Pretraga

[FAN FEKT] Zagrebačka Zlatna pirueta je najstarije klizačko natjecanje na svijetu

A- A+

Jučer je završena 48. Zlatna pirueta, poznato zagrebačko natjecanje u umjetničkom klizanju. U Domu sportova nastupila su ponajbolji klizači i klizačice svijeta. Da je Zlatna pirueta velik događaj u svijetu klizanja vjerojatno ste znali, ali da se radi o najstarijem klizačkom natjecanju na svijetu, sigurno niste.

Flickr

Izdvojeni članak

[FAN FEKT] Jedan od najvećih diktatora u povijesti Pol Pot gradio Savski nasip

Zlatna pirueta Zagreba godišnje je natjecanje u umjetničkom klizanju. Klizači iz cijelog svijeta se natječu se u kategorijama za muškarce i žene singl, parovima i plesu na ledu. Prva Pirueta održala se 1967 godine, što ju čini najstarijim natjecanjem u umjetničkom klizanju na svijetu. 

Od prošle godine Zlatna pirueta  Zagreba dio je ISU Challenger serije,  skupine klizačkih natjecanja Međunarodne klizačke unije (ISU) , rangirane ispod razine Grand Prix natjecanja. 2001. godine Pirueta je poslužila i kao kvalifikacijsko natjecanje za Zimske olimpijske igre u Salt Lake Citiyju.  Od 1986. uz Piruetu se održava i Zlatni medvjed, natjecanje u mlađim kategorijama.

Na Zagrebačkoj zlatnoj pirueti u gotovo pola stoljeća postojanja dogodile su se brojne sportske i ljudske priče. Na njoj su nastupali nebrojeni svjetski i olimpijski prvaci, ali i primjerice, Ilhan Manzis, poznati turski nogometaš koji s nogometnom selekcijom svoje zemlje uzeo broncu na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Japanu i Koreji. Manzis se u nogometnoj mirovini zarazio klizanjem i u 38. godini dogurao sve do nastupa na Pirueti.

Na ovogodišnjoj Pirueti Hrvatska je nakon čak 70 godina imala svoj klizački par. Talentirana petnaestogodišnjakinja Lana Petranović svog je partnera našla preko bare, u američkom klizaču hrvatskih korijena Michaelu Luecku.