Pretraga

Država planira dijeliti subvencije mladima koji su podstanari: ‘To bi moglo povećati cijene najma’

A- A+

Stambeno pitanje nedvojbeno je jedan od najvećih problema s kojima se suočavaju mladi u Hrvatskoj. Država planira, preko Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, raspisati javni poziv kojim će pozvati lokalne jedinice da subvencioniraju troškove najma stanova mladih i mladih obitelji na njihovom području. Ovu mjeru mnogi već uspoređuju sa subvencioniranjem kredita putem APN-a. Ta je mjera dovela do velikog povećanja cijene nekretnina na tržištu, a slično bi se, navode oporbenjaci iz Zeleno-lijevog bloka u Saboru, moglo dogoditi i s cijenama najma ako mjera Vlade zaživi.

stanarina_subvencija

Foto. srednja.hr/pixabay

Središnji državni ured za demografiju i mlade u 2023. godini planira objaviti javni poziv usmjeren jedinicama lokalne samouprave za subvencioniranje troškova najma stanova mladih i mladih obitelji na njihovom području.

Kriteriji se još razrađuju

– Priprema javnog poziva za jedinice lokalne samouprave je u tijeku kao i razrada samih kriterija poziva i iznosa subvencije. Središnji državni ured za demografiju i mlade aktivno surađuje s resornim Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te intenzivno radimo na kreiranju politika i mjera za olakšavanje financijskog aspekta stanovanja mladih i pomoći pri rješavanju stambenog pitanja mladih i mladih obitelji u Republici Hrvatskoj, kažu iz tog državnog ureda za srednja.hr.

Bila bi to nova mjera, uz sličnu koju Središnji državni ured za demografiju i mlade već provodi, ali njome su trenutno obuhvaćeni samo studenti. Naime, od siječnja ove godine taj ured subvencionira troškove stanovanja redovitih studenata kod privatnih stanodavaca koji ispunjavaju uvjete za smještaj u domovima, ali zbog manjka kapaciteta dom nisu dobili. Studentima se dodjeljuje jednokratni iznos od 248,86 eura (1.875,00 kuna), a ukupno mjeru može koristiti 2.206 redovnih studenata. U nekim gradovima javni poziv već je proveden. Primjerice u Zagrebu se potpora dodjeljivala za 928 studenata, ali na prvi javni poziv javilo se tek 414 studenata, a jednokratnu potporu ostvarilo je njih 288. Iz Središnjeg državnog ureda u odgovoru za srednja.hr navode i da planiraju unaprijediti te nastaviti provoditi i ovu mjeru za studente i u narednom razdoblju.

Detalji subvencije troškova najma stanova mladih i mladih obitelji još nisu poznati, no nije bilo potrebno puno vremena da mnogi uoče paralele između ove mjere i subvencioniranja kredita putem APN-a.

Izdvojeni članak
stanarina_subvencija

Preko dvije tisuće studenata dobit će subvenciju za privatni smještaj, mladi SDP-ovci: Iznos je smiješan i sramotan

Oporba upozorava da bi mjera mogla imati slične posljedice kao APN

Saborski zastupnici Zeleno-lijevog bloka, Jelena Miloš, Sandra Benčić i Bojan Glavašević, na konferenciji za medije upozoravaju da je Vladina najava subvencioniranja najma stanova vatrogasna mjera koja bi mogla dovesti do rasta cijena najma, kao što je subvencioniranje kredita putem APN-a povećalo cijene nekretnina. Umjesto toga, predložili su gradnju javnih stanova za najam, otkup stanova zbog povećanja stambenog fonda, program priuštivog stanovanja gdje se stanovi daju u dugoročni najam po cijenama nižima od tržišnih, porezne olakšice za najmoprimce, te bolju zaštitu najmoprimaca izmjenama Zakona o najmu stanova.

Miloš ističe da je dobro da su vladajući konačno uočili da kriza najma postoji, budući da na ovom polju godinama nisu ništa napravili. No upozorava da ova mjera dugoročno neće ništa značajno promijeniti na tržištu najma. Štoviše, naglašava, mogla bi dovesti do rasta cijena kao što je to bio slučaj s APN-om.

– Kratkoročni novčani transferi ne vode nikuda ako se ne osmisli način na koji se može stabilizirati stambeno tržište, istaknula je Miloš.

Izdvojeni članak
maksmilijan šimrak, predsjednik mladeži HDZ-a

Mladež HDZ-a brani mjeru za studente: Kažu da se HDZ, umjesto demagogijom, ‘bavi odgovornim radom’

Predlažu neke mjere

Platforma Možemo! predložila je više mjera stambene politike koje smatraju dugoročnijima od ove.

– Prvo, porezne olakšice za podstanare, kako bi se stimuliralo potpisivanje ugovora o najmu, jer se najam i dalje velikim dijelom ne prijavljuje. Drugo, izmjene Zakona o najmu stanova iz 1996., koji je potpuno zastario, a koji bi trebao bolje regulirati kako cijene mogu rasti, odnosno regulirati stabilnost cijene tijekom najma. Za razliku od toga, danas ne postoji kontrola deložacija, a pojedini vlasnici podstanare izbacuju iz stanova za vrijeme sezone. Treće, potrebno je graditi javne stanove za najam. Platforma Možemo! već dugo upozorava da je subvencioniranje stambenih kredita preko APN-a, kojom stotine milijuna kuna javnog novca završi kao profit banaka, a cijene nekretnina rastu upravo zbog APN-a – promašeno. Četvrto, država s jedinicama lokalne samouprave treba imati program priuštivog stanovanja gdje se stanovi daju u dugoročne najmove po cijenama koje su niže od tržišnih i koje su definirane u odnosu na prihode građana. Peto, država može raditi na otkupu stanova kako bi povećala stambeni fond, priopćili su iz Možemo.

Sandra Benčić je istaknula da je na konferenciji da je rast cijena najma i nekretnina rezultat ekonomske politike HDZ-a koja se temelji na rentijerskoj ekonomiji.

-Mi smo postali mala zemlja za veliki nekretninski biznis, zaključila je.

Bojan Glavašević je naglasio kako je u mnogim članicama Europske unije dostupno i priuštivo stanovanje smatra pravom i da zbog toga imaju vrlo opsežne i detaljne stambene politike. Kao primjere dobre prakse izdvojio je Dansku, Švedsku i Nizozemsku.

– Međutim, Vlada ne mora ići do tih zemalja da bi osmislila stambenu politiku, mogu samo poslušati prijedloge Zeleno-lijevog bloka, zaključio je Glavašević.