Pretraga

Fakulteti drastično smanjuju upisne kvote

A- A+

www.metro-portal.hr

Hrvatski fakulteti iz godine u godinu smanjuju upisne kvote za buduće studente. Tako će se u 2012./2013. akademsku godinu na pojedinim zagrebačkim fakultetima upisati znatno manje studenata. Ekonomski i Pravni fakutet i ovaj put prednjače u smanjivanju.

Većina je studenata nezadovoljna činjenicom da plate školarinu, a nemaju svi jednake uvjete za školovanje. Najjednostavni primjer je svakodnevna pojava stotine studenata kako slušaju predavanja u dvoranama koje realno primaju upola manje osoba. Zbog ovakvih stvari fakulteti svake godine smanjuju upisne kvote.

U 2012./2013. akademsku godinu na Ekonomskom fakultetu je 260 mjesta manje, Pravni će upisati 332 studenta manje, a Učiteljski smanjuje upisne kvote za 60, a Fakultet političkih znanosti za 40 mjesta. Kako vidimo najveća samanjena su na društvenom i humanističkom području. Da možemo očekivati smanjenje i na Kineziološkom fakulteti, doznajemo sa Zagrebncija.com

Dok većina fakulteta smanjuje upisne kvote, Medicinski fakultet u Zagrebu povećava zbog manjka liječnika u Hrvatskoj.

Ukoliko pogledate ove podatke, preporučujemo vam da dobro razmislite koji ćete fakultet upisati, znajući koje se zanimanje najviše traži.