Pretraga

[FAN FEKT] Jedan od najvećih diktatora u povijesti Pol Pot gradio Savski nasip

A- A+

Znate li tko je Pol Pot? Vođa Crvenih bio je jedan od najopakijih diktatora u povijesti čovječanstva. U samo četiri godine svoje vladavine u Kambodži pogubio je 2 i pol milijuna ljudi. Kambodža nam je možda egzotična, ali recimo, Savski nasip ili autocesta Zagreb-Beograd sigurno nisu. Sigurno niste znali da je Pol Pot volontirao u njihovoj izgradnji!

Flickr

Izdvojeni članak

[FAN FEKT] Po četiri hrvatska znanstvenika nazvani mjesečevi krateri

Pol Pot, pravim imenom Saloth Sar bio je jedan od najkrvavijih diktatora u povijesti. Za vrijeme kratke vladavine u Kambodži na jugoistoku Azije, Pol Pot i njegovi Crveni Khmeri pobili su gotovo 2 i po milijuna ljudi. 

To ste možda znali, ali sigurno niste znali da je ovaj zloglasni diktator imao svoje prste i u izgradnji Savskog nasipa i autoceste Zagreb- Beograd. I to doslovno. 

Tada još Saloth Sar, komunizmom se zarazio još kao student elektrotehnike u Parizu. U glavnom gradu Francuske, Pol Pot nije se doduše puno bavio faksom. Više su ga zanimale političke tribine. 1950. godine tako je doznao za omladinske radne akcije u Jugoslaviji, kojima se kao uvjereni komunist, rado pridružio.

O svojim iskustvima u Jugoslaviji, Pol Pot pisao je i u svojim bilješkama.

– To je za mene bilo nenadomjestivo iskustvo. Upravo sam tu shvatio što sve može učiniti dobro organizirana omladina pod pravim vodstvom, zapisao je.

[FAN FEKT] Jedan od najvećih diktatora u povijesti Pol Pot gradio Savski nasip
Share via
Copy link
Powered by Social Snap