Pretraga

Foto: Karlovački srednjoškolac rastura svijet filma i fotografije

A- A+


Izdvojeni članak

Dvadesetdvogodišnja Karlovčanka fotografijom osvaja New York

Nakon kraće pauze ponovno smo počeli donositi tekstove o mladim i nadarenim fotografima. Ovog puta pod našim povećalom našao se svestrani srednjoškolac karlovačke gimnazije Pavle Kocanjer, koji osim svojim fotoaparatom umjetnost stvara još kamerom i bubnjevima. Kroz njegovu priču približit ćemo vas još jednom fotografiji i Foto danima mladih koji su sve bliže.

Pavle Kocanjer učenik je trećeg razreda Gimnazije Karlovac, a uz školu bavi se fotografijom, snima filmove i TV emisije, svira bubnjeve, vozi BMX i, kako kaže, povremeno se polomi na skejtu. Ni sam ne zna što su mu hobiji koji će ostati hobiji, a čime će se baviti u budućnost. Povremeno ne zna ni čime bi se bavio sada. Vremena nema puno, ali zato je u svemu uspješan! Ovaj svestrani mladić kaže i da je skroman učenik, prolazi s vrlo dobrim uspjehom, ali zadovoljan je trojkom, te je kako kaže, zbog toga opušteniji i uspješniji. Ovu smo priliku iskoristili kako bi s Pavlom porazgovarali i otkrili što još krije ovaj multitalentirani srednjoškolac.

Zašto voliš fotografiju i kako je sve počelo?

Pa volim ju prvenstveno zato što fotografijom bilježim neke trenutke kojih se želim sjećati, mjesta na kojima sam bio, ljude koje sam upoznao … Zato što fotografija nije samo obična fotografija, nego se ona razvila i kao način umjetnosti pa mi je cilj određenu stvar zabilježit na što bolji i ljepši način.
Počelo je u 8. razredu ja mislim, tako što je tata kupio sebi neki kompaktni aparat, činilo mi se zanimljivim i htio sam probati. Uzeo sam mu fotoaparat, i sve dok nisam dobio svoj novi, nije ga dobio natrag.

Baviš se i snimanjem, kako ti to ide, i što si sve do sada snimao?

Često me zovu na neka snimanja, pa to valjda znači da mi dobro ide. Do sada sam snimao puno toga. Gotovo sve veće događaje u Karlovcu u posljednjih sedam mjeseci. RockKorana festival, Riječno kino uz Karlovačko, KLC most wanted, preko ljeta film o Foginovom kupalištu u Karlovcu. Snimao sam za TV emisije o mladim filmašima u Karlovcu i Zadru. Ove godine sam već na tri projekta radio, dva igrana i jedan dokumentarni film.


Izdvojeni članak
Lili Zaneta

Tek joj je 18, a stvara fotografije od kojih zastaje dah

Član si i udruge Izvan fokusa, čime se točno bavite?

Bavimo se organizacijom raznih medijskim, kulturnim, društvenim događanjima. Snimamo i fotografiramo po Karlovcu, zovu nas i po drugim gradovima – Veli Lošinj, Zadar, Kutina, Zagreb. Imamo pripremljeno dosta projekata za ovu godinu, ali njih još ne smijem otkriti. Organizatori smo Foto dana mladih koji se ove godine održavaju u Zadru, to je projekt na koji se prijavljuju fotografi iz cijele Hrvatske na par dana druženja, dobre zabave i naravno fotografiranja.

Koji su ti još interesi? Čujemo da sviraš bubnjeve, kako ti to ide?

Sviram bubnjeve sad već oko godinu dana i mislim da mi ide dobro. Gotovo svaki dan sviram koliko stignem i stvarno uživam u tome. Volim BMX i skejt scenu iako nikad nisam imao toliko vremena za to pa nisam baš ‘pro’.

Stižeš li se baviti fotografijom, filmom, glazbom, biti u školi i imati slobodnog vremena?

Ne baš. Da dan traje duplo duže još uvijek ne bih stigao sve, toliko toga imam za napravit i toliko toga želim. Škola,pa doma učit, svirat, fotkat, sređivat slike, snimat, montirat, učit, pomagat doma jer živim na selu pa i to otežava neke stvari i još se vozat malo na BMX-u i skejtu.

Što misliš u budućnosti sa svim tim zanimacijama?

Ne znam stvarno. Fotografija i snimanje će mi uvijek bit hobi, ako ne postanu ništa ozbiljnije. Svirat želim što ozbiljnije i imat HC punk bend. A ovo ostalo će uvijek hobiji koje neću stići njegovati, nažalost.

Više o fotografiranju pogledajte na stranici Foto dana mladih.