Pretraga

Devetnaestogodišnjak iz Crikvenice u Pumi kuha za najpoznatije svjetske ličnosti

A- A+

Devetnaestogodišnji Filip Blažević iz Crikvenice radi kao kuhar u sjedištu Pume u Njemačkoj. Posao mu je pronašao djed, a nakon šest mjeseci jako je zadovoljan svojim odlaskom. Upoznao je i kuhao za brojne slavne osobe kao što su Diego Maradona, Usain Bolt ili Rihanna.

srednja.hr

Kao i puno mladih ljudi, 19-godišnji Crikveničanin Filip Blažević potražio je sreću daleko od doma. Barem na neko vrijeme. Kao i njegove vršnjake, u inozemstvo ga je usmjerila gospodarska kriza. Filip već pola godine radi kao kuhar u njemačkom gradu Herzogenaurachu u sjedištu Pume, piše Novi list.

Izdvojeni članak

Kuharica iz menze na Cvjetnom rasturila na kulinarskom natjecanju

Na posao u Pumu došao u Adidas trenerci

Filip radi u sjedištu Pume, u zgradi s oko 700 zaposlenika za koje priprema hranu, kao i za brojne slavne osobe koje se tu zateknu. Posao mu je pronašao djed nakon što se požalio da nije zadovoljan plaćom u hotelu u kojem je dotad radio. Djed je imao kontakte u Njemačkoj i pronašao mu posao na koji je trebao otići već za dva tjedna od njihovog razgovora.

– Pet dana prije nego što ću krenuti počela me loviti panika i nisam htio otići. Bilo me strah. Ali na kraju smo sjeli djed i ja u auto to jutro i on me odvezao u Njemačku. Istu večer otišli smo na večeru s njegovom prijateljicom i mojom sadašnjom šeficom. Drugo sam jutro sa šeficom otišao na posao i taj dan neću nikada zaboraviti. Kad me pokupila, bio sam u tenisicama i Adidasovoj majici. Poslala me da se presvučem. Dobio sam posao u Pumi, a ja došao u Adidasu. Prvi dan od 6 do nekih 11 sati nisam progovorio riječi od straha. Nakon nekoliko dana djed je otišao, a onda je počeo najgori mjesec u mom životu. Nazivao sam doma kad god sam stigao, ispričao je Filip za Novi list.

Danas je poslom jako zadovoljan. Ne može ga usporediti ni s jednim poslom u Hrvatskoj jer nema toliko stresa na koji je bio navikao, radi se opuštenije i s puno ljubavi. Radi svakim danom od 6 do 15 sati, s tim da su vikendi slobodni, a ponekad se zna se dogoditi da mu je subota radna, ali to se posebno plati.

Izdvojeni članak

Mladi danski kuhar: ‘Vrhunskom chefu plaća ne bi trebala biti važna’

Na poslu upoznaje brojne slavne sportaše

– Puno poznatih nam dolazi. Pripremao sam hranu i upoznao Diega Maradonu, Usaina Bolta, Rihannu, Arsene Wegnera, Antonija Contea, Jurgena Klopa… Svi su se ponašali sasvim normalno, niti umišljeno niti uzvišeno. Moglo se popričati s njima. Jedino je Rihanna došla u pratnji pet-šest zaštitara i do nje se dolazilo malo teže. Kad nam dolazi neko važan, svi iz tima sjednemo i dogovaramo se. Znamo pričati po sat-dva jer ipak je to hrana za sportaše, mora biti na visokoj razini, i ukusom i izgledom. Kad dolaze sportaši, obično to bude lagana hrana i puno povrća, kaže Filip.

Šef kuhinje je Portugalac, a u kuhinji rade Rumunj, Talijan i dvojica Hrvata. Drugi je Hrvat Filipov prijatelj Vernes s kojim je išao u školu te kojeg je zaposlio u Pumi preporučivši ga svojoj šefici. Kuhinja je internacionalna pa se između ostalog spremaju i hrvatski specijaliteti. Na jednoj su večeri kao desert ponudili crikveničke palačinke koje su oduševile goste.

– Kad sam vidio kako se ovdje radi, mogu reći da su ljudi koji su me učili u školi vrhunski kuhari. Jednom prilikom smo se iznenadili kad smo spremali ručak za jednu od najboljih ekipa na svijetu. Pred kraj večere su nam došla trojica igrača i zamolili da im u pecivo stavimo komad mesa jer im je dosta povrća i gluposti. Nasmijali smo se, dali im po želji i popričali, ispričao je Filip.

Izdvojeni članak

Ugostiteljska škola Opatija: Budući kuhari napravili projekt za solarno grijanje

Dolaze i hrvatski sportaši

Rekao je i da kuhari često idu zajedno na utakmice jer im Puma osigurava ulaznice. Jednom su otišli na košarkašku utakmicu na kojoj su ih dočekali kao kraljeve. Dobili su VIP sobu, konobari su im donosili delicije svako malo, imali su svog barmena.

– Bio sam pod dojmom da nisam mogao pratiti utakmicu. Na kraju utakmice rekli su nam da će nas posjetiti i netko od igrača. I stiže moj susjed u Crikvenici Dalibor Bagarić. Svi su počeli pričati s njim, a kad sam ga ja pitao na hrvatskom, ostao je u čudu. Kolegama je Bagarić rekao da je Crikvenica odlično mjesto za odmor i zabavu po ljeti. I tako je ekipa odlučila u Crikvenicu na ljeto, svoje je dogodovštine ispričao mladi kuhar.