Pretraga

Fizička aktivnost poboljšava kognitivne funkcije učenika

A- A+

Učenici koji redovito vježbaju imaju bolje razvijene sposobnosti koje im pomažu u ostvarivanju postavljenih ciljeva. Boljom koncentracijom i realizacijom povećava se kvaliteta života zbog čega su osobe koje se dovoljno kreću zadovoljnije i sretnije.

Previše vremena provedeno za računalom, osim što negativno utječe na fizičke predispozicije mladeži, loše utječe i na razvoj njihove radne memorije. S druge strane, redovna fizička aktivnost poboljšava koncentraciju te procese koji kontroliraju akcije namijenjene za postizanje ciljeva.

Izdvojeni članak

Saznajte kako uključiti cijeli mozak koristeći kognitivne mape

‘Djeca koja su aktivna bolje se snalaze u nepredviđenim situacijama’

Istraživanje provedeno u pet finskih škola pronašlo je vezu između fizičke aktivnosti i mentalnih sposobnosti. Osobe koje redovito vježbaju lakše zadržavaju fokus i bolje ignoriraju stvari koje im odvlače pozornost. Osim toga, redoviti trening poboljšava procese koje kontroliraju akcije namijenjene postizanju zadanih ciljeva.

– Ako je tijelo fizički aktivno i ako učenik može savladati različite tjelesne vježbe onda je normalno da će lakše upijati i povezivati školsko gradivo. Treningom se osim tijela čeliči i duh što poboljšava različite kognitivne funkcije. Djeca koja su aktivna bolje se snalaze u nepredviđenim situacijama te lakše prihvaćaju i povezuju različite podatke i informacije, objasnio nam je Srećko Malbašić, profesor vjeronauka III. gimnazije u Zagrebu koji uz redovne obveze iz ljubavi prema sportu vodi brojne sportske aktivnosti škole.

Izdvojeni članak

Sviranje glazbenih instrumenata najbolja je vježba za razvoj mozga

Vježbanjem se povećava volumen mozga

I ranija istraživanja uspješno su povezivali vježbanje s razvojem mozga pa se treningom može povećati i sam volumen mozga, a stvaraju se i određene promjene u moždanim aktivnostima. Često podcijenjen predmet tjelesni odgoj ovim bi rezultatima mogao dobiti na važnosti, a čini se kako ne bi bilo loše povećati mu i satnicu.

– Učenici su prilijepljeni za onu kantu koju zovemo računalo i jednostavno se premalo kreću i skaču. Koliko bi dnevno trebalo vježbati to je jako teško odrediti, ali sigurno je da se bilo kojom vrstom fizičke aktivnosti poboljšava kvaliteta života, zaključio je profesor Kušlanove gimnazije.