Pretraga

Djelatnosti u kojima se najlakše nalazi, ali i gubi posao

A- A+

Postoje djelatnosti koje već duže vrijeme spadaju u grupu onih koje najviše zapošljavaju, a ovisno o sezoni njihov poredak se mijenja.

Nezaposlenost u Hrvatskoj velik je problem, stoga se mnogi pitaju u kojoj bi djelatnosti mogli najlakše pronaći posao.

Izdvojeni članak

Isplati li se stručno osposobljavanje: Koliko se mladih zaposlilo i u kojim djelatnostima

Najviše se ljudi zaposlilo u prerađivačkoj industriji i trgovini

Prerađivačka industrija i trgovina na veliko i malo spadaju u djelatnosti u kojima se posredstvom zavoda za zapošljavanje zaposli najviše ljudi. U tu grupu pripadaju u građevinarstvo, djelatnost pružanja smještaja te priprema i usluživanje hrane, kao i administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti.

U isto vrijeme, iz tih djelatnosti u evidentiranu nezaposlenost pristiže i najviše novoprijavljenih radnika. To upravo pokazuje kako se radi o radno-intenzivnim djelatnosima u kojima se posao uglavnom pronalazi na određeno vrijeme, prenosi Moj Posao. Primjerice, tijekom listopada čak 94 posto zaposlenih iz evidencije burze posao su našli na neko vrijeme.

U posljednja dva mjeseca na takvu listu djelatnosti u kojima se najviše zapošljavalo smjestilo se i obrazovanje. Tijekom rujna, kada počinje nastavna godina, u toj je djelatnosti zaposleno gotovo 3,8 tisuća osoba ili 23,6 posto ukupnog broja zaposlenih iz evidencije nezaposlenih.

Izdvojeni članak

Trenutno 10 najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj

Jedino građevinarstvo bilježi povoljniji trend

Mjesec kasnije obrazovanje su prešli prerađivačka industrija te trgovina. Od 13 139 osoba koje su u listopadu zasnivale radni odnos, u prerađivačkoj industriji zaposleno je njih 18,1 posto, trgovini na veliko i malo 15,4 posto, dok je posao u obrazovanju pronašlo njih 13,1 posto.

Trgovina je tijekom listopada ipak otpustila više radnika nego što ih je zaposlila. Bez posla je prošli mjesec ostalo 4,8 tisuća radnika ili 16,6 posto ukupnog broja. U isto vrijeme u toj je djelatnosti posao pronašlo dvije tisuće osoba.

Jedino građevinarstvo bilježi povoljniji trend zaposlivši u listopadu 199 radnika više no što ih je tijekom istog mjeseca otpušteno (1.388).