Pretraga

Dok su ostali na praznicima, najbolji učenici ne miruju: S međunarodnih olimpijada u Hrvatsku stiže 15 medalja

A- A+

Iako su praznici za većinu učenika davno započeli, za naše najbolje školarce, one koji redovito odlaze na međunarodna natjecanja, započet će tek sada. Naime, ovih dana održano je nekoliko velikih međunarodnih olimpijada na kojima su naši učenici ostvarili poprilično dobre rezultate. Matematičari se kući vraćaju s pet medalja, fizičari s njih četiri kao i geografi, dok su biolozi osvojili dvije. Uspješni su bili i naši robotičari koji su na svjetskom RuboCup-u osvojili dva pehara.

Foto: Ben Mullins, Unsplash

Ovoga vikenda stiglo je više dobrih vijesti s međunarodnih olimpijada na kojima su sudjelovali i naši učenici. Zaključene su olimpijade iz matematike, fizike, biologije i geografije, a sa svih njih naši učenici donose medalje.

Matematičari osvojili pet medalja

Međunarodna matematička olimpijada (IMO) održana je u Norveškoj, a Hrvatska je na njoj, kao i preostale 103 države, imala šestero predstavnika: Bernarda Inkreta, Dorijana Lendvaja, Patricka Pavića, Namika Agića i Janka Bušelića iz XV. gimnazije Zagreb te Mateja Vojvodića iz Gimnazije Lucijana Vranjina Zagreb, a oni su osvojili ukupno čak pet medalja.

– Bernard je u svom četvrtom nastupu kompletu medalja dodao još jednu srebrnu medalju. Patrick, Namik, Janko i Matej su osvojili brončane medalje, a Dorijanu je nedostajao bod do medalje i dobio je pohvalu. Ekipno je Hrvatska zauzela 34. mjesto u konkurenciji 104 države svijeta, netom ispred Bosne i Hercegovine, te Srbije. Prvo mjesto je osvojila Kina, čiji predstavnici su svi ostvarili maksimalan broj bodova, priopćili su organizatori iz Hrvatskog matematičkog društva.

Učenike matematičare vodili su Matija Bašić i Vlatko Crnković.

Izdvojeni članak
varaždinska županija državna natjecanja

Županija na sjeveru Hrvatske pohvalila svoje učenike prvake na natjecanjima, imaju ih čak 33

Biolozima dvije medalje

Ovogodišnja 33. međunarodna biološka olimpijada održala se u Armeniji, a hrvatski gimnazijalci osvojili su dvije brončane medalje. Šesteročlani nacionalni tim koji je putovao u Armeniju bio je sastavljen od četiriju učenika: Adrian Grbac Lacković, Barbara Jozić i Suzana Škrabalo su iz XV. Gimnazije, Zagreb, Mislav Mihaljević iz Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, Zagreb. Barbara i Mislav su na ovom natjecanju osvojili brončane medalje.

S učenicima su na ovo natjecanje putovale mentorice Andreja Lucić i Petra Cvjetko s Biološkog odsjeka PMF-a u Zagrebu.

– Međunarodna biološka olimpijada prestižno je natjecanje u znanju i rješavanju bioloških problema za učenike srednjih škola, a u ovogodišnjem natjecanju sudjelovale su 62 zemlje i oko 260 učenika iz cijelog svijeta. Natjecanje se sastojalo od četiri eksperimentalna zadatka iz područja biokemije, bioinformatike, biljne fiziologije i animalne morfologije pri čemu su učenici pokazali vještine u izvođenju eksperimenata te obradi i interpretaciji rezultata. Nakon eksperimentalnih zadataka uslijedila su dva teorijska testa, svaki u trajanju od tri sata, na kojima su naši učenici pokazali izvrsno teorijsko znanje i snalaženje u rješavanju problemskih zadataka iz raznih područja biologije, priopćeno je s PMF-a.

Izdvojeni članak
Finalisti natjecanja Znanstvenik u meni

Ovo su imena najboljih učenika znanstvenika: ‘Vjerujemo da je budućnost znanosti u Hrvatskoj sigurna’

Po četiri medalje fizičarima i geografima

Osim biologa i matematičara, snage na međunarodnim natjecanjima odmjerili su i fizičari te geografi. Na Svjetskoj geografskoj olimpijadi (IGeO) čiji je domaćin Francuska, naši učenici osvojili su četiri medalje. Srebro je otišlo u ruke Luke Protulipca iz XV. gimnazije u Zagrebu, a brončane medalje na olimpijadi iz geografije osvojili su Ivan Vukadinović iz II. gimnazije Split, Andrej Nikšić iz XV. gimnazije Zagreb i Josip Rončević iz  Srednje škole Petar Šegedin Korčula. Inače, na IGeO 2022.  je sudjelovalo 209 učenika iz 54 zemlje.

