Pretraga

Dobre vijesti za pivopije: Pivo poboljšava kognitivne funkcije

A- A+

Istraživači su napravili studiju kako bi provjerili može li pivo zaista ljude učiniti pametnijima. Odgovor je potvrdan i pozitivan, no loša je strana to što biste da bi osjetili stvarni napredak dnevno morali popiti čak dvije tisuće litara piva.

Svima je jasno da se pivo ne pije radi pameti, no istraživači su s tom mišlju krenuli u istraživanje kojim su htjeli dokazati da mnogima omiljeno piće poboljšava kognitivne funkcije.

Izdvojeni članak

Pivopije, ovo vam se neće svidjeti

Poboljšava moždane funkcije

Tako su demonstrirali da xanthohumol, tip flavonoida koji se nalazi u hmelju, a time i pivu, pojačava kognitivne sposobnosti kod mladih miševa. Također smatraju da se isti može koristiti za tretiranje metaboličkog sindroma povezanog s pretilosti, ali i deficita u memoriji kod starijih osoba. Upravo zato stručnjaci na Sveučilištu Oregon State vjeruju kako su otišli korak dalje u razumijevanju degradacije memorije koja dolazi s godinama.

Kako je vidljivo, dokazano je da pivo poboljšava moždane funkcije, no uobičajene količine tog pića neće vam donijeti interektualne benefite kojima ste se vjerojatno ponadali vidjevši naslov ovog teksta. Kako biste osjetili pomak u kognitivnoj sposobnosti morali biste dnevno popiti čak dvije tisuće litara piva, piše Mail Online.

Flavonoidi su sastojci koji se mogu pronaći u biljkama kojima obično daju boju, a znanstvenici su ih proučavali u borovnicama, tamnoj čokoladi i crvenom vinu kako bi otkrili postoje li potencijalni benefiti koji bi mogli pomoći pri borbi s rakom i srčanim bolestima.

Izdvojeni članak

Koliko pive dnevno smijete popiti, a da ne dobijete pivski trbuh

Ubrzava i metabolizam

Također se nadaju da se xanthohumol može koristiti u tretiranju metaboličkog sindroma, stanja povezanog s pretilošću i visokim krvnim tlakom, ali i defecitom memorije. Upravo taj rijetki sastojak nalazi se u hmelju, od kojeg se radi pivo.

Xanhohumol može ubrzati metabolizam, smanjiti količinu masnih kiselina u jetri i unaprijediti kognitivnu fleksibilnost ili višu razinu razmišljanja, rekao je Daniel Zamzow.