Pretraga

Mladež HDZ-a brani mjeru za studente: Kažu da se HDZ, umjesto demagogijom, ‘bavi odgovornim radom’

A- A+

Studenti koji se, unatoč ispunjenim uvjetima, nalaze na listi čekanja za subvencionirano stanovanje dobit će jednokratnu pomoć države od 248,86 eura. Forum mladih SDP-a izračunao je da je to mjesečno dvadesetak eura pa su iznos nazvali smiješnim u odnosu na stanarine u sveučilišnim gradovima diljem Hrvatske. Na prozivku mladih SDP-ovaca reagirala je u srijedu Mladež HDZ-a – u pismu koje su uputili javnosti nahvalili su dosadašnje mjere Vlade, ustvrdivši da se HDZ, umjesto demagogijom, ‘bavi odgovornim radom’.

maksmilijan šimrak, predsjednik mladeži HDZ-a

Maksimilijan Šimrak (prvi s lijeva) predsjednik je Mladeži HDZ-a od kraja 2021. godine
Foto: Mladež HDZ Dubrovačko-neretvanske županije (Facebook stranica)

Zbog nedovoljnog broja mjesta u domovima, Središnji državni ured za demografiju i mlade ima novu mjeru za studente – njih 2.206, koji su ostvarili uvjete za subvencionirano stanovanje, ali su na listi čekanja, dobit će jednokratnu pomoć od 248,86 eura (1.875 kuna). U utorak je tu mjeru, točnije njen iznos, oštro kritizirao Forum mladih SDP-a – izračunali su da je to tek dvadesetak eura mjesečno. Premijeru Andreju Plenkoviću poručili da s 20 eura možda može Ursuli von der Leyen platiti kavu, ali stan u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Zadru – ne.

Mladež HDZ-a: ‘Umjesto demagogije, bavimo se odgovornim radom’

Danas je na to priopćenje i kritiku Foruma mladih SDP-a reagirala Mladež HDZ-a. Istup predstavnika mladih iz SDP-a nazvali su ‘političkim igrokazom’ koji traje mjesecima. Kažu, jučerašnje priopćenje bio je vrhunac. Pa su onda dalje u priopćenju hvalili HDZ-ovu Vladu.

– Podsjetili bi kako je upravo u sektoru graditeljstva i stanovanja u posljednjih šest godina postignut ogroman napredak, dok je Vlada Socijaldemokratske partije drastično unazadila položaj mladih generacija i njihovih mogućnosti za stanovanje u Hrvatskoj. Podsjetili bi kolege iz Foruma o poduzetim aktivnostima koje su utjecale na položaj i kvalitetu života mladih generacija. Zahvaljujući kvalitetno adresiranim mjerama i politikama aktualne Vlade, kroz subvencije stambenih kredita dom je osiguralo više od dvadeset i tri tisuća obitelji. Od početka provedbe Programa POS-a izgrađeno je gotovo devet tisuća stanova, gdje je država sudjelovala s više od milijardu kuna poticajnih sredstava, piše Mladež HDZ-a.

Istaknuli su dalje u svome pismu javnosti da je subvencioniranje dijela stambenog kredita kroz pet godina ‘snažna demografska mjera’, kojom je obuhvaćeno više od 22 tisuće obitelji koji su osigurali svoj dom’.

– Štetne poruke koje šalju prema mladima dovoljno govore o prioritetima Foruma mladih SDP-a. Umjesto demagogije, bavimo se odgovornim radom, piše HDZ-ova mladež.

Izdvojeni članak
stanarina_subvencija

Preko dvije tisuće studenata dobit će subvenciju za privatni smještaj, mladi SDP-ovci: Iznos je smiješan i sramotan

U priopćenju hvale Vladu

U priopćenju su se pohvalili i poreznom mjerom u kojoj mladima do 25 godina vraćaju sav uplaćeni porez, a mladima do 30 godina polovicu poreza koji su uplatiti u državnu kasu. Kao i onom da poslodavci koji zaposle mlade do 30 godina ne moraju plaćati doprinose za zdravstveno osiguranje. Hvale se u mladeži HDZ-a i povećanim stipendijama. Povećan je doduše broj i iznos socio-ekonomskih, ali je smanjen broj STEM stipendija čiji je iznos također nešto veći nego ranije, a u potpunosti je ukinuta državna stipendija za posebne skupine studenata. Iz Mladeži HDZ-a su vršnjacima u SDP-u poručili i da je ‘minimalna studentska satnica porasla s 15 kuna na 29,30 kuna’. Podsjetimo, Ministarstvo obrazovanja je, prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova donesenom za vrijeme mandata ministrice Blaženke Divjak, dužno usklađivati minimalnu studentsku satnicu sa minimalnom plaćom u državi. Prije uvođenja Zakona minimalna satnica nije bila unificirana na državnoj razini.

Na kraju priopćenja Mladež HDZ-a nahvalila je još neke uspjehe Vlade.

– Ukinuta je mjera stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa i pojačana je mjera pripravništva, nezaposlenost je i više nego prepolovljena – 2013. godine je 113.000 mladih bilo nezaposleno, a danas je nezaposleno manje od 31.000 mladih. Pojačana je mjera samozapošljavanja – povećan je iznos poticaja s 25.000 kn na 150.000 kn. Odgovorno nastavljamo i dalje – za mlade generacije u Hrvatskoj, pišu mladi HDZ-ovci u svome pismu javnosti.

maksmilijan šimrak, predsjednik mladeži HDZ-a
Share via
Copy link
Powered by Social Snap