Pretraga

Školski autobus sletio u jarak: Dvoje djece ozlijeđeno, policija otkrila uzrok nesreće

A- A+

Autobus s djecom izletio je jučer oko podneva s ceste nedaleko Čazme, a policijski očevid je utvrdio kako je do nesreće došlo zbog nedržanja autobusa na dovoljnoj udaljenosti od ruba kolnika. U nesreći su ozlijeđena dva djeteta, jedno je prevezeno u bolnicu, a drugo je zatražilo liječničku pomoć naknadno. Predsjednik Sindikata hrvatskih vozača komentirao je slučaj rekavši kako je vozač donio odgovornu procjenu, ako se pokaže istinitom tvrdnja da je naišlo vozilo iz suprotnog smjera.

Policijski automobil, policija, auto

foto: PU međimurska

Nakon što je autobus pun školske djece izletio u ponedjeljak oko podneva s ceste u mjestu Siščani nedaleko Čazme, PU bjelovarsko-bilogorska dovršila je očevid. U tom se autobusu u trenutku slijetanja s ceste nalazilo 20-ak djece koja su išla iz škole. Kako je izvijestila policija, do prometne nesreće je došlo tako što je vozač upravljao autobusom daruvarskih registarskih oznaka kroz Siščane.

Ozlijeđeno dvoje djece

Policijskim očevidom je utvrđeno kako je 55-godišnji vozač, uslijed nedržanja autobusa na dovoljnoj udaljenosti od desnog ruba kolnika, desnim kotačima zahvatio bankinu. Nakon toga je autobus sletio u putni jarak gdje se i zaustavio, a pritom se gornjim dijelom autobusa naslonio na stup javne rasvjete. U nesreći je ozlijeđeno dvoje djece.

– U ovoj prometnoj nesreći tjelesne ozljede je zadobilo jedno dijete koje je vozilom hitne medicinske pomoći prevezeno u Opću bolnicu ‘dr. Anđelko Višić’ Bjelovar poradi pružanja liječničke pomoći, a drugo dijete je naknadno u pratnji roditelja zatražilo liječničku pomoć, izvijestili su iz policije.

Navode i kako vozač autobusa nije bio pod utjecajem alkohola, a autobus je poslan na izvanredni tehnički pregled. Policija tvrdi kako nakon kvalifikacija ozljeda slijedi adekvatna prijava protiv vozača autobusa.

Izdvojeni članak
policijski automobil

Učenici se izvukli za dlaku: Vozačica (19) doživjela nesreću na ruti kojom mnogi idu u školu

Vozač donio odgovornu procjenu

Čitav slučaj je za dnevnik.hr komentirao predsjednik Sindikata hrvatskog vozača, Miljenko Gočin, koji je rekao da je, ako je točno da je naišlo vozilo i zauzelo veći dio ceste, vozač odgovorno procijenio da je bolje skliznuti s ceste, nego se sudariti s vozilom iz suprotnog smjera.

– Dovoljno je vidjeti na slikama da je prometnica uža, da su nedovoljno utvrđene bankine i kad se susretnu dva vozila većih gabarita, vrlo lako može doći do ovakvih situacija da jedno vozilo koje se miče sklizne s ceste. Na kraju krajeva, vozači rade odgovoran posao i ovdje možemo reći da je čovjek bio odgovoran i procijenio da je bolje uhvatiti bankinu i skliznuti s ceste i otići u odvodni kanal, nego se sudariti s vozilom koje je dolazilo iz suprotnog smjera, ako je točno da je naišlo vozilo i zauzelo veći dio ceste, rekao je Gočin za dnevnik.hr.

‘Nije potrebno podizati paniku’

Pojasnio je i kako nema posebnih provjera koje vozači trebaju proći, osim liječničkog pregleda na koji odlaze svakih pet godina, ali se oni moraju redovito educirati. Gočin je rekao kako nema posebnih uvjeta za vozače, ali da postoje posebni uvjeti za vozila koja moraju biti atestirana za prijevoz djece.

– Kada se dogodi ovakvo nešto opravdano je da svi reagiramo i da se iz toga nešto poduzme, međutim nije potrebno podizati paniku. No, moramo voditi računa i biti spremni raditi na tome da imamo što mlađe i bolje vozače i da imamo što novija, a time i ispravnija, vozila na cestama, ali i prometnice koje neće biti prljave od blata i koje će biti dovoljno široke da se vozila mogu mimoilaziti, zaključio je Gočin za dnevnik.hr.