Pretraga

Gotovo 40 tisuća učenika danas doznaje svoju sudbinu: Izlaze konačne ljestvice upisa u srednje

A- A+

Liste upisa u srednje škole zaključane su protekle srijede, 22. srpnja, a ove subote u podne bit će objavljene konačne ljestvice poretka. Kandidati ostvaruju pravo upisa samo u onaj program na čiju su ljestvicu poretka u tom trenutku svrstani, a sukladno ostvarenom broju bodova.

Foto: pixabay

Sukladno Odluci o upisima u srednje škole, ove subote u podne ljestvice poretka postat će konačne. Kandidati će ostvariti pravo upisa samo u onaj program na čiju su ljestvicu poretka u tom trenutku svrstani, a sukladno ostvarenom broju bodova.

Kreće dostava upisnica u srednje škole

Izdvojeni članak

Donosimo popis 20 najpopularnijih gimnazija i strukovnih škola u Hrvatskoj na upisima 2020.

– Upisnice će biti dostupne na kartici ‘Moj odabir’ 25. srpnja nakon 12:00 sati. Samim time, nakon objave konačnih ljestvica poretka, kandidati će moći ispisati i upisnicu (na kartici ‘Moj odabir’) koju će, zajedno s ostalom dokumentacijom potrebnom za upis, elektronički ili osobno dostaviti u srednju školu u kojoj su ostvarili pravo upisa do 31. srpnja, a srednja škola zaprimljene dokumente treba označiti u sustavu, stoji u obavijesti za osmaše.

Učenik upis potvrđuje potpisom i potpisom roditelja, a u opravdanom slučaju, ako kandidat ne može potpisati upisnicu, dovoljan je i samo potpis roditelja. Ako ni roditelj ne može potpisati upisnicu, upisnicu može potpisati osoba opunomoćena kod javnog bilježnika.

Obavezno detaljno proučite koje dokumente škola traži

Izdvojeni članak

Svaki bod je bio presudan za upad: Pogledajte koje su škole upisali najbolji osmaši diljem Hrvatske

– Nakon 12:00 sati kraj obrazovnoga programa u kojemu kandidat ostvaruje pravo upisa u stupcu Pravo upisa prikazivat će se riječ ‘Da’, a na svim ostalim ljestvicama poretka umjesto plasmana stajat će ‘-‘. Kandidati koji su stekli pravo upisa u programe za koje je uvjet, uz upisnicu, dostava dodatne dokumentacije, navedeno mogu provjeriti na svom sučelju na kartici Moji rezultati/Detaljno: – liječnička svjedodžba medicine rada (donosi se u srednju školu pri upisu ili, iznimno, kada u trenutku upisa kandidat nije u mogućnosti dostaviti liječničku svjedodžbu medicine rada, pri upisu dostavlja potvrdu obiteljskog liječnika, a liječničku svjedodžbu medicine rada najkasnije do kraja prvog polugodišta prvog razreda), – dokumente kojima su ostvarili dodatne bodove (osim za natjecanja iz znanja i sporta koja su automatski evidentirana u sustavu), – ugovor o naukovanju za JMO programe (pri upisu ili najkasnije do kraja prvog polugodišta prvog razreda). Potrebne dokumente elektronički ili osobno dostavite srednjoj školi u razdoblju od 27. do 31. srpnja 2020. godine. Samo kandidati koji se nisu uspjeli upisati u ljetnom upisnom roku mogu konkurirati na jesenskom upisnom roku za preostala slobodna mjesta, piše u obavijesti za osmaše.

Napomenimo i kako srednje škole same određuju točne datume i vrijeme za zaprimanje upisnica i dodatne dokumentacije unutar roka koji traje od 27. do 31. srpnja i objavljuju ih na svojoj mrežnoj stranici i oglasnoj ploči škole. ove godine dokumentacija se može dostavljati i elektroničkom putem, pa je škola obvezna objaviti e-mail adrese na svojim web stranicama na koje zaprima upisnice i dodatnu dokumentaciju.

Okvirna mjesta za jesenski rok bit će poznata od 1. kolovoza, a u jesenskom roku učenici će moći prijaviti samo obrazovne programe za koje upisna kvota u ljetnome roku nije popunjena.

Popis najpoželjnijih škola na ovogodišnjim upisima možete vidjeti na poveznici, a popis škola koje su upisivali osmaši s najvišim prosječnim brojem bodova je na linku.


Uz pomoć našeg Kalkulatora bodova saznajte koliko bodova prilikom upisa možete očekivati. Na profilu svake srednje škole možete izračunati bodove koji su vam potrebni za upis baš te škole. Ovim kalkulatorom možete izračunati koliko ćete bodova imati na temelju ocjena iz osnovne škole, a možete i vidjeti koliko je minimalno bodova potrebno za upis škole te prosječan broj bodova upisanih učenika. A u pronalasku srednje škole koja je baš za vas pomoći će vam i naše Online predstavljanje škola. Škole se predstavljaju kroz nekoliko rubrika: naziv škole, lokacija, kratki opis škole, povijest škole, uvjeti upisa, fotografija i video, kontakti.