Pretraga

Evo kako na stručnom osposobljavanju možete dati ‘otkaz’

A- A+

U mnoštvu informacija koje se odnose na uvjete izvršavanja mjere stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, mnoge koji još ne znaju zanima mogu li i pod kojim uvjetima dobiti otkaz, odnosno kako prekinuti stručno osposobljavanje? Kako bi informirali korisnike mjera, kontaktirali smo HZZ i dobili relevantne informacije. 

Foto: facebook, screenshot

Kako su nam kazali iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, ulazak u mjeru stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnos je dragovoljan i na isti način reguliran je izlazak iz mjere. U slučaju prekida ugovora, postojeći poslodavac će morati vratiti neiskorišteni dio sredstava za uplatu troškova doprinosa, dok se novčana pomoć polazniku prestaje isplaćivati zaključno s datumom prekida tog ugovora. Prema tome, konkretne procedure oko tzv. otkaza nema, već je dovoljno s poslodavcem iskomunicirati prekid SOR-a.

Izdvojeni članak

Stručno osposobljavanje u 2016. kao HZZ-ove ‘šok-terapije’ mladima

Otkazni rok se odrađuje ako je ugovorom dogovoreno

Nadalje, polaznik stručnog osposobljavanja nije dužan vraćati dobivena novčana sredstva koja su mu uplaćena na račun do datuma do kojeg je izvršavao stručno osposobljavanje. 

– Poslodavac je dužan obavijestiti područni ured Zavoda o datumu prekida stručnog osposobljavanja. Ne postoji formalni obrazac za pismeno obavještavanje Zavoda ili poslodavca, kazali su nam sa Zavoda. 

Mnogi se pitaju moraju li, ako dođe do prekida stručnog osposobljavanja odrađivati otkazni rok, no iz HZZ-a su nam kazali kako se isti odrađuje samo isključivo ako je ugovorom definirano i u dogovoru s poslodavcem, što bi značilo da ako korisnik SOR-a nije ranije dogovorio ugovore odrađivanja otkaznog roka, isti nije dužan izvršavati. 

Izdvojeni članak

Naknada za stručno osposobljavanje povećava se za 220 kuna

Nastavak stručnog u drugoj firmi

Ako polaznik mjere stručnog osposobljavanja prekida stručno kod jednog poslodavca kako bi prešao kod drugog, nastavak mjere je izvediv, ali samo na istom pravnom temelju i u maksimalnom trajanju od 12 mjeseci, odnosno do isteka navedenog razdoblja. 

Za polaznike koji stručno izvršavaju u državnoj tvrtki, vrijede nešto drugačija pravila koja je potrebno ispunjavati. 

– Dakle, ako je osoba započela osposobljavanje u državnoj ili javnoj službi s ciljem polaganja državnog stručnog ispita određene razine obrazovanja (SSS), nastaviti ga ne može u privatnom sektoru ili na drugoj razini obrazovanja (VSS) jer je program stručnog osposobljavanja odobren sukladno tadašnjoj situaciji te se usprkos izmijenjenim okolnostima naknadno ne može mijenjati, ističu iz HZZ-a.

Također, kako navode, u stručno osposobljavanje može se ponovno uključiti kada osoba stekne uvjet prijave u evidenciju nezaposlenih najmanje 30 dana i uz uvjet da nema više od 12 mjeseci radnog iskustva u zvanju za koje je završila školovanje te uz uvjet da drugi poslodavac provede postupak oglašavanja slobodnog radnog mjesta i Zavodu dostavi zahtjev.