Pretraga

Zagrebački fakultet ima vrijednu opremu za uzgoj trave, ali im država ne da koristiti ju

A- A+

Oprema za uzgoj marihuane – lampe, grijalice, ventilatori i nosač te prehrana za biljke –  poklon je to Ministarstva imovine koji već godinu i pol stoji u skladištu Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Fakultet ju želi koristiti za znanstvena istraživanja kakva se provode diljem svijeta, ali oprema propada zbog tromosti hrvatske birokracije.

Ilustracija: pixabay

Kako piše Jutarnji list, Ministarstvo državne imovine još je prije gotovo godinu i pol odlučilo darovati Agronomskom fakultetu u Zagrebu opremu za proizvodnju kanabisa vrijednu oko 100.000 kuna. Oprema je oduzeta u jednoj policijskoj zaplijeni, a umjesto da uz pomoć nje provode važna znanstvena istraživanja, ona sakuplja prašinu.

Profesor Agronomskog: Kod nas je to neobjašnjiv tabu

Izdvojeni članak

Student farmacije razotkrio sve mitove o (medicinskoj) marihuani i pojasnio što je istina

Sve zato što već godinu dana fakultet od drugog ministarstva, Ministarstva zdravlja, čeka odgovor na upit o dopuštenju provođenja kontroliranih znanstvenih istraživanja medicinskog kanabisa u laboratoriju.

– Krajem studenog ili početkom prosinca prošle godine osobno sam otišao pitati jesu li zaprimili mail i rekli su mi da je zaprimljen 11. ožujka. Zatim sam posebno pisao načelnici Uprave za lijekove, poslao joj odluku o donaciji od Ministarstva državne imovine, ona je mail pročitala, ali nije odgovorila ništa i tako se već godinu dana igraju s nama, kazao je za Jutarnji list prof. Marko Vinceković, voditelj Zavoda za kemiju Agronomskog fakulteta.

Plan koji sada stoji bio je pokrenuti kontrolirani uzgoj i kompletnu analizu cijele biljke, ekstrakciju, a u konačnici i proizvodnju ulja koje pomaže kod teških oboljenja.

– Htjeli smo tome pristupiti znanstveno-istraživački, vani su takva istraživanja redovita, a kod nas je to još tabu i ne mogu objasniti zašto je to tako, kazao je Vinceković za Jutarnji.

Birokratska aljkavost ministarstava

Izdvojeni članak

Neobičan studij: Na ovom fakultetu uvodi se smjer Uzgoj marihuane

Ministarstvo zdravlja krivnju je prebacilo na Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Za Jutarnji su pojasnili kako ‘odobrenje uzgoja konoplje u znanstveno-istraživačke svrhe sukladno članku 16. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga od strane Ministarstva zdravstva nije moguće izdati sve dok ministarstvo nadležno za znanost ne propiše uvjete po kojima se ta djelatnost može obavljati’.

Iz ministarstva Blaženke Divjak poručuju da ‘podržavaju istraživanja koja mogu rezultirati novim znanstvenim saznanjima’ te da će se sigurno sada pozabaviti problemom Agronomskog.

– Istraživanja koja uključuju marihuanu moguća su sukladno zakonima koja reguliraju znanstvena istraživanja, a u skladu s jasnim protokolima. Potrudit ćemo se osigurati što lakše uvjete za takva buduća istraživanja i znanstvene pothvate, kazali su za Jutarnji iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.