Pretraga

Evo zašto noge smrde

A- A+


Izdvojeni članak

Razbijen misterij: Otkriveno zašto se prsti smežuraju u vodi!

Čak i najčišće osobe znaju imati probleme sa smradom stopala. Jedna noga dnevno može proizvesti i pola litra znoja. Ova tekućina sastoji se uglavnom od vode i soli, tako da neugodan miris zapravo uzrokuju bakterije koje jedu taj znoj te tom prilikom ostavljaju otpad neprivlačna mirisa. Ostali dijelovi tijela također su pokriveni bakterijama, međutim na njima se ne nakuplja toliko znoja, a osim toga lakše se zrače.

Neugodan miris stopala problem je koji muči mnoge, pa i one najčišće. Razlog tomu je kombinacija bakterija te 250 tisuća znojnih žlijezda na svakoj nozi. Tekućina znoja sastoji se uglavnom od vode i soli, tako da sama po sebi nije problematična. Smrad zapravo uzrokuje otpad koji bakterije proizvode prilikom hranjenja znojem.

Ostali dijelovi tijela također su pokriveni bakterijama, ali ne proizvode dovoljne količine znoja da bi nastajao neugodan miris. Primjer pazuha pak potvrđuje pravilo stopala. Veća količina tekućine i mraka, uz manjak zraka, gozba su za bakterije.

Izdvojeni članak

Igra evolucije: Znate li zašto imamo nokte?

Nekim ljudima noge imaju intenzivniji smrad zbog toga što se oni sami više znoje, pa više bakterija sudjeluje u reakcijama. Ipak postoje načini umanjivanja ovog problema s kojim se mnogi susreću. Važno je noge održavati suhim koliko god je moguće, a jedna od važnijih stvari je mijenjanje čarapa, barem jednom dnevno, a oni koji se znoje intenzivnije i više puta.

Smrad se može umanjiti i pranjem nogu antibakterijskim sapunima ili barem običnim za ruke. Antibakterijski će smanjiti koncentraciju bakterija, dok će obični isušiti kožu. Kao i u slučaju nogu i obuću je poželjno držati na zraku što je više moguće, prije nego ju ponovno obujemo.

Naravno mnoge stvari ovise i o materijalu čarapa i cipela, tako da je poželjno nositi čarape koje više upijaju znoja, a izbjegavati sintetičke, te nositi kožne ili prozračne cipele. Smrad cipela prema nekim savjetima može se riješiti usipanjem sode bikarbone u njih. Dovoljno ih je nakon toga ostaviti da odstoje preko noći i ujutro istresti prah iz njih.

Ako ništa od navedenog ne pomaže, možete se obratiti liječniku, jer postoji mogućnost da imate neka gljivična oboljenja koja zahtijevaju tretman lijekovima.