Pretraga

Škole zabranile pušenje E-cigareta: Imaju senzore, kamere i stroge kazne za učenike

A- A+

Dolaskom E-cigareta, u SAD-u brojne su škole zabranile pušenje ovih duhanskih proizvoda. Mnogo maloljetnika ih koristi, čak i u WC-ima. No, škole su tome odlučile stati na kraj pomoću senzora i kamera koje detektiraju dim ovih uređaja. U igri za neposlušne učenike su disciplinske mjere, ali i novčane kazne.

Elektroničke cigarete, foto: Pixabay/ilustracija

Elektroničke cigarete nažalost su sve popularnije među mladima i učenicima diljem svijeta. U SAD-u, škole su odlučile tomu stati na kraj, a kako piše Associated Press (AP), tisuće učenika diljem te zemlje je već uhvaćeno i kažnjeno zbog elektroničkog pušenja. Kad se pogleda cijela država, američke škole (osnovne i srednja) su uložile milijuna dolara na nadzornu tehnologiju. Senzori koštaju i po tisuću dolara po komadu.

Gusti dim u WC-u

Unatoč zabrani prodavanja duhanskih proizvoda mlađima od 21 godine, milijuni maloljetnika koriste elektroničke cigarete koje su često privlačne i zbog različitih okusa koje imaju. Neke škole koriste i sigurnosne kamere, koje se uključe kada senzori za dim uhvate aktivnost. Koliko je situacija s elektroničkim cigaretama među učenicima drastična, najbolje je oslikao Michael Allman iz školskog okruga San Diegutia u Kaliforniji.

Za AP se prisjetio da je dim elektroničkih cigareta bio nepodnošljiv brojnim učenicima. Tomu su bili krivi njihovi vršnjaci pušači, čiji je gusti dim elektroničkih cigareta ispunio školske WC-e. No, navodi Allman, situacija se poboljšala. Čak je rekao i da su dimni senzori ‘u neku ruku, previše uspješni’. Zbog učinkovitosti dimnih senzora, u San Dieguitu više nije čak ni potrebno paliti kamere.

Izdvojeni članak
Znak na kojem piše nema pušenja i vejpanja

Vapeovi donijeli još jedan problem: Svake godine ih se baci u količini koja teži kao šest Eiffelovih tornjeva

Učenici nesvjesni senzora za dim

Brojni učenici u SAD-u nisu ni svjesni kako njihove škole imaju takvu tehnologiju. Jedna od onih koja se neugodna iznenadila, bila je i u učenica srednje škole u okrugu Tyler u Teksasu, Aaliyah Iglesias. Zbog elektroničke cigarete je upala u velike probleme. Kao članica debatnog tima, otišla je u srednju školu Athens. Pušila je u WC-u škole gdje je bila brzo uhvaćena.

– Sudjelovala sam u nečemu na što nisam ponosna, ali sam to učinila, priznala je Aaliyah pravdajući se da joj je zadnja godina srednje škole bila vrlo teška.

No, isprika da je imala puno osobnih problema, uključujući i izlazak bliskog rođaka iz zatvora, nije bila dovoljna da se izvuče iz nevolja. Nakon što joj je trener rekao da je uhvaćena, izbačena je iz debatnog tima, a bile su joj ugrožene i potencijalne stipendije te sudjelovanje na na dodjeli diplome. Općenito, učenici koji su uhvaćeni s elektroničkom cigaretom u SAD-u mogu platiti i do 100 dolara kazne. Ukoliko je elektronička cigareta u sebi sadržavala i THC, psihoaktivnu tvar iz marihuane, prijeti im čak i uhićenje te optužba za kazneno djelo.

Izdvojeni članak
Djevojčica u bolnici

Djevojčica gotovo umrla nakon otkazivanja pluća zbog vapea: ‘Postala je ovisna već s devet godina’

Dobar biznis, dobra školska mjera

Prodavanje senzora školama postala je i poslovna niša, gdje 90 do 95 posto prodaje ostvaruje tvrtka HALO Smart Sensors. Rick Cadiz, dopredsjednik te tvrtke, navodi da senzori nemaju kamere niti mogu snimiti audio razgovore. Međutim, mogu zabilježiti porast buke u školskom EC-u i zatim poslati tekstualno upozorenje školi.

– Detektori dima elektroničke cigarete su efikasni u otkrivanju učenika te možemo odmah riješiti tu situaciju, poručili su iz školskog okruga Tyler ne želeći komentirati detaljnije disciplinske mjere koje je Aaliyahine dobila.