Pretraga

Fotogalerija: Neobične ilustracije svestrane mlade Riječanke

A- A+

Kada odbacite okove tradicionalnog obrazovanja, odbijete baviti se onime što u vama ne budi strast, a krenete istraživati i njegovati svoje talente, dobijete nešto što se ne viđa svaki dan. Nela Dunato, 29-godišnja Riječanka, mixed-media umjetnica i ilustratorica učinila je upravo spomenuto – odustala od onoga što je crpilo njenu energiju i u potpunosti se posvetila razvijanju svoje kreativnosti. Ako je suditi po onome što je dosad postigla, bolju odluku u životu nije mogla donijeti.

U potrazi za ‘pomalo drugačijom’ vrstom umjetnosti i ljudima koji se njome bave naišli smo na 29-godišnju Riječanku koju zaista vrijedi predstaviti javnosti. Nela Dunato jedna je od umjetničkih duša koja nije pristala na ustaljene forme obrazovanja i ono u čemu nije uživala, već je hrabro odlučila zakoračiti u svijet nepoznatog, iskoristiti sve moguće resurse i razvijati svoj talent i kreativnost. Istančani smisao za mixed-media umjetnost i ilustracije vidljiv je na njezinim radovima, za koje se ipak trebala svojski potruditi.

Izdvojeni članak

Zbog svojih je futurističkih radova pozvan na izložbu u Njemačku: Intervju s mladim akademskim slikarom

Radi se o zaista nesvakidašnjem tipu umjetnosti

Nela nam je u razgovoru objasnila čime se zapravo bavi, budući da se radi o nesvakidašnjem tipu umjetnosti. Mixed-media je na hrvatski jezik prevela kao ‘kombinirana tehnika’ koja predstavlja sve tehnike koje koriste raznovrsne medije – od crteža, slikarstva, fotografije, skulpture i videa do digitalnih tehnika, poput vektorskog i rasterskog crteža, 3D modeliranja, fraktala i sličnog. ‘Mixed-media artist’ zapravo je umjetik koji u svom radu koristi različite tehnike i kao takav ne može se svrstati u ladicu kao što je ‘slikar’, ‘crtač’ ili ‘fotograf’.

– Kako ja to vidim, razlika je sljedeća – dok umjetnici koji rade primarno u jednoj do nekoliko tehnika razmišljaju ‘kako ovu viziju najbolje prenijeti u ovaj medij?’, mixed-media umjetnici se pitaju ‘koje tehnike mogu upotrijebiti da bi najvjernije prenio ovu ideju u realizaciju?’ i ako treba, uče novu tehniku u kojoj prije nisu bili vješti, jer ih njihova vizija tjera na to, objasnila je umjetnica koja je nedavno proslavila 29. rođendan.

Rodom je s otoka Krka, no sada živi u Rijeci. Završila je prirodoslovno-matematički smjer u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji, nekoliko godina nakon toga provela na Tehničkom fakultetu, koji joj se nije baš svidio, zbog čega se ispisala s njega. Primarno se bavi grafičkim i web dizajnom te ilustracijom, s kojom je počela iz hobija, no kasnije je to preraslo u ozbiljan posao. Osim toga, crta i slika, izrađuje nakit i odjeću, piše blog na engleskom jeziku, crta i piše stripove, počela je raditi na svojoj prvoj knjizi, a nedavno je dobila i ideju za društvenu igru. Uz sve to predsjednica je udruge koja se bavi promicanjem SF-a i fantasyja, organizira kulturna i zabavna događanja i slično. Za sve to može zahvaliti vlastitoj znatiželji.

Izdvojeni članak

Dvadesetdvogodišnja Karlovčanka fotografijom osvaja New York

Najviše je motivira znatiželja

– Najviše me motivira znatiželja. Uvijek sam voljela učiti nove informacije i vještine, ali ne na način na koji se uči u školi – ponavljanjem, već kroz vlastito istraživanje i iskustvo. Kad me neka tema zainteresira, posvećujem joj se dan i noć i jako brzo učim.
U crtanje i dizajn upala sam zbog svoje ljubavi prema crtanim filmovima i stripovima. Obožavala sam ih ne samo kao dijete, već i kao tinejđerica, posebno anime i mange. Imala sam nekoliko prijatelja koji su također bili ljubitelji tog žanra i bavili se crtanjem pa sam ponukana njihovim primjerom krenula i sama. Moja najveća ambicija u to vrijeme bila je da postanem animator crtanih filmova.

