Pretraga

Finalisti Ideje godine iz Ludbrega idu u Japan na svjetsko natjecanje iz robotike

A- A+

Da nije sve tako crno kada su u pitanju rezultati hrvatskih učenika s područja STEM-a, dokazuje i ova priča iz Ludbrega. Isključivo zahvaljujući angažmanu i entuzijazmu mentora i učenika, učenici Srednje škole Ludbreg na nacionalnim su robotičkim natjecanjima u Zagrebu i Sinju postigli izvanredne rezultate. Zbroj rezultata prvog i drugog kola Hrvatske robotičke lige osigurao im je plasman na međunarodno robotičko natjecanje koje će se ovog ljeta održati u Japanu. Pred samo godinu dana bili su finalisti na Ideji godine, srednjoškolskom natjecanju koje organizira portal Srednja.hr.

Foto: Željko Posavec

RoboCupJunior projektno je orijentirana edukativna inicijativa koja sponzorira lokalna, regionalna i internacionalna robotička događanja za mlade studente. Putem ove inicijative osnovnoškolci i srednjoškolci se upoznaju s RoboCup natjecanjima. Na jednom takvom međunarodnom natjecanju, koje će se održavati od 27. srpnja do 1. kolovoza u Japanskom gradu Nagoya, sudjeluju i učenici iz Ludbrega. 

Pred samo godinu dana, Antonio Vlahović i Ivan Jovanović iz Srednje škole Ludbreg bili su finalisti Ideje godine, natjecanja koje organizira Srednja.hr, gdje su osvojili drugo mjesto. Za to su natjecanje osmislili invalidska kolica sa senzorima i gusjenicama pomoću kojih je moguće svladati stepenice i slične prepreke. Kada ih je Marko Matijević, urednik portala Srednja.hr i član žirija upitao jesu li sposobni sami izraditi tehnologiju koja bi stajala iza njihove ideje i projekta, momci su hladno odgovorili:

– Mi smo državni prvaci u robotici, prije dva mjeseca smo osvojili državno natjecanje, kazali su na finalu.

Prošlo ljeto osvojili su prvo mjesto na svjetskom robotičkom natjecanju u Leipzigu, a pravo ovaj dvojac i mentor koji ih je doveo na našu Ideju godine, sudjelovat će i na nadolazećem međunarodnom robotičkom natjecanju u Japanu.

Izdvojeni članak

Učenici iz Ludbrega smislili invalidska kolica s gusjenicama za stepenice

Izvrsni plasmani na nacionalnim natjecanjima 

Ondje su se plasirali zahvaljujući izvanrednim rezultatima koje su postigli na nacionalnim natjecanjima u Zagrebu i Sinju. Profesor Srednje škole Ludbreg, a ujedno i mentor ludbreške ekipe, Željko Posavec obasnio nam je kako su ovi školarci ‘zaradili’ svoje mjesto na velikom natjecanju robotičara. 

– Radilo se o drugom kolu Hrvatske robotičke lige, koje je otvoreno za sve natjecatelje, a održavalo se u Sinju u Gradskoj dvorani. Prvo kolo održano je u prosincu prošle godine. Rezultat iz ta dva kola, odnosno zbroj rezultata iz ta dva natjecanja dao je one najbolje koji će predstavljati Hrvatsku na natjecanju u Japanu. Na tom natjecanju nastupili smo s četiri ekipe u kategoriji CoSpace. CoSpace je program koji simulira spašavanje žrtvi na računalu, kaže nam profesor Posavec.

Profesor Posavec objašnjava kako se radi se o simulaciji dva robota koji se natječu tko će više žrtvi pokupiti i spremiti ih u skladište. Pri tome robot mora izbjeći zamke. 

– Robot se programira s dva color senzora i s tri ultrazvučna senzora. Dakle, robot je u virtualnom svijetu potpuno autonoman i mora izvršiti svoj program u tzv. dva svijeta (čitaj dvije staze). Na natjecanju u Sinju ekipa Ducati komponenti osvojila je drugo mjesto, prvo mjesto osvojio je Crospace tim (Marko Pongrac iz OŠ Mate Lovraka). Međutim, imali smo puno osvojenih bodova iz prvog kola u Zagrebu (tamo smo osvojili prva četiri mjesto) te smo, kada su se zbrojili rezultati, na kraju osvojili plasman na svjetsko RoboCup natjecanje, odgovara Posavec na pitanje kako su se plasirali na natjecanje u Japanu.

Izdvojeni članak

Finalisti Ideje godine iz Ludbrega osvojili prvo mjesto na RoboCup natjecanju u Leipzigu

Za ludbreške učenike subote su radne

Da su učenici marljivo vježbali za natjecanje drugog kola u Sinju, pokazuju i ostali rezultati. Tako su, osim drugog mjesta, osvojili i četvrto, peto te sedmo mjesto. 

– Učenik koji je osvojio drugo mjesto u Sinju i u ukupnom plasmanu prvo mjesto, Antonio Vlahović, bio je vrlo dobar na tom natjecanju, ali je u finalu ipak ovaj put izgubio. Četvrto mjesto osvojio je njegov kolega iz razreda Ivan Jovanović, dok je peto mjesto osvojio Vilim Stančin. Sedmi je na kraju bio Dean Copan. Svi su učenici Srednje škole Ludbreg, kaže nam profesor. 

Na samom natjecanju se natječu osnovnoškolci (Primary grupa) i srednjoškolci (Secondary grupa) i oni su odvojeni. Postoje različite kategorije unutar tog natjecanja i većina njih se temelji na spašavanju žrtvi.

– Sretan sam zbog učenika što su se plasirali na tako veliko natjecanje, slijede pripreme za natjecanje u Austriji i Sloveniji gdje se isto tako nadamo da ćemo biti na postolju. Učenici inače vježbaju subotama, jer je gotovo nemoguće poslije škole kvalitetno raditi i održati im koncentraciju – naporno je dosta poslije škole ili prakse da ostaju još tri, četiri sata na robotici. Naš sponzor za natjecanje je tvrtka Ducati komponenti koja se bavi obnovljiv izvorima energije i programima mobilnosti. Zahvaljujem se gospodinu Draženu Crnkoviću, direktoru, te se nadam da će nas i dalje podržati, kazao nam je za kraj profesor Posavec.

Kako su osmislili svoj prošlogodišnji projekt za Ideju godine, koji im je osigurao drugo mjesto, pogledajte u videu.

_________________________________________________________________________

Partneri projekta Ideja godine su Visoko učilište Algebra i Visoko učilište Effectus. Pratite sve novosti na Facebook pageu Ideja godine, na stranici www.srednja.hr/Ideja-godine ili nas pitajte putem maila [email protected] Često postavljanja pitanja i odgovore na njih pronađite ovdje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap