Pretraga

Sabor usvojio Zakon o prosvjetnoj inspekciji: Pritužba protiv nastavnika mora sadržavati ime i prezime

A- A+

Hrvatski sabor u petak je podržao izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji. Uvjerljiva većina prisutnih zastupnika podržala je izmjene kojima prijavitelji pred prosvjetnom inspekcijom više neće biti anonimni. No, inspektori će biti dužni čuvati identitet podnositelja prijave.

Sabor je proteklog petka izmijenio Zakon o prosvjetnoj inspekciji koji bi barem u jednom djelu trebao ukinuti anonimne prijave nastavnika prosvjetnoj inspekciji. Izmjene stupaju na snagu osmog dana od dana objave u Narodnim novinama.

Većina zastupnika bila je ‘za’

Pritužbe protiv nastavnika kojima će se baviti prosvjetna inspekcija ubuduće će morati imati ime i prezime prijavitelja, no provodeći inspekcijski nadzor inspektor je dužan čuvati identitet podnositelja prijave. Iznimka su slučajevi u kojima podnositelj to izričito dopusti radi zaštite svojih prava i pravnih interesa.

‘Za’  ove izmjene glasalo je 113 od 115 prisutnih saborskih zastupnika; jedan je bio suzdržan, a jedan protiv.

Podsjetimo, izmjene je Ministarstvo znanosti i obrazovanja u proceduru uputilo još u listopadu 2020., kako su naveli, da ‘bi se spriječila zlouporaba prijave prosvjetnoj inspekciji’.

–  Izmjene su donesene kako bi svi građani ostvarili svoja zakonska prava, ali i kako bi prosvjetni radnici, odnosno školske ustanove koje podliježu nadzoru prosvjetne inspekcije, bili zaštićeni od proizvoljnih ili neutemeljenih prijava, poručili su tada iz MZO-a uz podatak kako je u posljednjih pet godina zabilježeno 11.367 prijava od kojih je 23,15 posto bilo anonimno.

Sve je krenulo peticijom nastavnika još 2019.

No, tijekom javne rasprave oko izmjena Zakona, na koju je pristiglo 435 komentara, pojedini nastavnici nisu bili zadovoljni prijedlogom Ministarstva.

– Prijavljena osoba mora u pisanom obliku dobiti na uvid za što ju se tereti, tko podnosi prijavu kao i završno izvješće, smatra jedan od sudionika javne rasprave, no iz MZO-a su odgovorili kako su ‘postupanje s podnescima i osobnim i drugim podacima sukladni s propisima kojima se uređuje uredsko poslovanje te zaštita i tajnost podataka’.

Jedan od prijedloga bio je i da bi podnesak trebao biti prihvaćen samo ako se uz njega nalazi dokaz o uplati 500 kuna, koji bi prijavitelju bili vraćeni u slučaju da je podnesak osnovan, a u suprotnom bi se uplatili u državni proračun. Predlagatelj je smatrao da bi se time smanjio broj neutemeljenih i malicioznih prijava, no odgovor Ministarstva bio je kako penalizacija neosnovanih podnesaka nije predmet ovog prijedloga izmjena.

Inače, glavni poticaj za izmjenu Zakona o prosvjetnoj inspekciji stigao je od samih nastavnika prije nekoliko godina. Čak 8.123 njih peticijom zatražilo ukidanje mogućnosti anonimnog prijavljivanja učitelja i nastavnika u školama, a potpise su u rujnu 2019. predali predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Sabor usvojio Zakon o prosvjetnoj inspekciji: Pritužba protiv nastavnika mora sadržavati ime i prezime
Share via
Copy link
Powered by Social Snap