Isti broj medalja, dakle njih četiri, osvojili su i naši predstavnici na Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi (IPhO) čiji je domaćin Švicarska. Borna Perković iz III. gimnazije Split osvojio je srebrnu medalju, dok su Roko Šupe (XV. gimnazija Zagreb), Luka Passek Kumerički (XV. gimnazija Zagreb) i Lorena Komočar (Prirodoslovna škola Vladimira Preloga Zagreb) osvojili srebro.

Uspješni i naši robotičari, vraćaju se s odličjima

Osim na poviše spomenutim međunarodnim natjecanjima, uspješni su bili i naši robotičari na svjetskom RoboCup-u održanom u Tajlandu, na kojem se okupilo preko 3.000 natjecatelja iz 45 zemalja svijeta.

– Od 2012. redovito se s tog natjecanja vraćamo s odličjima. Niti ove godine nismo prekinuli tu tradiciju i u Hrvatsku se vraćamo s dva pehara za osvojena 3. mjesta u Rescue Line i Rescue Maze kategorijama. Laskavo je godinama biti u vrhu svjetske natjecateljske robotike, ali sam put do tamo je dugotrajan i težak posao, pun odricanja. I raspored u Bangkoku je bio vrlo zahtjevan pa su natjecatelji morali dati sve od sebe kako bi održali koncentraciju tijekom višednevnog programa natjecateljskih aktivnosti i ostvarili najbolje rezultate u svojim kategorijama. Svake godine ovo natjecanje biva sve teže, koristi se sve složenija oprema i programska rješenja pa je postizanje vrhunskih rezultata vrlo složen edukativni i logistički pothvat. Ali uspjeli smo, otišli opet do kraja i stali uz bok najboljima, ostavivši iza sebe zemlje koje značajno više ulažu u moderne tehnologije i sustav edukacije, priopćili su iz Hrvatskog robotičkog saveza.

Dodaju da su na RoboCupu 2022 su nastupile dvije hrvatske ekipe i postigle sljedeće rezultate:

  • u kategoriji Rescue Maze, 3. mjesto osvojila je ekipa ADI CRO team za koju su nastupili Antonio Dijanić, Dora Dijanić i Ivan Dijanić. Mentori ekipe su bili Jelka Hrnjić, Željko Krnjajić i Lovrek Dijanić.
  • u kategoriji Rescue Line, 3. mjesto osvojila je ekipa Školska knjiga CRO team za koju su nastupili Borut Patčev, Juraj Kolarić i Franko Prikratki. Mentori ekipe su bili Ivica i Ivan Kolarić.

Ekipa Školska knjiga CRO team dodatno je nagrađena i posebnom nagradom za najinovativnije programsko rješenje.

– Bitno je napomenuti da su bivši natjecatelji naših trofejnih ekipa, Matej Novosad i Ivan Kolarić od strane svjetske RoboCup federacije imenovani kao suci i voditelji natjecateljskih kategorija, što je još jedno priznanje našem dugogodišnjem radu i postignutim rezultatima. Radosni smo i ponosni što ovaj uspjeh možemo podijeliti s hrvatskom javnošću uz nadu da ćemo time privući što više djece u razne edukativne i natjecateljske aktivnosti koje organiziramo. Nadamo se i većoj percepciji značaja postizanja ovakvih uspjeha, ne samo na svjetskom nego na domaćim i ostalim međunarodnim robotičkim natjecanjima kako bi se ovim iznimnim talentima ostvarile želje za nastavkom obrazovanja i karijera u područjima vezanim uz robotiku. Moramo imati na umu da je robotika budućnost, ali i sadašnjost te je zbog svoje interdisciplinarnosti jedno od najprikladnijih polja za podučavanje zasnovano na STEM i projektnim osnovama, piše u priopćenju Hrvatskog robotičkog saveza.


Na portalu srednja.hr nedavno smo pokrenuli Alumni prokjekt. Alumni dio portala je popis svih dobitnika Oskara znanja, državne nagrade koja se dodjeljuje učenicima za izniman uspjeh i postignute rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima. Riječ je o projektu koji mapira najbolje hrvatske učenike i profesore prema kriteriju dobivenih Oskara, a partner tog projekta je Hrvatska zajednica županija.