Država PBZ-u prestaje osiguravati minimalno 5.000 korisnika godišnje preko stipendija

Minimalno 5.000 studenata godišnje dobiva državnu stipendiju. Da bi im stipendija bila isplaćena, svi oni bili su prisiljeni račun otvarati u Privrednoj banci Zagreb, čime je Ministarstvo direktno toj jednoj banci osiguravalo minimalno onoliko korisnika koliko je i stipendista. U svibnju smo odlučili ispitati zašto je za ovu privilegiju odabran baš PBZ, te je li banka odabrana putem javnog natječaja. Konkretne odgovore na ta pitanja nismo nikada dobili, ali nakon našeg pritiska Ministarstvo je od najnovijeg natječaja stipendistima prestalo uvjetovati u kojoj banci moraju imati račun.

Screenshot: GoogleMaps

Dogodi se nekada da krenemo pobrojavati sve upite koje smo slali u Ministarstvo obrazovanja, a nikada na njih nismo dobili odgovore.

Među njima je bio i sljedeći: zašto Ministarstvo nalaže studentima da žiro račun za stipendiju moraju otvoriti baš u Privrednoj banci Zagreb i je li ikada raspisan natječaj na temelju kojeg je odabrana baš ta banka?

MZOS se očitovao o tome kada će studentima isplatiti stipendije i zašto preko PBZ-a

5.000 stipendista = 5.000 sigurnih korisnika PBZ usluga korisnika godišnje

Bitno je imati na umu kako MZO ovim potezom PBZ-u godišnje osigura preko 5.000 korisnika, tako da je banci svakako u interesu imati dogovor s Ministarstvom – svake godine dolaze novi brucoši koji dobivaju stipendiju i koji baš ondje moraju otvoriti svoj račun.

I iz Ministarstva su nam u svibnju potvrdili kako upravo s PBZ-om imaju dugogodišnju suradnju na temelju potpisanih protokola vezanih uz otvaranje računa za stipendije, ali i dalje nisu objasnili kako i zašto je odabrana baš Privredna banka Zagreb.

– Zbog efikasnosti poslovnog procesa prednost je imati suradnju s jednom bankom, kratko su se izjasnili iz MZOS-a.

Kažu kako bi omogućavanje otvaranja žiro-računa u drugim bankama u RH otežalo bi proces sklapanja ugovora i isplate stipendije studentima jer bi Ministarstvo tada sa svakom bankom trebalo uspostaviti protokol za razmjenu podataka.

– Od ukupnog broja studenata koji su ostvarili pravo na državnu stipendiju 80 posto studenata već ima otvoren žiro-račun u PBZ-u, kažu iz Ministarstva, zanemarujući činjenicu da su ti isti studenti i prethodnih godina primali stipendije, kada su na isti način račune bili prisiljeni otvarati upravo u PBZ-u.

Objavljeni rezultati natječaja za državnu stipendiju 2016./2017.!

Nakon našeg pritiska, Ministarstvo staje s ovakvom praksom

Ništa bolji odgovor na isti upit nismo dobili niti u PBZ-u, koji je slučajno ili ne, pred par godina izradio studentski paket, pa studentima osim potrebnog žiro računa, a pod izlikom kako je paket povoljan, odmah ‘uvale’ i tekući račun.

– Općenito, ono što je u našoj nadležnosti kao poslovnoj banci, možemo reći da klijenti transakcijske račune otvaraju sukladno propisima i uvjetima koji su javno dostupni u poslovnicama i na internet stranicama Banke. Također, za dodati je i to, da PBZ ne naplaćuje naknadu za otvaranje i vođenje žiro i tekućeg računa u kunama za studente ( bez obzira na vrstu uplate i uplatitelja) te također izdaje platnu karticu po žiro i tekućem računu u kunama bez naknade, poručili su tada iz PBZ d.d.

Pritom se ni oni nisu osvrtali na upit kako je i kada postignut dogovor između njih i Ministarstva, a koji im godišnje osigurava minimalno 5.000 korisnika.

Ipak, silni upiti koje je redakcija našeg portala po ovom pitanju uputila nadležnim tijelima, urodili su plodom. Od ove godine Ministarstvo više ne uvjetuje studentima da račun mora biti otvoren u PBZ-u te se tako prestalo s praksom pogodovanja jednoj banci.

– Za potrebe uplate državne stipendije za akademsku godinu 2016./2017., žiro račun može biti otvoren u bilo kojoj banci, odgovorili su nam kratko iz Ministarstva.

Zaključimo da smo prošle godine komunicirali po ovom pitanju sa studentskim predstavnicima koji su bili u komisiji dodjele stipendija, ali potpuno bezuspješno.

Odgovori