Pretraga

Nastavlja se bojkot nastave: Roditelji poslali dopis, a zbog svega bi mogli dobiti i novčanu kaznu

A- A+

Roditelji IV. Osnovne škole Bjelovar nastavljaju bojkot nastave zbog učenika s poteškoćama, na čije ponašanje upozoravaju već neko vrijeme, tvrdeći da mu nedostaje potrebna pomoć. Ministarstvo znanosti i obrazovanja potvrdilo je primanje dopisa zabrinutih roditelja te traži očitovanje ravnatelja. Roditelji, nezadovoljni nedostatkom rješenja, apeliraju na stručnu procjenu i daljnje korake za dobrobit svoje djece.

IV. osnovna škola Bjelovar

IV. osnovna škola Bjelovar | foto: schreenshot Google Maps

Nakon vijesti o tome kako je cijeli razred bjelovarske IV. Osnovne škole prestao pohađati nastavu, mojportal.hr prenosi kako se bojkot nastavlja. Razlog tomu je što jedan učenik s poteškoćama ometa nastavu i sve ostale učenike u razredu, a koji, tvrde roditelji, ne prima potrebnu pomoć. Ministarstvo znanosti i obrazovanja potvrdilo je za isti portal kako su primili dopis u kojem su im se obratili zabrinuti roditelji, a oglasila se i Agencija za odgoj i obrazovanje te Ured pravobraniteljice za djecu.

MZO poslalo savjetnika za pomoć djelatnicima

Iz MZO-a su poručili kako su, sukladno zakonu, zatražili očitovanje ravnatelja o poduzetim aktivnostima i odgojno-obrazovnom napretku djeteta. Nakon dobivenog očitovanja, Ministarstvo je uputilo ravnatelju korake za trenutno neometano odvijanje procesa te očekuje dugoročnija rješenja nakon pružanja stručne podrške Agencije za odgoj i obrazovanje.

– Iz očitovanja Škole razvidno je, između ostaloga, da je IV. Osnovna škola Bjelovar zatražila stručno savjetodavni posjet savjetnika Agencije za odgoj i obrazovanje u svrhu pružanja savjetodavne podrške djelatnicima školske ustanove što je i navedeno u odgovoru Ministarstva koji je upućen na adresu, s koje je poslan upit stranke te kojim se stranka upućuje da se za sve prijedloge i novonastale trenutne teškoće odmah obrate ravnatelju i stručnoj službi Škole, stoji u odgovoru Ministarstva za mojportal.hr.

Izdvojeni članak
IV. osnovna škola Bjelovar

Cijeli razred bojkotira nastavu zbog jednog učenika: Neko vrijeme upozoravaju na njegovo ponašanje

Roditelji bi mogli dobiti novčane kazne zbog neslanja djece u školu?

Ured pravobraniteljice, Helence Pirnat Dragičević, upitan je o bojkotu nastave u IV. Osnovnoj školi Bjelovar. Pravobraniteljica napominje kako u slučaju da roditelji zabrane djeci odlazak u školu, u trajanju duljem od tri dana i bez liječničke ispričnice, može biti ‘upitan legitimni nastavak (i završetak) nastavne godine za svako pojedino dijete’.

Također, podsjeća i da su Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi propisane su novčane kazne za roditelje učenika osnovne škole koji sprječavaju ili ne osiguravaju redovito pohađanje nastave, poručili su iz Ureda pravobraniteljice za djecu za mojportal.hr.

Ravnatelj se ne javlja, a AZOO poziva roditelje da ipak šalju djecu u školu

Agencija za odgoj i obrazovanje također je dobila dopis nezadovoljnih roditelja, a navode kako aktivno sudjeluju u podršci IV. Osnovnoj školi Bjelovar, pružajući im savjetodavnu podršku i stručne savjete u rješavanju izazova s kojima se susreću. Predložili su zajednički timski sastanak ravnatelja, roditelja i školskog osoblja te pozvali na suradnju radi dobrobiti djece i osiguraju pravo na školovanje svakom djetetu sukladno njegovim mogućnostima.

Iako je i srednja.hr poslala upit školi i ravnatelju, do trenutka objave ovog teksta nismo i dalje dobili odgovore, kao ni drugi mediji koji su pisali o ovoj temi. U drugom tekstu za mojportal.hr, stoji kako su razgovarali bjelovarskim gradonačelnikom Darijem Hrebakom koji je potvrdio kako je zvao ravnatelja Nikolu Margetića na razgovor, obavijestio MZO i da je riječ o djetetu s teškoćama, a ne nasilniku.

Izdvojeni članak
crno-bijela fotografija učionice sa školskim klupama

Roditelji ispisali dijete iz škole, tvrde da ga učiteljica maltretira: ‘Dolazio je doma jecajući’

Roditelji poslali dopis kojeg je potpisalo 16 od 19 roditelja

Roditelji razreda IV. OŠ Bjelovar iznijeli su svoju stranu priče o bojkotu nastave njihove djece u dopisu kojeg je u cijelosti objavio mojportal.hr. Nakon tri mjeseca bez adekvatne podrške, roditelji su pisali Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Ministarstvu rada, AZZO-u i Prosvjetnoj inspekciji, a napominju i kako su informacije pristigle kasno.

Roditelji su nezadovoljni nedostatkom ikakvih rješenja na roditeljskom sastanku te da je zbog verbalnih obračuna između mame djeteta i odgovornih osoba, tamo više od polovice roditelja htjelo otići. Tvrde kako je dopis potpisalo 16 od 19 roditelja, a traže daljnja rješenja zbog zabrinutosti za svoju djecu.