Pretraga

Dodijeljene Nobelove nagrade za kemiju, fiziku i književnost: Ukupno je sedam dobitnika

A- A+

Nastavljaju se objavljivati dobitnici ovogodišnjih Nobelovih nagradi. Tako je Nobelova skupština obznanila tko su dobitnici Nobelovih nagradi za kemiju, fiziku i književnost za 2022. godinu. Ističe se da je kemija prilagođena koristi cijelog čovječanstva, dok su veliki rezultati postignuti u šifriranoj komunikaciji.

nobelova nagrada

Foto: screenshot Facebook

Kraljevska švedska akademija znanosti odlučila je da Nobelova nagrada za kemiju za 2022. godinu pripada Dancu Mortenu Meldalu, Amerikanki Carolyn R. Bertozzi i Amerikancu Barryju Sharplessu.

Lijekovi protiv raka

Nagrada im je dodijeljena za ‘razvoj klik-kemije i bioortogonalne kemije’. Sharpless i Meldal postavili su temelje za klik-kemiju u kojoj se molekularni građevni blokovi spajaju brzo i učinkovito, dok je Bertozzi klik-kemiju počela koristiti u živim organizmima. Svi zajedno poboljšali su lijekove protiv raka koji se trenutno testiraju kliničkim ispitivanjima, a pritom su koristili bioortogonalne reakcije. Upravo tako učinili su kemiju funkcionalnom i prilagodili je za korist cijelom čovječanstvu.

Razvoj superračunala

Također, dodijeljena je i Nobelova nagradu na području fizike koju su osvojili francuski znanstvenik Alain Aspect, Amerikanac John F. Clauser i Austrijanac Anton Zeilinger za postignuće na području kvantne mehanike o ponašanju subatomskih čestica. Time su omogućili rad na superračunalima i šifriranu komunikaciju.

– Sada imamo veliko polje istraživanja koje uključuje kvantna računala, kvantne mreže i sigurnu kvantno šifriranu komunikaciju. To je prvo postignuće u kvantnoj informacijskoj znanosti, rekli su iz odbora za dodjelu Nobelovih nagrada.

Romani o pobačaju

Prestižna Nobelova nagradu za književnost ove je godine dodijeljena francuskoj književnici Annie Ernaux. Nagradu je dobila zbog ‘hrabrosti i kliničke preciznosti kojom razotkriva korijenje, otuđenja i kolektivna ograničenja osobnog sjećanja’. Njezin je rad uglavnom autobiografski te je povezan s područjem sociologije. Pisala je romane o svom odnosu s ocem, kako je izgledalo njezino djetinjstvo u malom francuskom gradu u Normandiji, a opisivala je i svoje tinejdžerske godine i svoj brak.

U romanu ‘Simple Passion’, odnosno ‘Samo strast’, govori o strastvenoj aferi s muškarcem iz istočne Europe, u romanu ‘Happening’ govori o pobačaju, dok se u nekim drugim djelima dotiče i smrti svoje majke, Alzheimerove bolesti i raka dojke. U svojim povijesnim memoarima ‘Les Années’, u prijevodu ‘Godine’, o sebi piše u trećem licu te prikazuje francusko društvo nakon Drugog svjetskog rata. Također, po njoj je nazvana književna nagrada ‘Annie Ernaux’ .

– Ernaux vjeruje u oslobađajuću snagu pisanja. Njezin je rad beskompromisan i pisan jednostavnim, čistim jezikom. A kada s velikom hrabrošću i oštroumnošću otkriva agoniju iskustva klasa, opisuje sram, poniženje, ljubomoru i nesposobnost da vidite tko ste. Time je postigla nešto trajno i vrijedno divljenja, kazali su iz odbora za Nobelovu nagradu o Ernaux.