Zahvalna je što živi u doba interneta, jer je tamo započela s pečenjem svog zanata. Tek kasnije, kada si je to uspjela priuštiti, krenula je na ozbiljniju literaturu i tečajeve.

– Najveći problem mi je bio što u Rijeci godinama nisam uspjevala naći tečaj crtanja portreta i figure po živom modelu. To je jedna stvar koju mi internet ne može pružiti. Tako sam morala crtati sebe, ukućane, ljude na plaži (pazeći da ne primijete), ispričala je Nela.

Svoj talent koristi i kako bi zaradila za život, što znači da se bavi freelancingom. Dizajnira web stranice, logotipove, posjetnice, plakate i slično, a povremeno ilustrira knjige. Na pitanje može li se od freelancinga u Hrvatskoj živjeti ima zanimljiv odgovor.

Izdvojeni članak

Umjetnici na legalnom zidu: Ekipa ukrašava Slavonski Brod impresivnim grafitima

Stresno je biti freelancer

– Često me pitaju ‘može li se živjeti kao freelancer u Hrvatskoj?’, dok je pravo pitanje zapravo ‘može li se živjeti radeći za Hrvate?’ Biti freelancer ili zaposlenik u privatnom sektoru je iz mog iskustva jednako stresno. Ako ima klijenata i klijenti plaćaju na vrijeme, naravno da se može živjeti. Ako klijenti ne plaćaju na vrijeme, plaće kasne i svi su nezadovoljni. I ja sam kao i mnogi mislila da imati stalan posao znači imati financijsku sigurnost, ali stvarnost me opalila po nosu i shvatila sam da to nažalost nije istina. Nakon toga sam se ohrabrila i odlučila da ću pokušati sama – ako novca ne bude bilo, bar ću sama biti za to odgovorna, objasnila je umjetnica.

Za svoje je radove dobila već nekoliko nagrada, a prije desetak godina pisala je dosta popularan blog o HTML-u i CSS-u imena Tutor.blog koji je 2006. godine nagrađen na CARNet Webfestivalu u kategoriji ‘Znanost i stvaralaštvo’.

Bez obzira na posao kojim plaća račune, najviše voli svoju maštu prenijeti u formu slike ili uporabnog predmeta.

Izdvojeni članak

Nevjerojatno je da ovakve fotografije radi 15-godišnjak

Motivi radova su nadrealni, s pomalo mračnom estetikom

– Motivi mojih radova često su nadrealni i fantastični, s pomalo mračnom estetikom. Najčešće slikam portrete, izmišljam neobična bića i neobične svjetove. Inspiriraju me mitovi i legende, ilustrirane bajke, odjeća i nakit iz prošlosti, vizije i snovi. Prije svega moj rad je ono što je meni potrebno – kroz njega izražavam svoj unutarnji svijet koji je ogledalo onog vanjskog. U razdoblju kad se nisam osjećala dobro jer nisam znala kako se uklopiti u svoju okolinu i živjeti život kakav želim (niti da je uopće moguće živjeti kako želim), crtanje mi je kratilo vrijeme, dalo neki cilj i nadu, otvorilo nove vidike. Kroz svoj rad sam se zainteresirala za art terapiju, što je jedna od novijih metoda psihoterapije. Iz iskustva znam da umjetnost liječi ljude i voljela bih pomoći drugima da to iskuse, objasnila je Nela, koja kaže kako obitelj nije baš najsretnija s njezinim izričajem, no prijatelji i stranci su joj velika podrška.

– Naravno, ima onih kojima moj stil jednostavno ne odgovara, no to je normalno. Ne može se svakome sve svidjeti. Živim sa motom ‘ako se ono što radim sviđa svima, onda nešto radim krivo.’

‘Nikad nije kasno početi’

Za sve koji žele slijediti umjetnost ima jednu poruku – nikada nije kasno početi.

– Nemojte previše vremena gubiti na neodlučnost i razmišljanje o tome je li to baš ‘to’ što želite raditi cijeli život. Društvo nas uvjerava da se s 18 godina moramo opredijeliti za karijeru i raditi isti posao do mirovine, ali to nije istina. Uvijek se možete predomisliti, isprobati nešto drugo i naučiti nešto novo. Najbitnije je da jednostavno uronite u to što vs zanima i iskoristite svoje dragocjeno slobodno vrijeme na učenje stvari koje će vam biti od koristi. Kad vam vaš kreativni rad bude predstavljao veći užitak od video igrica i noćnih izlazaka, znajte da ste na pravom putu, zaključuje svestrana umjetnica.