Pretraga

Fuchs otkrio da bi se najesen mogao nadoknađivati dio nastave i da će se mijenjati pravilnik o maturi

A- A+

Novi ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs, u intervjuu za telegram.hr govorio je o svojim planovima, početku nove školske godine, a spomenuo je i moguću nadoknadu online nastave. Govorio je i o varanju na maturi te je odgovorio na pitanje o tome što misli, treba li javno reći ime škole u kojoj se otkrije varanje.

Ministar Radovan Fuchs
Foto: Screenshot HRT | Niamat Ullah; Unsplash | srednja.hr

Radovan Fuchs dao je intervju za telegram.hr gdje je govorio o svojem povratku na čelo Ministarstva znanosti i obrazovanja te svojim planovima. Kao prvu i primarnu stvar naveo je da se djeca vrate  škole “pod svim mogućim uvjetima, sigurnosnim i epidemiološkim, vratimo djecu u škole”. Time će se, rekao je Fuchs, najintenzivnije baviti do samog početka školske godine koja počinje za nešto više od mjesec dana.

Mogući scenariji za novu školsku godinu razradit će se detaljnije

Izdvojeni članak

Od jeseni se potpuno ukida Škola na trećem? Evo što kaže Ministarstvo obrazovanja

Bivša ministrica Blaženka Divjak novom ministru ostavila je tri moguća scenarija za novu školsku godinu, a on je sada rekao da će ih probati vrlo detaljno razraditi. Dodao je da će Ministarstvo pokušati predvidjeti što više mogućih različitih situacija.

– Upravo organiziramo jedno veliko savjetodavno tijelo koje treba početi raditi, obuhvatit će cijeli niz stručnjaka, od epidemiologa, CARNET-a, Agencija, sindikata, naših vodećih znanstvenika do raznih drugih dionika; primjerice, u četvrtak smo razgovarali s predškolskim sindikatom. Imat ćemo jednu osobu koja će biti zadužena za direktnu komunikaciju Nacionalnog stožera i našeg savjetodavnog tijela koje naputke Stožera treba pretočiti u realnost. Jednako tako, i Nacionalnom stožeru treba prenijeti sve specifičnosti škole, vrtića, fakulteta. Iznimno će biti bitna komunikacija između Ministarstva i Stožera. Puno stvari je na stolu i nadam se da ćemo sve uspjeti detaljno posložiti, rekao je za navedeni izvor ministar.

Isto tako, rekao je da im je cilj da cijeli plan za nastavu u novoj školskoj godini javnosti bude poznat dva tjedna prije početka iste.

Razmišlja se o ponavljanju gradiva koje se obrađivalo na daljinu

Ministar Fuchs za telegram.hr rekao je i da se razmišlja o ponavljanju gradiva koje se obrađivalo na daljinu te da će dati određenu preporuku.

– To ćemo artikulirati prema školama, ali prvo treba ispitati gdje i što. Recimo, imamo informaciju da dosta profesora kemije nije našlo pravu metodologiju kojom bi učenicima ispredavali periodički sustav elemenata u nastavi na daljinu. Teško je zamislivo nastaviti sljedeću godinu bez periodičkog sustava elemenata i prema tome, oni će to na neki način morati nadoknaditi. Ali, isto tako, učenici u pravilu nastavljaju kod svojih istih nastavnika i oni najbolje znaju što su propustili. No, da, pokušat ćemo dati određenu preporuku oko nadoknade, rekao je Fuchs.

Rekao je i da se nada da neće ponovno doći do potpunog lockdowna jer to stvara poprilično velik izazov u tehničkom smislu.

Oštro prema prepisivačima na maturi

Izdvojeni članak
matematika matura

Novi skandal na maturi: Istim učenicima iz Zagreba koji su prepisivali esej, poništen ispit matematike

Ove godine na državnoj maturi otkriveno je prepisivanje, a učenicima koji su prepisivali ispit je poništen, no ponovno su ga pisali na ljetnom roku mature. NCVVO govorio je da će tražiti izmjene Pravilnika o polaganju državne mature i pooštravanje sankcija za prepisivače. Ministar Fuchs sada je rekao da će to i podržati.

– Ima tu još prostora unutar samog provođenja državne mature. NCVVO je već nekoliko puta govorio o nekim stvarima koje bi trebalo promijeniti i znaju što bi trebalo poboljšati. Uglavnom, poruka je da će svi koji budu varali biti uhvaćeni, rekao je novi ministar u intervjuu.

Rekao je da bi unaprijed trebalo definirati treba li objaviti ime škole u kojoj se prepisivanje na maturi dogodi, ali i da bi takvo što moglo imati preventivnu funkciju.

Spomenuo donošenje nove Strategije

Ministar Fuchs u intervjuu je rekao i da “tijekom naredne školske godine treba napraviti ozbiljnu analizu učinaka dosadašnje Škole za život na temelju koje će(mo) utvrditi koji elementi vrijede a koji baš i ne”.

Rekao je i da će napraviti novu Strategiju znanosti i obrazovanja i to ne zato što su ciljevi u aktualnoj Strategiji loši, već zato što je ona teško provediva. U novoj Strategiji definirat će se njeno vrijeme trajanja, otkrio je ministar, te inzistirati da ona tijela koja su zadužena za pojedine segmente sustava, Strategiju i provode.

Rekao je i da će napraviti novi zakonski okvir za znanost i visoko školstvo.