Pretraga

Gimnazijalci predali potpise, traže da se park nazove po poznatoj pjesnikinji: Učili ste o njoj u školi

A- A+

Učenice Prve gimnazije Varaždin od gradonačelnika traže da, povodom stote obljetnice njenoga rođenja, gradski park nazove imenom Vesne Parun, istaknute hrvatske pjesnikinje. Za to su složili inicijativu i skupili nekoliko stotina potpisa.

učenice prve gimnazije varaždin

Učenice Prve gimnazije Varaždin
Foto: Facebook stranica Grad na drugi pogled

Park Vesne Parun. Ako iz gradske vlasti i ureda varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja bude razumijevanja za demokratski izražene želje učenica, Varaždin bi zaista mogao dobiti park s imenom poznate hrvatske pjesnikinje.

Za sve zaslužni gimnazijalci

Inicijativa je to koja je krenula od učenica Prve gimnazije Varaždin. One su, naime, pokrenule peticiju da u čast Vesne Parun, povodom stote obljetnice njenoga rođenja varaždinski park dobije njeno ime. Potpise su skupile i predale gradonačelniku.

– Predali smo inicijative na Grad. Tijekom Aktivističke radionice pod mentorstvom Saše Šimprage definirane su dvije konkretne inicijative za javni prostor Varaždina oko kojih su se učenice angažirale. Jučer su te inicijative aktivistice i formalno urudžbirale na relevantna tijela javne uprave, istaknuli su iz inicijative Grada na drugi pogled, pri kojoj su se učenice angažirale oko imenovanja parka.

Još jedna inicijativa učenika

Predavanju inicijative gradonačelniku Bosilju prethodilo je prikupljanje potpisa. Inicijativa je to kojoj su se učenice Prve gimnazije Varaždin direktno priključile i prikupile nekoliko stotina potpisa. No, valja naglasiti kako to nije jedina inicijativa koja je krenula iz škole i za koju su skupljali potpise.

Osim imenovanja parka po Vesni Parun, varaždinski gimnazijalci žele da se na Autobusnom kolodvoru postave klupe za sjedenje budući da ih na većem dijelu stajališta nema, dok za njima u stvarno postoji velika potreba.

– Za obje inicijative prikupljeno je nekoliko stotina potpisa podrške. Ovom akcijom znanja o demokratskom procesu i građanskim inicijativama s aktivističke grupe proširujemo na cijelu školu, a učenike osvještavamo o osobnoj odgovornosti u brizi za javni prostor, pohvalili su nakon akcije skupljanja potpisa iz Grada na drugi pogled.