Pretraga

Eugen, 15-godišnji učenik iz Bjelovara pao u komu, obitelj moli za pomoć: ‘Ustanova ne dolazi u obzir’

A- A+

Tijekom prosinca prošle godine, 15-godišnji dječak iz Bjelovara, Eugen Hrenić zbog svoje bolesti je doživio srčani arest te je pao u komu iz koje se nije probudio. Boluje od asimetrične hipertrofične kardiomiopatije što je bolest srčanog mišića čije je osnovna karakteristika zadebljanje srčanog mišića. Nakon što ga otpuste iz bolnice, Eugen bi trebao biti u posebnoj ustanovi jer mu treba skrb 24 sata dnevno. No, njegova obitelj želi da se vrati doma i zato im je potrebna pomoć.

Foto: Facebook

Eugen Hrenić je 15-godišnji dječak iz Bjelovara, učenik je prvog razreda Ekonomske i birotehničke škole koji izgleda i ponaša se kao većina svojih vršnjaka. No, Eugen boluje od asimetrične hipertrofične kardiomiopatije zbog čega je sredinom prosinca doživio srčani arest nakon čega pada u komu u kojoj se još uvijek nalazi. Roditelji ga žele dovesti doma, no briga o njemu financijski im je preveliki trošak, otkrila nam je Eugenova sestra Laura.

– Nakon otpusta iz bolnice imamo opciju da ide u ustanovu ili na kućno liječenje. Za nas ustanova ne dolazi u obzir. Njegovo stanje zahtijeva njegu dvije osobe 24 sata dnevno. Upozorili su nas kako je briga za takve pacijente iznimno psihički i financijski iscrpna, no moji roditelji su spremni prihvatiti taj zadatak uz pomoć mene i sestre, rekla je Laura.

‘Situacija je vrlo ozbiljna, liječnici su oprezni u davanju prognoza’

Kako bi Eugen mogao biti doma, morat će adaptirati dio kuće i nabaviti svu medicinsku opremu i pomagala.

– To znači i brojne troškove pa su nam u pomoć uskocili prijatelji i rodbina te su tako pokrenuli putem društvenih mreža dobrovoljne doprinose. Ovisno o daljnjem ishodu situacije, Eugen će ići na daljnje liječenje, no situacija je vrlo ozbiljna te su liječnici oprezni u davanju prognoza, objasnila je sestra Laura.

Eugen je već bio u komi, ali se probudio za par dana

Dodala je kako ovo nije prvi put da je njezin brat Eugen u ovakvoj situaciji.

– Eugen je velik borac, svašta je prošao i već je jednom bio u stanju kome nakon srčanog aresta, no uspio se probuditi za par dana. Sada je situacija daleko gora, ali mi i dalje vjerujemo da će mu biti bolje jer njegova snaga i volja za životom izuzetno velika. Neizmjerno smo zahvalni svima koji su do sada pomogli na bilo koji način te se zahvaljujemo i onima koji će tek pomoći, poručila je Laura.

Eugenu i njegovoj obitelji možete pomoći uplatom na račun majke Davorke HR1124020063200063683, poziv 00.