Pretraga

[FOTO] NASA je objavila nove, nevjerojatne fotografije dubokog svemira

A- A+

NASA je službeno objavila nekoliko fotografija koje je snimio James Webb, njihov najnapredniji svemirski teleskop do sada. Fotografije izrazito detaljno prikazuju duboki svemir, pa se tako može vidjeti klaster galaksija SMACS 0723, južna prstenasta maglica, Stephanov kvintet i nevjerojatna maglica Carina.

Foto: NASA

NASA je u utorak službeno objavila nekoliko fotografija dubokog svemira, koje je snimio njihov najnapredniji teleskop do sada, James Webb. Fotografije prikazuju klaster galaksija SMACS 0723, južnu prstenastu maglicu, Stephanov kvintet i maglicu Carina.

Izdvojeni članak

NASA otkrila prvu fotografiju koju je snimio njihov najnapredniji svemirski teleskop

SMACS 0723

NASA je još u ponedjeljak u Bijeloj kući prikazala fotografiju klastera galaksija SMACS 0723, ali sada su otkrili još više detalja. Naime, u prvom planu fotografije je masivno jato galaksija udaljeno 4,6 milijardi svjetlosnih godina. Štoviše, toliko je masivno da iskrivljuje prostor i vrijeme oko sebe, stvarajući efekt leće koji povećava galaksije u pozadini.

Foto: NASA

Južna prstenasta maglica

Južna prstenasta maglica izgleda poput divovskog tirkiznog prstena na noćnom nebu, koji se proteže pola svjetlosne godine u promjeru. Plin maglice zapravo se širi, krećući se brzinom od devet milja u sekundi od umiruće binarne zvijezde u središtu strukture. Fotografija prikazuje dva različita pogleda na maglicu.

Foto: NASA

Stephanov kvintet

Ova fotografija prikazuje pet galaksija, okruženih šarenim nizom galaksija i zvijezda, od kojih su neke unutar naše Mliječne staze. NASA za galaksiju na lijevoj strani slike kaže da je bliže Zemlji, dok su ostale četiri udalje otprilike 300 milijuna svjetlosnih godina te dolaze u bliski kontakt, što onda iskrivljuje njihove oblike i uzrokuje rađanje zvijezda unutar njihovih spiralnih krakova.

Foto: NASA

Maglica Carina

Maglica Carina masivan je svjetleći oblak plina i prašine, koji se nalazi na otprilike 7.600 svjetlosnih godina Zemlje. Riječ je, kako kažu iz NASA-e, o jednom velikom domu novoformiranih zvijezda, kao i onih koji su na rubu vlastitog samouništenja. Iako je ovu maglicu svojevrsno proslavio teleskop Hubble, ovo je uistinu impresivna fotografija.

Foto: Unsplash