Pretraga

Naše sveučilište postalo dio svjetske inicijative: Jedan od članova je i Stanford

A- A+

Sveučilište u Zagrebu postalo je punopravni član CDIO inicijative, inovativnog obrazovnog okvira za stvaranje nove generacije inženjera. Tu je inicijativu pokrenulo cijenjeno američko sveučilište MIT, a danas je među članovima američki Stanford i europski Aarhus. Članstvo u ovoj inicijativi zagrebačkom će sveučilištu pomoći, navode iz rektorata, da izmijeni i nadogradi studijske programe

zgrada rektorata sveučilišta u zagrebu

Foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

Na 19. međunarodnoj konferenciji koja se održavala od 26. do 29. lipnja 2023. u Trondheimu u Norveškoj Sveučilište u Zagrebu primljeno je u punopravno članstvo svjetske CDIO (Conceive – Design – Implement – Operate) inicijative.

Ovu inicijativu pokrenuo je cijenjeni MIT

Kako navode iz rektorata zagrebačkog sveučilišta, riječ je o inovativnom obrazovnom okviru za stvaranje nove generacije inženjera. Kroz nju se identificira i razrađuje kritična potreba za obrazovanjem studenata koji su sposobni zamisliti, projektirati, implementirati i upravljati složenim inženjerskim proizvodima, procesima i sustavima s dodanom vrijednošću u modernom, timskom okruženju.

Taj inovativni okvir za razvoj studenata i nastavnika na tehničkim fakultetima i sveučilištima temelji se na implementaciji razvijenih i definiranih standarda i programa školovanja inženjera. CDIO inicijativa na svjetskoj razini uključuje više od stotinu članova u raznolikom rasponu institucija, od međunarodno priznatih sveučilišta vođenih istraživanjem do visokih učilišta posvećenih obrazovanju inženjera koji su sposobni svoje vještine primijeniti za razvoj ekonomski, ekoloških i društveno prihvatljivih rješenja kao odgovora na tehničke izazove koji se pojavljuju u svakodnevnoj inženjerskoj praksi.

CDIO inicijativu izvorno je pokrenuo Massachusetts Institute of Technology (MIT) te tri švedska sveučilišta, Chalmers University of Technology, The Royal Institute of
Technology i Linkoping University.  Neki od sadašnjih članova su, primjerice, poznato dansko sveučilište Aarhus te Stanford University.

Izdvojeni članak
sveučilište u zagrebu, zgrada rektorat

Izašlo je prestižno rangiranje sveučilišta: Zagrebačko ostvarilo najbolji plasman do sada

Što to znači za Sveučilište u Zagrebu?

Stupanjem u punopravno članstvo CDIO inicijative Sveučilište u Zagrebu, kako navode iz rektorata, pojačat će svoje aktivnosti u području izmjena i nadogradnje studijskih programa. Osim toga, dodatno će, naglašavaju, investirati u razvoj laboratorija te osnažiti suradnju s gospodarstvom.

U tom kontekstu CDIO inicijativa pruža široke mogućnosti suradnje s drugim sveučilištima i institucijama. Također, kako je definirano u rektorovu programu, napominju iz rektorata, sveučilišni kampus Borongaj sa svojim Znanstveno-tehnološkim parkom bit će svojevrsni inkubator CDIO modela na našem najvećem i vodećem sveučilištu.