Pretraga

[FOTO] Utakmica se ipak gledala u školama, navijačka atmosfera zavladala i studentskim domovima

A- A+

Ministar znanosti i obrazovanja dao je zeleno svjetlo školama da, ako postoji konsenzus ravnatelja i nastavnika, učenici mogu gledati utakmice hrvatske reprezentacije tijekom nastave. Iako je to izazvalo veliku buru u javnosti, većina sudionika ankete koju smo proveli smatra da je ispravno prekinuti nastavu tijekom utakmice i da to neće škoditi nastavnom procesu. Tako su neke škole organizirale praćenje današnje utakmice, a posebno napeto bilo je u studentskim domovima.

U školama i studentskim domovima diljem Hrvatske pratila se utakmica Hrvatska-Maroko na Svjetskom u Katru|foto: Facebook; srednja.hr

Hrvatska je ove srijede odigrala svoju prvu utakmicu na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Katru. Prvog suparnika, Maroko, naša reprezentacija nije uspjela savladati – rezultat je u konačnici bio 0:0. Može se slobodno reći da su dramatičniji bili ovi dani koji su prethodili ogledu Hrvatske i Maroka.

Većina u anketi podržava gledanje utakmice u školama

Naime, veliku buru u javnosti izazvala je izjava ministra obrazovanja Radovana Fuchsa da se u školama, ako su ravnatelji i nastavnici suglasni, može prekinuti nastava i pratiti utakmica, s time da se nastava mora nadoknaditi.

Iako se možda stječe dojam da se većina tome protivi, anketa na našem portalu pokazuje suprotno. Čitatelje smo pitali ‘Treba li se za vrijeme utakmica prekidati nastava u školama?’. Do trenutka pisanja ovog teksta (23. studenog u 15:28 h) u anketi je sudjelovalo 1,250 osoba. Većina, 60,56 posto odgovorila je ‘da, to neće škoditi obrazovnom procesu’. S druge strane, 35,84 posto sudionika ankete reklo je da ‘ne’, jer to šalje lošu poruku da je zabava ispred obrazovanja. Ostatak sudionika ankete nije siguran koja je opcija bolja.

Negdje skraćeni sati, neke škole organizirale praćenje u školi

Pojedine škole, poput Srednje škole Vice Vlatkovića u Zadru te Osnovne škole ‘Bol’ u Splitu, još su ranije najavile skraćivanje nastave zbog utakmice. Opuštena i navijačka atmosfera zavladala je i hodnicima Osnovne škole Vladimir Nazor u Komletincima.

– Utakmicu hrvatske nogometne reprezentacije iskoristili smo za realizaciju međupredmetnih tema, promoviranje sportskog duha i poticanje zajedništva, poručili su iz škole putem Facebooka.

Utakmica se pratila i u dubrovačkoj Gimnaziji, Gimnaziji Nova Gradiška, kao i, među ostalim, u I. osnovnoj školi Bjelovar.

– U našoj matičnoj školi danas je u holu bilo organizirano zajedničko gledanje nogometne utakmice između Hrvatske i Maroka na inicijativu Vijeća učenika, čiji su predstavnici ovaj prijedlog jednoglasno usvojili na sjednici održanoj 6. listopada. Naše učenike, koji su mnogo toga propustili za vrijeme dvije pandemijske godine, ova inicijativa je jako obradovala te su danas zdušno navijali za hrvatsku nogometnu reprezentaciju, koja unatoč tome nije uspjela izboriti pobjedu, poručili su iz bjelovarske škole putem Facebooka.

Napeto je bilo i u studentskim domovima

Kako smo i najavili, utakmice su se skupno pratile i u pojedinim studentskim domovima. Napeta atmosfera zavladala je dvoranom ‘Pauk’ u najvećem studentskom domu u Hrvatskoj, SD Stjepan Radić. Čitateljica nam je poslala i fotografiju s Kampusa u Splitu.

 

Već smo ranije najavili da je u Puli rektor oslobodio studente predavanja za vrijeme današnje utakmice, kao i da će je riječki studenti pratiti na Kampusu. Nisu razočarali – riječki akvarij bio je prepun studenata koji su bodrili Vatrene.

Utakmicu su na faksu pratili i studenti Tehničkog veleučilišta u Zagrebu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli TVZ (@tehnicko_veleuciliste_zagreb)

Hoće li pasti koji gol, s nestrpljenjem su očekivali i studenti u Varaždinu, a djelić atmosfere tamošnji je Studentski centar podijelio na društvenim mrežama.

I za kraj možda najsimpatičnija navijačka fotka danas – s posla zbog utakmice nisu izostali zaposlenici SC-a u Slavonskom Brodu, ali su ipak podržali reprezentaciju svojim navijačkim rekvizitima.