Pretraga

Druga kaznena prijava protiv ministrice Divjak u manje od mjesec dana: Prijavio ju član jednog sindikata

A- A+

Nakon što je Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja upozorio na malverzacije na Hrvatskom veterinarskom institutu, reakciju na nalaz Državne revizije, koja je otkrila niz nepravilnosti u toj instituciji, dao je Hrvatski sveučilišni sindikat. Njihov član dr. sc. Tomislav Bedeković kaznenu prijavu Općinskomu državnomu odvjetništvu u Zagrebu protiv ministrice Divjak jer, kako tvrdi, nije pokušala zaustaviti nepravilnosti. Iz Ministarstva su, podsjećamo, prije nekoliko dana za srednja.hr otkrili kako su na Veterinarskom institutu pokrenuli upravi nadzor.

Blaženka Divjak | Foto: Marko Matijević, srednja.hr

– Ministrica Blaženka Divjak, unatoč činjenici što je bila upoznata s nepravilnostima, nije poduzela odgovarajuće službene radnje iz svoje nadležnosti radi sprječavanja daljnjega nezakonitoga poslovanja Hrvatskoga veterinarskoga instituta i svojim je nedjelovanjem izravno prouzročila štetu Hrvatskomu veterinarskomu institutu, ali i Državnomu proračunu Republike Hrvatske, priopćili su iz Hrvatskog sveučilišnog sindikata.

Državna revizija je, podsjećamo, još 2017. utvrdila niz nepravilnosti u radu Hrvatskog veterinarskog instituta, no njegovo vodstvo nije smijenjeno. Ravnatelj Boris Habrun, naveli su, sam si je povećao dodatak na plaću, dodatke su dobivali i neki drugi zaposlenici po nejasnoj osnovi, a nije se vodila ni evidencija o korištenju službenih automobila.

‘Zloporabila položaj i ovlasti’

Izdvojeni članak

Sindikat: Ravnatelj Veterinarskog instituta sam si je povećao dodatak na plaću, no nije smijenjen

Zbog nereagiranja resorne ministrice, reagirao je Hrvatski sveučilišni sindikat.

– Opisane nepravilnosti opravdano su dovele u pitanje kredibilitet ranije respektabilne znanstvene ustanove. Zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenoga djela zlouporabe položaja i ovlasti od strane ministrice Blaženke Divjak, član Hrvatskoga sveučilišnoga sindikata dr. sc. Tomislav Bedeković podnio je 31. siječnja 2020. kaznenu prijavu Općinskomu državnomu odvjetništvu u Zagrebu, kažu iz Sveučilišnog sindikata.

Svađa među sindikatima

Podsjetili su i kako je Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja organizirao je 27. siječnja 2020. tiskovnu konferenciju o nezakonitosti poslovanja Hrvatskoga veterinarskoga instituta.

– Izbjegli su spomenuti izravnu odgovornost B. Divjak kao resorne ministrice za nepoduzimanje radnji radi otklanjanja nezakonitosti u poslovanju, optužili su konkurentski sindikat.

No, na press konferenciji Nezavisnog sindikata znanosti bilo je riječi o odgovornosti Ministarstva Blaženke Divjak.

– Logično bi bilo da se nakon ovakvog nalaza državne revizije smijeni ravnatelja, no to se nije dogodilo. Ministarstvo je moglo na to utjecati smjenom Upravnog vijeća, ali nije učinilo ništa, kazala je tada, kao što smo prenijeli, sindikalna pravnica Ana Petošić.

MZO: Mandat članova Upravnog vijeća traje još uvijek

Izdvojeni članak
hrvatski veterinarski institut

Ministarstvo je, zbog malverzacija, pokrenulo upravni nadzor nad Veterinarskim institutom

A zašto članovi upravnog vijeća Veterinarskog instituta nisu smijenjeni, Ministarstvo smo pitali još prošlog tjedna.

– Sam mandat svih članova Upravnog vijeća traje dvije godine. Napominjemo kako, s obzirom na datum imenovanja, mandat članova Upravnoga vijeća koje je imenovalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja ističe u prosincu 2020. godine, opravdali su se iz MZO-a.

Otkrili su nam i da su pokrenuli upravni nadzor nad Veterinarskim institutom.

Podsjetimo za kraj, sredinom siječnja i Fakultet hrvatskih studija pokrenuo je upravni spor te također podnio prijavu protiv ministrice Divjak zbog kaznenog djela protiv službene dužnosti.

– Ministrici se stavlja na teret da u postupku reakreditacije Hrvatskih studija u razdoblju od 4. svibnja 2018. godine do 15. siječnja 2020. godine nije, nakon što je primila pozitivnu Akreditacijsku preporuku Agencije za znanost i visoko obrazovanje, izdala potvrdu o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti visokoga obrazovanja i znanstvene djelatnosti, napominju s Hrvatskih studija i dodatno ističu kako ministrica je to bila dužna napraviti prema članku 22. stavku 4. Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju.

Više o ovom slučaju čitajte na poveznici.