Pretraga

Diplomirali na Medicinskom, ali Hrvatska im diplomu ne priznaje: ‘Obratit ćemo se Sudu za ljudska prava!’

A- A+

O apsurdnom slučaju magistara i studenata diplomskog studija medicinsko-laboratorijske dijagnostike na Medicinskom fakultetu u Osijeku, mediji izvještavaju već mjesecima. Naime, iako je taj studij pokrenut još 2013., razina magistara te struke u zakonu nije priznata. Zbog toga mladi diplomanti ne mogu odraditi stručnu praksu i dobiti licencu za rad. Upravo o tome raspravljalo se na subotnjem okruglom stolu ‘Nevidljivi doma, priznati u Europi! MLD u Hrvatskoj’. Iz nadležnog Ministarstva zdravlja kažu da poduzimaju korake u vezi situacije, dok iz Hrvatske komore zdravstvenih radnika kažu kako će, ukoliko se prava ovih mladih ne zadovolje, pravdu potražiti na Sudu za ljudska prava.

foto: pixabay

Nedavno je na Sveučilištu u Osijeku održana najtužnija promocija – 50 studenata diplomskog studija medicinsko-laboratorijske dijagnostike primilo diplome koje su u Hrvatskoj bezvrijedne. Naime, razina magistara te struke zakonom nije priznata, iako je taj studij na Medicinskom fakultetu u Osijeku pokrenut 2013./2014., a diplomski studij medicinsko-laboratorijske dijagnostike postoji u Europskoj uniji i struka je regulirana Direktivom EU. O tome da će ovi mladi, ako se njihova situacija uskoro ne razriješi, sreću potražiti u inozemstvu, mediji izvještavaju već mjesecima.

Ministarstvo zdravlja: Pokušavamo riješiti problem

Izdvojeni članak

Jučer je održana najtužnija promocija: 50 studenata Medicinskog primilo diplome koje su u Hrvatskoj bezvrijedne

U subotu je na tu temu održan i okrugli stol na kojemu su sudjelovali predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva obrazovanja, Hrvatske komore zdravstvenih djelatnika, Medicinskog fakulteta u Osijeku te samih studenata.

Kako piše Jutarnji list, predstavnica MZO-a koje je izdalo dopusnicu za izvođenje tog studija, Barbi Svetec, kazala je da to Ministarstvo ‘u ovom trenutku u okviru svoje nadležnosti nema rješenje za završene studente ili one koji tek završavaju studij’. No, dodaje, nastojat će da se ovakve situacije više ne ponove.

Iz Ministarstva zdravlja, inače nadležnog za rješavanje ovog problema kažu kako su već poduzeli odrađene korake.

– Problem postoji i on se mora riješiti. Drago mi je da se ovakvi skupovi organiziraju. Ministarstvo zdravstva je poslalo anketni list na sve laboratorije u Hrvatskoj i krenulo je temeljno rješavati problem. Prvo se ide na potrebe, a onda na osiguravanje financijskih sredstava. Najskuplji su oni najobrazovaniji. Kada Ministarstvo dobije kompletnu sliku potreba, ići će se dalje u rješavanje problema. Znam da su mladi kolege povrijeđeni, ali molim za malo strpljenja, proces je otvoren i bit će završen. Kada? Ne znamo, ali pokušavamo riješiti problem, Zdravko Batarilo, voditelj Službe za zdravstvene ustanove i ljudske potencijale u Ministarstvu zdravstva, prenosi Jutarnji list.

HKZR: ‘Ako nećemo moći ostvariti svoja prava obratit ćemo se Sudu za ljudska prava’

Izdvojeni članak

Magistri medicinsko-labratorijske dijagnostike u EU postoje godinama, a u naš Zakon ulaze tek sada

Jasna Matić, predsjednica Hrvatske komore zdravstvenih radnika (HKZR) istaknula je kako medicinski laboranti i inače imaju problem pozicioniranja i priznavanja u sustavu zdravstva te je još jednom istaknula važnost te struke i pozvala na rješavanje ovog problema.

– Pitam se koju poruku šaljemo mladim magistrima medicinsko-laboratorijske djelatnosti? Iselite se iz Hrvatske i svoje znanje prakticirajte u zemljama EU-a gdje ste priznati i cijenjeni? Nadam se da nije tako i apeliram na nadležne institucije da usklade naše zakone sa zakonima EU-a i omoguće ovim mladim ljudima da žive i rade u Hrvatskoj te pružaju našim građanima najbolju zdravstvenu uslugu. Ako nećemo moći ostvariti naša prava i prava ovih mladih ljudi, obratit ćemo se Sudu za ljudska prava u Strasbourgu i tamo potražiti pravdu, istaknula je, između ostalog, Matić, a prenosi Jutarnji list.

Napomenimo za kraj i kao se nedavno o ovom problemu oglasila i Hrvatska komora medicinskih biokemičara (HKMB). Iz Komore tvrde da se magistri medicinsko-laboratorijske dijagnostike žele izjednačiti s magistrima medicinske biokemije i laboratorijske dijagnostike, ali iako slične u svom nazivu, razlike između te dvije struke velike su. Razlike se tvrde iz Komore, odnose na kriterije upisa, kvantitetu satnice, strukturu predavačkog kadra način studiranja i reguliranost EU profesije. U svom priopćenju, kojeg ovdje možete pročitati u cijelosti, zaključuju kako su ‘mladi ljudi s osječkog studija medicinsko-laboratorijske dijagnostike zapravo izmanipulirani’.