Pretraga

Djevojke osjećaju da ne pripadaju na tehničke fakultete, pokazalo istraživanje

A- A+

Istraživanje među učenicama srednjih škola koje je proveo osječki FERIT pokazalo je da djevojke osjećaju nepripadnost tehničkim fakultetima. Iako broj studentica na takvim studijima stabilno raste, one su još uvijek u manjini. Kako bi tome doskočili, FERIT organizira niz aktivnost kojima žele ojačati svijest da je fakultet za sve jednak.

@srednja_hr Istraživanje koje je proveo FERIT Osijek među srednjoškolcima otkrilo je da postoji određena stigma o tehničkim fakultetima među djevojkama. Što mislite o tome? Cijeli razgovor s robotičarkom Petrom Pejić o ženama u STEM-u možete pronaći preko linka u opisu profila! 👆 #srednjahr #ženeustemu #faks #studiranje #feritosijek #ferit #djevojkeuznanosti #stem #znanost #robotika #racunarstvo #hrvatska #fyp #fypcroatia ♬ original sound – srednja_hr

Broj žena na tehničkim studijima povećava se iz godine u godinu. Gošća konferencije Žene u STEM-u, Petra Pejić, robotičarka, promotorica znanosti i docentica s osječkog Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT), potvrdila nam je da to točno i u njihovom slučaju.

FERIT je osječki fakultet i regionalni lider u obrazovanju IT stručnjaka. Na preddiplomskoj razini izvode dva sveučilišna (Elektrotehnika i informacijska tehnologija te Računarstvo) i dva stručna studija (Elektrotehnika i Računarstvo). Na diplomskoj razini nude tri sveučilišna studija, a izvode i poslijediplomske studije.

Prošle godine upisano je bilo 1.400 studenata i 300 studentica, rekla nam je Petra. Cura je, dakle, bilo negdje 17%. Vidljiv je porast u odnosu na godinu prije toga, kada je studentica bilo oko 14%. Uz to, djevojke i dečki jednako uspješno završavaju studij, naglasila je naša gošća.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Kako je biti cura na ‘muškom’ faksu? ‘Puno ljudi ima pogrešnu percepciju o tome’

‘Trebamo jačati svijest da su svi dobrodošli’

Ipak, još uvijek postoje dijelovi društva u kojima opstaje stereotip da tehnička zanimanja bolje ‘leže’ muškarcima. Kako bi doznali što same djevojke misle, na FERIT-u su u sklopu projekta posvećenog ženama u STEM-u napravili i istraživanje, ispričala nam je Petra.

– Ispalo je da se stvarno djevojke u srednjoj školi osjećaju kao da ne pripadaju na taj fakultet. Baš zbog toga trebamo jačati tu svijest da su svi dobrodošli, da je fakultet za sve jednak, navela je naša gošća.

Izdvojeni članak
žene u stem-u

[VIDEO] Razmišljate o karijeri u STEM-u? Poslušajte što naša mlada robotičarka ima za reći

Kako bi djevojkama s interesom za STEM pomogli osvijestiti ga, na FERIT-u provode više događanja. Jedan je od njih je i povodom međunarodnog Girls in ICT dana koji se obilježava u travnju.

– Organiziramo niz radionica i tribine. Pozivamo djevojke da dođu, da vide da je kod nas kul. Da probaju zalemiti nešto ili napisati koji dio koda pa da se pokrene robotska ruka ili legić, rekla je Petra.

Na taj način, djevojke mogu iz prve ruke vidjeti da su posve jednako sposobne za STEM zanimanja kao i dječaci, istaknula je naša gošća. Cijeli razgovor s Petrom Pejić, u kojem smo govorili više o položaju žena na studijima i radnim mjestima u STEM-u, ali i robotici i projektima FERIT-a, pogledajte na našem YouTube kanalu.


Projekt Žene u STEM-u organizira portal srednja.hr. Partneri projekta u Syntio, KONČAR, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT), Huawei i Predstavništvo Europske komisije u Republici Hrvatskoj. Više o projektu možete pročitati ovdje. U sklopu projekta organizirali smo video konferenciju koju možete pogledati na našem YouTube kanalu.