Pretraga

Dva tehnološka giganta objavila rat Fortniteu: Popularna igra izbačena s oko milijardu uređaja

A- A+

Nakon što su u najnovijoj verziji Fortnitea uveli sustav direktnog plaćanja, Apple i Google izbacili su megapopularnu igru s virtualnih polica svojh trgovina. App Store i Play Store, na ukupno oko milijardu uređaja, više nemaju Fortnite, a gameri koji igri pristupaju isključivo preko mobilnih ili tablet uređaja od ovog trenutka više ne mogu dobiti nikakve nadogradnje.

Foto: Youtube screenshot; Fortnite

O svemu se oglasio i izvršni direktor Epic-a, izdavača igre Fortnite  Tim Sweeney. On kaže da se na osnovnoj razini zapravo bore za slobodu korisnika pri odabiru izvora svojih aplikacija.

Izdvojeni članak

Igrajući Fortnite zaradio skoro 20 milijuna kuna, a od nagrade samo želi kupiti – novi stol

– Na najosnovnijoj razini, borimo se za to da ljudi koji su kupili pametne telefone imaju slobodu instalirati aplikacije iz izvora po svojem odabiru, za slobodu kreatora aplikacija da ih distribuiraju kako žele, i slobodu obiju strana da posao obavljaju direktno. Jedan od argumenata protiv #FreeFortnite kampanje je ‘ovo je samo tvrtka od bilijun dolara u borbi protiv tvrtke od trilijun dolara, sve zbog novca’. No, borba nije tu zato što Epic želi poseban dogovor, već se radi o temeljnim slobodama korisnika i developera, napisao je na Twitteru Sweeney.

Naposljetku, ističe, nema ništa loše u tome i da se bore oko novca. Nakon što su izbačeni iz virtualnih trgovina, tvrtka Epic najavila je i podnijela tužbe protiv Applea i Googlea. Kako javlja cnet, za Apple kažu da je “div s ciljem kontrole tržište, blokiranja konkurencije i zagušivanja inovacije”, a Google prozivaju za napuštanje svoje misije i vizije te ideje o tome da se radi o otvorenom ekosistemu.

Ovih je dana Fortnite izbacio i parodiju na Appleovu famoznu reklamu iz 1984 kada su najavili prvi Macintosh.

Kampanja pod hashtagom #FreeFortnite traje već nekoliko dana, a kako ju podržati možete vidjeti na ovom linku.