otac psihoanalize’ ne samo da je konzumirao kokain, nego je dugo godina bio i zagovarač njegove veće uporabe. U pismu svojoj zaručnici Marthi, Freud je u jednoj prilici napisao: ‘Ako sve bude uredu, ja ću napisati esej o kokainu, na osnovu kojeg očekujem da će on naći svoje mjesto u terapeutske svrhe, umjesto morfina. Mislim da vrlo male količine kokaina, imaju izvrstan uspjeh u obračunu s depresijom i probavnim smetnjama.’

I uistinu Freud je napravio osvrt nazvan ‘Uber Coca’ davne 1884. Činjenica koja je zanimljiva je da je ovo jedan od prvih radova, u kojem znanstvenik predlaže korištenje droge, kao terapeutsko sredstvo borbe protiv ovisnosti.

Francis Crick – LSD

Slavni engleski mikrobiolog te suradnik na otkriću molekularne strukture DNK 1953. godine, eksperimentirao je s LSD-om. Upravo u vremenu kada je radio na revolucionarnom otkriću s James Watsonom, koristio je spomenutu drogu.

Bliski prijatelj Francisa Cricka, Dick Kemp, kojeg je poznavao još od vremena studija na Cambridgeu, rekao je u intervjuu 2004. godine, kako ovo nije bauk, nego je zapravo korištenje malih količina LSD-a, uobičajen ‘misaoni alat’ istraživačima i znanstvenicima.

Izdvojeni članak

Svaki sedmi student koristi supstance pri učenju, mnogi zloupotrebljavaju lijekove za ADHD i drogu

Thomas Edison – Kokain u tekućem obliku

Godine 1863. kemičar Angelo Mariani je izumio ‘Vin Mariani’, odnosno mješavinu Bordeaux vina i listova koke. Etanol iz vina mogao je osloboditi kokain iz biljke u koncentraciji sedam miligrama po unci tekućine.

Američki izumitelj te čovjek poznat po nesanici Thomas Edison, bio je jedan od mnogih ljudi, koji su koristili taj ‘kokainski napitak’ krajem 19. i početkom 20. stoljeća.

Paul Erdös – Amfetamini

Slavni mađarski matematičar bio je poznat po svojoj hiperaktivnosti. On je naime radio u prosjeku 19 sati na dan, čak i u poznoj dobi. Paul je bio zaljubljen u matematiku te je obožavao s kolegama polemizirati o ovom predmetu.

Uz to je objavio znanstvenih radova, više nego li ijedan drugi matematičar u povijesti. U čemu je bila tajna? Prema njegovim vlastitim riječima korištenje amfetamina.

Steve Jobs – LSD

I ovaj tehnološki vizionar nije bio imun na korištenje droga. Štoviše, kada je u 1960-ima počeo eksperimentirati s LSD-om rekao je ‘kako je to jedna od dvije-tri najvažnije stvari, koje je učinio u životu’.

Kako navodi izvor spomenuti izvor Salon, Steve Jobs je smatrao da njegovi suradnici ne mogu doprijeti u pojedinim situacijama do njegovih vizija, budući da se nikada nisu upustili u psihodelično stanje.

Izdvojeni članak

Javnost šokirana: Čak 81 posto osmaša konzumira alkohol ili neku vrstu droge

Bill Gates – LSD

Još jedan tehnološki div, upustio se u rekreativnu konzumaciju LSD-a. U ranim godinama Steve Jobs je gotovo napadao Gatesa, kako je neinventivan te kradljivac tuđih ideja te da bi se možda više bavio tehnologijom, nego li filantropijom da se nekada u mladosti upustio u acidni eksperiment.

Prema intervjuu koji je Bill Gates 1994. dao Playboyu, zapravo i je nekoliko puta posegnuo za LSD-om, u doba svoje ‘lutajuće mladosti’.

John C. Lilly – LSD, ketamin

Američki neuroznanstvenik John C. Lilly je pionir u području elektronske stimulacije mozga. Autor je čitavom nizu metoda u kojima se istražuje povezanost mozga i pojedinih podražaja poput boli, zadovoljstva i sličnoga.

Kroz svoj znanstveni rad je istraživao i ‘međuvrsnu’ (interspecies) komunikaciju. Kako bi došao do nekih spoznaja u toj grani, provodio je pokuse i na sebi, unutar kojih se tretirao LSD-om i ketaminom.

Richard Feynman – LSD, marihuana, ketamini

Teorijski fizičar Richard Feynman eksperimentirao je na nekoliko polja. Unatoč tomu što je za svoja istraživanja koristio spomenute tri vrste droge, bio je vrlo oprezan u tome. Nastojao je doći do određenih spoznaja, vezanim za ovisnost, kroz konzumaciju alkohola i marihuane.

S druge strane, konzumirajući LSD je ispitivao helucinogena svojstva ove supstance.

Izdvojeni članak

Evo čime se glumci drogiraju na filmovima

Kary Mullis – LSD

Ovaj američki biokemičar ovjenčan je Nobelovom nagradom 1993. godine. No, u svojim ranijim istraživanjima (tijekom 60-ih i 70-ih) također je koristio LSD, ne bi li, kako je sam objasnio ‘otvorio um’ i došao.

Nešto poput Jobsa, rekao je kako je njegovo LSD iskustvo, bilo važnije za karijeru nego li bilo koje predavanje koje je slušao.

Carl Sagan – Marihuana

Ovaj astronom, astrofizičar i autor knjiga o popularnoj znanosti je eksperimentirao s ‘travom’. On poput Freuda, nije samo bio korisnik spomenutog opijata, nego se zalagao i za njegovu primjenu u širenju intelektualnih kapaciteta.

Tako je davne 1971. godine objavio knjigu ‘Marijuana Reconsidered’, u kojoj piše o pozitivnim stranama korištenja kanabisa.