Pretraga

Francuska planira zabraniti jednokratne e-cigarete: ‘To je važno pitanje javnog zdravlja’

A- A+

Francuska se sprema na zabranu jednokratnih e-cigareta zbog opasnosti koju predstavljaju za okoliš i javno zdravlje. Iako su navodno manje štetne za zdravlje nego obične cigarete, već je nekoliko europskih zemalja zabranilo jednokratne elektronske cigarete. Francuska Nacionalna medicinska akademija opisala je te cigarete kao posebno lukavu zamku za djecu i adolescente.

dim iz vejpa, odnosno e-cigarete

Ilustracija: Pexels

Francuska planira zabraniti jednokratne e-cigarete, izjavila je to francuska premijerka Elisabeth Borne. Štetnost takvih cigareta je neosporna, a one su sve popularnije među mladima jer se uglavnom reklamiraju kao sigurnije alternative od cigareta. Međutim, to je daleko od istine.

Još su neke zemlje najavile zabranu

Prema istraživanju o zdravstvenom ponašanju mladih kojeg je predstavio HZJZ početkom ove godine, e-cigarete, koje i kod nas konzumira sve više mladih, povezuju se s povećanim rizikom kardiovaskularnih i drugih morbiditeta i mortaliteta. Doktorica Dijana Mayer tom je prilikom rekla kako se ‘elektronske cigarete ne bi trebale smatrati sigurnima dok se ne dokaže suprotno’. Istaknula je i kako je izrazito zabrinjavajuće to što proizvođači agresivnim marketinškim kampanjama tvrde da su e-cigarete bezopasne, što, naravno, nije istina.

Jednokratne e-cigarete dolaze u raznim voćnim okusima poput jagode, tropskog voća, manga i slično, što više podsjeća na parfem, nego na duhanski proizvod. Međutim, usprkos nekima ugodnom mirisu, njihova štetnost za zdravlje i dalje je prisutna. To je jedan od razloga zašto su neke europske zemlje poput Njemačke, Belgije, Irske i Francuske najavile zabranu jednokratnih e-cigareta, prenosi BBC.

Izdvojeni članak

Svaki peti tinejdžer eksperimentirao s e-cigaretom

Posebno lukava zamka za djecu i adolescente

Francuska premijerka Élisabeth Borne navela je ovu mjeru, koja bi trebala stupiti na snagu do kraja ove godine, kao dio novog plana protiv pušenja koji priprema vlada. Međutim, vlada ne namjerava podići porez na duhanske proizvode iduće godine nakon ovogodišnjeg povećanja, prema BBC-u.
– To je važno pitanje javnog zdravlja, rekla je Borne, dodajući da vlada sastavlja planove za nacionalni program za borbu protiv upotrebe duhana za koji je rekla da je odgovoran za 75.000 smrtnih slučajeva godišnje u Francuskoj.

Francuska Nacionalna medicinska akademija opisala je te cigarete kao posebno lukavu zamku za djecu i adolescente. Pokretači ove kampanje optužuju proizvođače da namjerno biraju tinejdžere kao ciljnu skupinu zbog raznih šarenih i mirisnih okusa. Dodaju kako je svaka jednokratna e-cigareta napravljena od plastike i da sadrži bateriju koja se ne može ukloniti s oko 0.15 grama litija, kao i soli nikotina i tragove teških metala.