Pretraga

Evo što vam donosi znanje barem dva jezika

A- A+

Baš kao što tjelovježba pomaže da vam tijelo ostane jako, vježbanje mozga također doprinosi oštrini vašeg uma. Upravo za to je idealno učenje stranih jezika.

Ne govori se bez razloga da čovjek vrijedi onoliko koliko jezika govori. Učenje stranih jezika pomaže mozgu baš kao što tjelovježba pogoduje tijelu.

Izdvojeni članak

Deset jezika koje je najisplativije studirati

Učenjem jezika usporava se propadanje kognitivnih funkcija

Novo istraživanje objavljeno u Annals of Neurology otkriva kako ljudi koji govore dva ili više jezika, čak i oni koji su ih učili kao odrasli, tako usporavaju propadanje kognitivnih funkicija mozga.

– Naša studija je prva u istraživanju je li drugi jezik utječe na kognitivni performans kasnije u životu za vrijeme kontroliranja inteligencije u djetinjstvu. Istraživanje pokazuje da dvojezičnost, ili višejezičnost, čak i onda kad se stječe u odrasloj dobi, može doprinijeti mozgu koji stari, rekao je vodeći autor studije dr. Thomas Bak.

Oni koji govore dva ili više jezika imaju bolje kognitivne sposobnosti

Otkrića istraživanja provedenog u intervalima kroz nekoliko godina indiciraju kako oni koji govore dva ili više jezika imaju značajno bolje kognitivne sposobnosti u usporedbi s onima koji ih ne govore. Najjači efekti primijećeni su u području generalne inteligencije i čitanja, a isti su evidentirani bez obzira na dob u kojoj je drugi jezik naučen.

Izdvojeni članak

Video: Naučite kineski jezik u deset minuta

Druga studija bilingualnosti otkrila je kako je kod pacijenata koji pate od demencije, a učili su strani jezik, do iste došlo otprilike četiri i pol godina kasnije nego kod onih koji su govorili samo jedan jezik.

Također, nisu odrasli jedini koji mogu profitirati od učenja novog jezika. Studija iz 2012. pokazala je kako se određene moždane funkcije pojačavaju kod tinejdžera koji su fluentni u više od jednog jezika, piše Huffington Post. Oni su također bolji u fokusiranju na nešto, pa čak i kad je oko njih velika buka i gužva.